logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera dels Països Baixos

PAÏSOS BAIXOS

Reflexions d'una escapada a Amsterdam

Manel Cristóbal
Published on Data viatge: 2018 | Publicat el 02/05/2018
Darrera actualització: 04/2022
2.4 de 5 (99 vots)

Introducció

La típica broma sobre Amsterdam és dir que és una ciutat perillosa. Hom pot pensar en el fet de que et puguin atracar en el famós Barri Vermell.

Però la resposta correcte és que és perillosa perquè tens moltes possibilitats de ser atropellat per una bicicleta.

En aquesta pàgina no us vull donar dades sobre la ciutat que podreu obtenir en qualsevol guia o web de viatges, sinó només un recull de reflexions personals fruit d'haver visitat aquesta ciutat en una recent escapada entre els dies 28 i 31 de març de 2018.


Reflexions d'una escapada a Amsterdam

REFLEXIÓ SOBRE LES BICICLETES A AMSTERDAM

Dins de les diverses imatges preconcebudes d'Amsterdam, com els canals, les tulipes, el Bari Vermell, Van Gogh i un munt més, el que sens dubte la clava és la d'una ciutat on el mitjà de transport és la bicicleta.

La gent va en bicicleta per anar a treballar, per a portar els fills a l'escola, per anar al teatre o per a sortir de nit a sopar. I ho fan tant si fa calor, com si fa fred, plou i, fins i tot, neva.

Per tot això, són les ciclistes els que tenen prioritat en els carrers de la ciutat. Sempre has d'estar atent per creuar els carrers, ja que passen les bicis i els tramvies pel mateix lloc per on caminen els vianants.

Alerta!!: en el centre hi ha un munt de carrers on els cotxes no poden passar, però si els tramvies i per suposat les bicicletes. Hi ha carrils bicis per tot arreu i els ciclistes respecten els semàfors, però tenen clar que els vianants els respecten a ells.

Nosaltres no vam llogar bicicletes i vam fer totes les visites a peu.

Es lloguen bicicletes a molts allotjaments, però no penseu pas que per ser bons ciclistes ho tindreu fàcil. L'habilitat de la població local per a circular en bici és molt gran i podreu semblar uns maldestres.

Nosaltres som de Barcelona, on ja fa anys que hi ha un munt de bicicletes. Jo mateix soc usuari del Bicing (que, per cert, té un homòleg a Amsterdam, on la gent va en la seva) i us asseguro que em queden encara molts anys de pràctica per arribar el seu nivell.


REFLEXIÓ SOBRE LA FOTOGÈNIA DE LA CIUTAT

La fotogènia d'Amsterdam, coneguda també com la Venècia del nord, és innegable. La ciutat no té molts edificis singulars, com puguin ser catedrals o palaus, que sobresurtin de la resta.

Típiques cases d'Amsterdam
Típiques cases d'Amsterdam

Però és una ciutat amb un estil arquitectònic molt homogeni, principalment dels segles XVII i XVIII, amb cases i edificis que donen als canals.

És una ciutat burgesa, amb cases de burgesos del barroc, per dir-ho d'alguna manera.

Com en moltes ciutats d'Europa la meva recomanació si visiteu Amsterdam és caminar, la millor forma de copsar les moltes imatges que proporciona aquesta ciutat.

I és que pots trobar-te en un carrer ple de gent i 100 metres més enllà estar ben tranquil sobre un pont, pràcticament sol, contemplant la bellesa del canal.

Amsterdam són imatges:

• Imatge d'un canal amb el mercat de les flors.

• Imatge d'un canal amb un pont ple de bicicletes aparcades.

• Imatge d'un canal amb una barcassa que és en realitat una vivenda amb unes bicicletes a la porta.

• Imatge d'un carrer ple de bicicletes amb un tramvia vorejat de cases del segle XVIII amb tulipes a les finestres.

• Imatge a la nit d'un canal il·luminat, i si teniu sort, amb la lluna al cel.

• Imatge d'un canal amb un carrer ple de gent amb senyores ensenyant els seus atributs i oferint la seva feina amb poca roba dins d'una casa amb una finestra amb llum vermella.

Imatge d'uns dels canals d'Amsterdam
Imatge d'uns dels canals d'Amsterdam

• Imatge d'unes cases inclinades lleument sobre la vertical ja que no tenen ascensor i per a poder pujar el sofà, per exemple, tenen totes uns ganxos dalt de tot de la façana.

• Imatge del carrer amb una escala molt inclinada que puja a l'entrada de casa i una altra que baixa a un semisoterrani.

• La mateixa imatge, però amb bicicletes aparcades i amb flors.

