logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera d'Equador

EQUADOR

Relat d'un viatge a l'Amazònia i els Andes equatorians

Carme & Lorena
Published on Data viatge: 2011 | Publicat el 22/07/2011
Darrera actualització: 04/2022
2.7 de 5 (225 vots)

Fitxa tècnica del viatge

Data del viatge

Del 21 de Maig a l'11 de Juny de 2011.

Itinerari

Dia 1: Barcelona - Bogotà - Quito
Dia 2: Quito
Dia 3: Quito - Coca - riu Napo
Dies 4-5: riu Napo
Dia 6: riu Napo - Coca - Quito - Otavalo
Dia 7: Otavalo - Quiroga - llacuna Cuicocha - Cotacahi - Otavalo
Dia 8: Otavalo - Quito - Mindo
Dia 9: Mindo i voltants
Dia 10: Mindo - Quito - Baños
Dia 11: Baños i voltants
Dia 12: Baños - Latacunga
Dia 13: Latacunga - Saquisilí - Latacunga - Zumbahua
Dia 14: Zumbahua - llacuna Quilotoa - Chugchilán
Dia 15: Chugchilán - Zumbahua - Latacunga - Riobamba - Alausi
Dia 16: Alausi - Simbambe - Alausi - El Tambo - Ingapirca
Dia 17: Ingapirca - Cuenca
Dia 18: Cuenca - Cajas - Cuenca
Dia 19: Cuenca - Quito
Dia 20: Quito
Dia 21-22: Quito - Bogotà - Barcelona

Despeses del viatge

+ 782 € (vol BCN - Quito - BCN amb Aviancaimage)
+ 110 US$ (vol domèstic Quito - Coca - Quito)
+ 53,5 US$ (vol domèstic Cuenca - Quito)
+ 705 € (altres: allotjament, menjars, capricis, etc)
= 1.600 € (total per persona)

Transport

Autobús (recomanat). És el sistema de transport més utilitzat. Les maletes van als compartiments inferiors, que són segurs. Els bitllets es compren directament a les estacions d'autobus (terminales terrestres) moments abans de marxar o al mateix autobús. No cal comprar per anticipat (a excepció dels autobusos ejecutivos, que són més moderns i una mica més cars). En general el preu és 1$ per 1 hora de trajecte. La mitjana de distància recorreguda és de 40-50 km/h.

La xarxa d'autobusos arriba a tot arreu. En tots els pobles importants i a les ciutats hi ha una central d'autobusos. També es pot agafar l'autobus en qualsevol punt del trajecte. Viatjant tens la impressió que, independentment de quan arribis a la terminal, en menys de 10 minuts sortirà un autobús cap a la destinació on vols anar. Si has d'agafar més d'un atobus per arribar a un lloc, no esperes ni un minut per fer l'enllaç. Per consultar horaris (tot i que no cal), podeu mirar el web Itinerarios de autouses en Ecuador.

A Quito hi ha tres terminals d'autobusos. Dues al nord: Carcelen (d'on surten la major part d'autobusos cap al nord, com els que van cap a Otavalo) i Ofelia (d'on surten els autobuses que van a Mindo i Sto Domingo). Hi ha un autobus (25 cents) que connecta ambdues terminals. I una al sud: Quitumbe, d'on surten tots els autobusos que van cap al sud de Quito. Un autobús (1$) connecta la terminal Carcelen amb Quitumbe (triga 1 hora).

Avió. A Equador operen les companyies Tame, Aerogal, Icaro, LATAM Airlinesimage i alguna altra que és low cost. Val la pena per anar a l'Amazònia i no haver d'agafar l'autobús nocturn o haver d'emprar tot un dia de viatge. També val la pena si es fan els Andes de nord a sud per tornar a Quito des de Cuenca.

Tren. Actualment el tren a Equador és un transport exclusivament turístic. El govern té en projecte connectar Quito i Guayaquil en tren. Per a informació sobre els circuits actuals en tren consulteu la pàgina web Ferrocarriles del Ecuador. Si voleu agafar el tren a La Nariz del Diablo heu de saber que està prohibit, i per sempre, anar a dalt del vagó. Altres empreses privades organitzen diferents recorreguts: Steam tours de Ecuador Adventure, Chaski Antawa de Klein Tours, o Chiva Express de Metropolitan Touring.