• Imatge de les cases on veus la gent dinant, llegint o cuinant a través de les seves finestres, ja que no tenen persianes i amb poques cortines.

• La mateixa imatge, però ja de nit i amb les habitacions il·luminades.


REFLEXIÓ SOBRE L'ALLOTJAMENT

Ara be, l'allotjament a Amsterdam em va semblar car. No tenia feta la idea de que era una ciutat de les cares. Però el tema de l'allotjament és força car. I si vols estar al centre és prohibitiu.

Vam estar-hi els primers dies de Setmana Santa dues persones i ens va costar trobar un hotel per sota dels 150 € la nit. Les meves filles van a l'estiu i trobar un alberg juvenil de 10 llits els hi ha resultat més car que a Paris, Londres o Berlin. Es l'única pega que li veig a aquesta ciutat.

Casa flotant sobre un canal
Casa flotant sobre un canal

Entreu a un cercador d'allotjament qualsevol, ja que tota recomanació que jo us faci la pot fer el mateix cercador.

En tot cas, per a la gent jove hi ha el popular cercador WOW Amsterdam, el qual us pot servir de guia per a d'altres del mateix estil.

Per anar al centre caldrà el metro, però de fet el més normal és passar-se tot el dia voltant o visitant museus, així que l'allotjament és relativament poc important.

Nosaltres vam allotjar-nos a l'Hotel Parkview, tranquil i prop dels museus.

La resta de coses que no són l'allotjament té els preus normals d'una ciutat europea. Pots trobar llocs per a menjar de qualsevol mena i a qualsevol preu.

Per anar a Amsterdam des de Barcelona (que va ser el nostres cas) hi ha vols directes amb les companyies Vuelingimage, Transavia, Iberiaimage y KLM. L'aeroport d'Schipol és a 40 minuts de la ciutat. Segons a on aneu de la ciutat hi ha diversos autobusos que us porten (veure el web Transporte público en Amsterdam).


REFLEXIÓ SOBRE ELS MUSEUS

Un punt sobre el que heu d'anar en compte si visiteu Amsterdam és el tema de l'entrada a alguns museus.

Per a mi, les visites més que obligades a Amsterdam són el Museu de Van Gogh i la Casa d'Anne Frank.

Com ja sabeu, els museus sempre poden estar atapeïts i haver de fer cua per a comprar una entrada. En els dos museus citats anteriorment, a més a més, cal fer-ho anticipadament. Heu d'escollir el dia i la franja horària. I encara més, si no vaig errat, només ho podeu fer online, via web.

Així que de ben segur podreu veure un munt de gent amb els seus mòbils just davant dels dos museus per tal de comprar pel dia següent una entrada que intentaven aconseguir en una taquilla inexistent. Tingueu això en compte.

Nosaltres vam anar a uns quants museus de la ciutat d'Amsterdam, ja que ens agrada molt, i a tots es podia comprar en el mateix moment o per internet abans de sortir o un cop arribat. L'entrada que compreu, sigui quin sigui el mètode emprat, la podreu utilitzar només un cop, però pots fer-ho al cap d'uns mesos o, fins i tot, en un any.

Però aquest no és el cas dels museus Vang Gogh i Anne Frank, on cal comprar les entrades anticipadament, tal com ja he dit abans. I les entrades són cares, tot i que tots el museus a Amsterdam són cars. Hi ha pocs descomptes, excepte si sou menors d'edat (alguns, fins i tot, poden ser de franc).

Entreu al web del museu abans d'anar-hi, tant per a veure l'horari com per a comprar l'entrada. Com Amsterdam és un lloc on sol ploure us recomano mirar la predicció metereològica, de manera que si plou estigueu aquelles hores en un museu.

A Amsterdam hi ha tres museus que estan pràcticament un al costat de l'altre, cosa que suposa un gran avantatge. Es tracta del Rijkmuseum, el Museu Van Gogh i el Stedelik Museum.

Quan vam estar allà, a finals de març, els museus tancaven a les 17:00. I crec que aquest és l'horari normal, però consulteu-lo. En els museus hi ha audio-guies, però el preu és a part, crec recordar.

I vigileu si la vostra intenció és voler visitar-los tots de cop. El Rijkmuseum, per exemple, és enorme!!. I hi ha un munt de pintures del barroc i holandeses per gaudir-ne. I el Van Gogh, que per fora sembla una cosa, per dins és una altre de molt diferent i millor. Questions de visió arquitectònica a gust del consumidor.