Autoestop. És una bona manera de viatjar. De vegades no es paga i d'altres sí (cal negociar abans el preu). És segur i paren sovint.

Taxi. Cal pactar el preu abans de pujar al taxi o assegurar-nos de que portin el taxímetre, però el turista sempre pagarà més que l'equatorià. De l'aeroport a l'hotel costa entre 4 i 8 $

Allotjament

No cal reservar l'allotjament amb antelació, excepte si voleu un allotjament concret o coincideix amb alguna festa local (a Baños per carnaval és impossible trobar allotjament).

Els preus dels hotels de l'itinerari inclouen tots els impostos: IVA (12%) i servei (10%). Són per habitació i nit per a 2 persones en llits separats + bany privat. Demaneu que us ensenyin l'habitació abans de contractar-la. D'entrada sempre ensenyen la pitjor habitació. No us talleu i demaneu que us ensenyin una altra. Habitualment ens quedàvem amb la 3ª que ens ensenyaven. És habitual pagar l'habitació en arribar i en efectiu. Si es paga amb targeta de crèdit sovint es carrega entre un 4-10% addicional.

Seguretat

No hi ha problemes de seguretat personal, però sí que són freqüents els robatoris, tot i que si es prenen les precaucions habituals és rar tenir problemes. Aneu amb compte amb els arranchadores (lladres que estiren la bossa) o els que actuen en parella (un distreu i l'altre roba). Hi ha molta policia als sectors turístics.

General

• El que més ens ha agradat d'Equador: el centre històric de Quito, la Capilla del Hombre, l'excursió al Parque Nacional Cajas, la caminada de Quilotoa a Chugchilán, i navegar pels afluents del riu Napo.

• No s'ha de pagar cap quantitat ni per entrar ni per sortir del país.

• Quan anar-hi?... Qualsevol època, però al juliol i l'agost hi ha més possibilitats de que els pics andins no estiguin emboirats.

Telèfons útils

• Ambaixada Espanya (La Pinta 455 y A. Amazonas): tel. 2555733-2945111

• Servicio de Seguridad Turística DMQ: tel. (+593 2) 2543 983

• Emergencias: tel. 911

• Policía Nacional: tel. 101

• Aeropuerto Mariscal Sucre: tel. (+593 2) 2944 900

• Centros de Información Turística (CIT): tel. (+593 2) 3300 163 / 255-1566 / 222-1116 / 257-0786

Webs d'interès

Sitio Oficial Turístico de Quito

Regiones del Ecuador

Termas Papallacta

Termas-hostería Chachimbiro


Relat d'un viatge a l'Amazònia i els Andes

Dia 1: Barcelona - QUITO

El nostre vol de Aviancaimage surt de Barcelona a les 16:40 i arriba a Bogotà (Colòmbia) a les 21:05, on connectem amb el vol d'Aerogal que surt de Bogotà a les 22:00 i arriba a Quito a les 23:30.

El taxi de l'aeroport Mariscal Sucre de Quito a l'hotel ens costa 6$. Acordar preu o demaneu que posi el taxímetre. Si en comptes d'agafar el taxi tot just fora de la terminal d'arribades, creueu el carrer, llavors us sortirà més barat. Teniu en compte que hi ha un nou aeroport internacional en construcció (a uns 20 km) i que és possible que estigui acabat en 1 any. Els taxis oficials són de color groc, no agafeu els taxis il·legals. En cas de dubte podeu comprar un tiquet per al taxi al quiosc que hi ha al costat de la filera de taxis.

A Quito ens allotgem a l'hotel Real Audiencia (calle Bolívar Oe-318 Quito), on paguem 60 $ la nit. Bé.


Dia 2: QUITO

Com moure's per Quito

En autobús. La millor forma d'anar de nord a sud és el Trolebus (linia verda) que per 0,25 centaus va des de La Y al nord fins El Recreo al sud. Un altre sistema és l'Ecovia (línia vermella de busos articulats) que connecta la ciutat des de l'estació Río Coca al nord fins a l'estació Marín al centre històric. El tercer sistema integrat és el Metrobus (línia blava de busos articulats) que va des de la terminal Ofelia al nord fins al centre. En un futur les 3 línies arribaran a la terminal Quitumbe.

En taxi. Els taxis de Quito són grocs i tenen el número de matrícula en gran tamany. Els viatges curts costen $1 o $2. Per la nit cobren tarifes informals: van sense taxímetre i s'ha de negociar la tarifa. Això encara és més informal els caps de setmana i de matinada (2-3 vegades més car).

Visita al Quito Colonial: Plaça de San Francisco, Plaza Grande, Santo Domingo de la Merced, la Catedral, via colonial de La Ronda, església de la Compañía, palau Carondelet (govern nacional), Plaza del Teatro Sucre, Parques de la Alameda y de El Ejido (on venen records barats).

També la Colina del Panecillo (estàtua visible des de Quito). Cal anar-hi amb taxi perquè s'ha passar per la part mes problemàtica de la ciutat.

Visites a les rodalies de Quito:

TelefériQo de Quito (8.5 $). Està al Rucu Pichincha. Puja fins a 4.100 m. Des de dalt, si no hi ha núvols (millor anar a primera hora del matí), es poden veure els pics del Cayambe, Antisana i Cotopaxi. Per assolir el cim del volcà Rucu Pichincha (4.680 m) calen 3,5 hores. Evitar amb mal temps. Per anar-hi agafeu el bus públic fins arribar a la llançadora (gratuïta) que us porta a l'entrada del telefèric.

Mitad del Mundo (45 minutos en autobús). Aconsellat anar a les 12:00, en principi el sol ha d'estar just a sobre i cap ombra ha de projectar-se. Com anar-hi: des de l'Av. América amb el Metrobus en direcció nord fins a la terminal La Ofelia. Aquí agafeu un altre bus (0,80 $) que us deixarà al Complejo Mitad del Mundo (2 $).

Cràter del Pululahua. Recomanable per a fans de les orquídies i els birdwatchers. Com anar-hi: des de l'Avenida América amb el Metrobus en direcció nord fins a l'estació final La Ofelia. Aquí agafeu un altre autobús en direcció a Mitad del Mundo. Els busos viatgen aproximadament 5 km via Calacalí, fins al cràter Pululahua.


Dies 3-5: QUITO - COCA - RESERVA RIU NAPO

El primer dia comencem agafant un vol que surt de Quito a les 8:45 i arriba a Coca a les 9:15. Aquest vol ens costa 51 $/pax. Ja estem en la Reserva del río Napo, en plena Amazònia.

Sortim de Coca en canoa a les 10:30 i arribem al lodge on ens allotgem a les 11:30. El lodge és el Yarina Lodge, on paguem 360 $ per persona, incloent l'allotjament per 3 nits, tots els àpats i les activitats durant aquests dies.

Els dos dies següents els dediquem completament a fer diferents activitats pel riu Napo.


Dia 6: RESERVA RIU NAPO - QUITO - OTAVALO

Comencem el dia fent més activitats pel riu Napo. Després marxem del lodge a les 14:00 I ens desplacem fins a Coca, on arribem a les 15:00. Allà agafem un vol (55 $/pax) que surt de Coca a les 16:45 i arriba a Quito a les 17:15.

Un cop a Quito agafem un taxi (5 $) per anar a la terminal Carcelen, on agafem un autobús a Otavalo. El trajecte de Quito a Otavalo suposa 2,5 hores, hi ha sortides cada 10 minuts i la darrera sortida del dia és a les 20:40.

Arribem a Otavalo a les 21:00 i ens allotgem a l'hostal Santa Fé, on paguem 26 $ només per l'allotjament. Bé.