Podeu estar 2 ó 3 hores en cada museu si és que no voleu fer quatre ullades als quadres més important i prou. Cal seure, llegir si porteu una guia, escoltar l'auto-guia o senzillament esplaiar-vos. Hi ha moltes pintures per a quedar bocabadat.

L'Stedelik és un museu d'art modern i no sol estar en la llista de llocs d'obligada visita, com els altres dos. Tot i així és una visita més curta que en la resta i força interesant.

Canal aprop de la Casa d'Anne Frank
Canal aprop de la Casa d'Anne Frank

El museu que completa la ronda (que per cert és el nom del famós quadre La ronda nocturna de Rembrandt que podeu veure al Rijkmuseum) és la Casa d'Anne Frank que en realitat, més que un museu a l'ús, és com una mena de memorial.

Encara que de ben segur sapigueu la història d'aquesta adolescent alemanya jueva i us penseu que només és la visita de la casa on es va amagar durant l'ocupació nazi us aconsello que no us perdeu la visita.

La visita es fa en una hora i com que hi ha aforament controlat no trobareu aglomeracions a les estances per on passa. Però, sobretot, us impregnareu de la seva història d'una forma esplèndida i fins i tot nova de veure-la.

I si voleu continuar amb el tema de la relació entre el judaisme i la ciutat durant la II Guerra Mundial i, fins i tot, en general sobre la història dels jueus a Amsterdam, podeu anar, tal com var fer nosaltres, al Jewish Cultural Quarter.

En aquest barri hi trobareu la Sinanoga Portuguesa o el National Holocaust Museum. Hi ha un munt de museus més, però ja n'havíem vist prous i els que tenien més interès per a nosaltres.


REFLEXIÓ SOBRE EL BARRI VERMELL: NO ES TAN VERMELL

No vam anar al Barri Vermell a les tres de la matinada, però si vam anar tant de dia com al fer-se fosc. Està format per uns pocs carrers al bell mig del centre d'Amsterdam.

El més curiós de tot es que al costat de la típica casa, on a la planta baixa hi ha la finestra amb la noia enllumenada de vermell, amb calces com a molt, hi ha cafeteries, supermercats i gent aliena a la prostitució. Ah!! i no podeu fer fotos!!!.

El que més sobta és que aquesta zona s'ha convertit en un dels llocs més turístics i més visitats de la ciutat!!. No és difícil veure famílies amb canalla veient les noies abans de fer l'aturada a la casa dels formatges. Ha quedat perfectament integrat en el dia a dia de la ciutat.

No parlaré aquí, tampoc crec que sigui el lloc, si des del punt de vista moral o ètic és bo en el que s'ha convertit el Barri Vermell i la sobre-exposició de les noies que hi treballen.

De fet, i creient el que diuen les autoritats, això ha fet que les noies tinguin el control sobre la seva pròpia feina, sense que hi hagi proxenetes, amb un major control sanitari i sobre el compliment de tot un seguit de normatives, com la de pagar impostos. Totes aquestes qüestions morals les deixo al vostre escrutini.


REFLEXIÓ FINAL: A PASSEJAR PER CANALS I MÉS CANALS

Si alguna cosa s'ha de fer a Amsterdam, sens dubte, és passejar de dia, a la llum del sol, i quan es fa fosc. L'encant dels canals amb les seves característiques cases barroques és preciós.

Si bé la Plaça Dam, on hi ha el Palau Reial, sembla el centre (no pas el centre geogràfic de la ciutat), el cert és que el més bonic d'Amsterdam són els diversos barris on hi ha els canals.

La Plaça Dam de nit
La Plaça Dam de nit

A partir de l'Estació Amsterdam Centraal es van expandint els carrers i els canals, com si fossin ones quan una pedra cau en una estany.

El barris de l'est i oest, més cap al nord o més cap al sud, estan formats per cruïlles de canals més o menys estrets i amb ponts més o menys amples.

Però el que no canvia és el disseny arquitectònic de la ciutat. Cap edifici d'Amsterdam és per ell mateix una icona, però és tota la ciutat la que transpira harmonia.

Es per aquest motiu que cap consell és mes adient que el de caminar seguint els canals. I quan un creua un altre canvia de direcció. Podeu fer-ho en un sol dia, molt cansat, però en un dia.

Cal fixar-se en les barcasses, en les cases, en les bicicletes, ... en el moment d'aturar-vos damunt d'un pont. I heu de tornar al mateix pont de nit per a obtenir una imatge diferent del mateix lloc.


Relat i guia d'un viatge a Amsterdam - José Luís García López [2007]
Relat d'un viatge al Benelux - Imma & Xavi [2006]
Ruta en cotxe pels Països Baixos - Teresa Lagares [2002]