Dia 7: OTAVALO

Excursions des d'Otavalo (totes es poden fer fàcilment amb autobusos, minibusos o taxis des de les localitats):

Llacuna de Cuicocha
Llacuna de Cuicocha

Llacuna de Cuicocha. Es troba a 12 km al sud-oest de Cotacachi. Des d'Otavalo s'agafa un autobús a Quiroga (50 cents, 15-20 minuts) i després un taxi de Quiroga a la llacuna (4 $). A l'entrada de la reserva de Cotacachi-Cayapas (preu entrada a la reserva: 2 $) hi ha un centre d'interpretació de la flora i la fauna. Es pot fer una volta amb vaixell per la llacuna per veure les bombolles de l'aigua, signe de l'activitat volcànica (3 $). La volta caminant a la llacuna són 6 hores (uns 13 km) a una altura de 3080-3480 m.

Mercat de Cotacachi. És com qualsevol mercadillo hippy de la costa mediterrània.

Lago San Pablo i Parque del Cóndor. Vista del volcà Imbabura, el qual domina tota la vall d'Otavalo.

Llacunes de Mojanda. Estan a una alçada de 3.800 metres. És un bon lloc per fer senderisme i admirar la vegetació autòctona dels pàrams andins. Anar a Tabacunda, 19 km al sud d'Otavalo, i des d'allà llogar un pick up per pujar a les llacunes. Es pot pujar al Fuya Fuya (4.263 m. d'alçada), són 4 hores anada i tornada.


Dies 8-9: OTAVALO - MINDO

El primer dia visitem el mercat d'Otavalo. Primer anar al mercat d'animals que comença i acaba abans que el mercat d'artesanies. Anar com més d'hora millor, cap a les 10:00, l'activitat ja va de baixa. El mercat d'artesanies està orientat als turistes. Després agafem un autobús d'Otavalo a Quito (110 km, 2 hores)

Un cop a Quito agafem un autobús per anar des de la terminal Carcelen a la terminal Ofelia, on prenem un altre autobús per anar a Mindo (trajecte de 2 hores). Hi ha dos autobusos cada dia que deixen a Mindo (seieu a la dreta). Una altra possibilitat és agafar qualsevol dels autobusos que deixen a La Y de Mindo i des d'allà són 10-15 minuts en cotxe a Mindo (0.50 cents en pick up).

Un cop a Mindo ens allotgem en el Dragonfly Inn, on paguem 46 $ per l'allotjament amb esmorzar. Bé.

Al dia següent fem diverses activitats a Mindo i voltants. Llogar un guia per anar a veure ocells, el Jardí d'Orquídies i el Mariposari, a 3 km de Mindo en direcció als salts d'aigua (2 $). Als salts d'aigua (3 $) es puja caminant (1 hora) o amb camioneta (1 $ per persona). Un cop a dalt recomano creuar la vall amb tarabita (telefèric) per fer les excursions als salts d'aigua (3 hores). Recorreguts de tirolines fent acrobàcies si voleu (10 $) i llençar-te pel riu amb pneumàtic.


Dia 10: MINDO - QUITO - BAÑOS

Vista de Baños
Vista de Baños

A Mindo fem canopy (10 $). Després agafem un autobús de Mindo a Quito (trajecte 2 hores). De la terminal Carcelen, a Quito nord, autobús per anar a la terminal Quitumbe, a Quito sud (1 hora). D'aquesta terminal surt l'autobús a Baños (trajecte 3,5 hores).

Tot i que després vam haver de recular, vam decidir anar primer a Baños per fer coincidir la nostra estada a Quilotoa amb els mercats de Saquisili i Zumbahua.

Vam prescindir d'anar al Parc Nacional Cotopaxi perquè estava núvol. El parc tanca a les 17:00. Si es vol anar al Cotopaxi: bus a l'entrada del parc a la Panamericana. Aquí es pot agafar una pick up que et pot portar a l'entrada del parc, llac Limpiopungo i el parking a 4600 m. (25 $). Des d'aquí, en un dia sense núvols, hi ha bones vistes del parc. Per maximitzar les possibilitats de veure el volcà sense núvols, el millor és estar dins del parc, sobretot a la part sud o sud-est.

Per entrar dins el parc els vehicles han de tenir autorització. Des de Machachi, pickup via El Pedregal, Limpio Pungo i parking del refugio (35 $). Des de Lasso, dia sencer pel parc 70 $ (contactar Cabañas los Volcanes). Des de Latacunga, tour operadors o hotel Estambul.

A Baños ens allotgem a l'hostal Plantas y Blanco, on paguem 19 $ per l'allotjament. Horrorós.


Dia 11: BAÑOS I VOLTANTS

Canviem d'allotjament a Baños i anem a Hostal Chimenea, on paguem 17 $ només per l'allotjament. Bona relació qualitat-preu.

Visites a Baños i voltants:

Aigües termals. La Piscina de la Virgen (3 $) obre tot l'any en torns de mati, tarda i nit. El Salado, sota el volcà Tungurahua, també obre cada dia. Els altres banys termals només obren els caps de setmana o dies de festa.

Tro de Sant Martí. Passeig de 45 minuts que et porta fins una gorja al riu Pastaza. Creuant el pont, al nord del riu Pastaza, es troba el Ecozoológico.

Salt de Machay
Salt de Machay

Volcà Tungurahua. Amb sort i un dia clar es pot mirar l'activitat del Tungurahua des de Baños, Patate o Pelileo. A Baños, creuar el riu Pastaza pel pont de San Francisco per arribar a diferents camins des d'on veure el Tungurahua. També es pot anar a un pont sobre el riu Bascún (accés per sobre del carrer Ambato).

Ruta de las Cascadas. Molt recomanable. Es pot fer de vàries formes:
Llogar bicicleta. No fer si plou. S'ha d'estar en forma.
Amb tour operador. Van amb Chiva (6 $). Va a tots els salts d'aigua, però no s'aturen per caminar fins el Pailón del Diablo que és precisament el millor de tots.
Taxi. Costa 8'5 $/hora. El temps normal baixant i pujant cap a les cascades fins al Pailón del Diablo és entre (2-2'30 h).
Transport públic (el que vam fer nosaltres). Vas baixant i pujant de l'autobús, seguint la carretera que voreja el riu Pastaza. No vam haver d'esperar cap autobús més de 10 minuts.

Des de les muntanyes van sorgint les cascades. Seguint l'ordre trobem: Cascada de Agoyán; Manto de la Novia (aquí hi ha varies tirolines (1 $) per apropar-t'hi. Si agafes una per baixar, has d'agafar la mateixa per tornar); Pailón del Diablo (la millor, caminar uns 20 minuts i arribar fins el que anomenen la Grieta del Cielo, que et permet situar-te per sota i per darrerra del salt d'aigua: espectacular!); Machay (hi ha un salt d'aigua tipus el Saltò del Ángel veneçolà i un recorregut amb 8 salts d'aigua més petits).


Dia 12: BAÑOS - LATACUNGA

Encara a Baños visitem la Basílica de Nuestra Señora de Agua Santa. Després caminada als voltants de Baños: primer a l'estàtua de la Virgen de Agua Santa (hi ha bones vistes de la vall); des d'aquí caminem a l'hotel Luna Runtún i deprés cap a Bellavista (3 hores). Evitar si plou o ha plogut fa poc perquè és un fangar.

Per sortir de Baños en direcció a Latacunga vam haver d'agafar un pick up fins a Patate. De Patate un autobús a Ambato i aquí un altre autobús cap a Latacunga. En total triguem 1 hora i 45 minuts. Habitualment hi ha autobusos directes a Ambato, però estaven arreglant el pont i vam haver de sortir per la ruta d'evacuació.

A Latacunga ens allotgem a l'hotel Rosim, on paguem 24 $ només per l'allotjament. Horrorós.


Dia 13: LATACUNGA - SAQUISILI - ZUMBAHUA

Andes als voltants de Zumbahua
Andes als voltants de Zumbahua

Saquisilí. Quí visitem el Mercado de Animales, als afores, i el Mercado de Frutas i el Mercado Artesanal al centre.

Des de Latacunga fins a Saquisilí hi ha un autobús cada 20 minuts. La durada del trajecte és de 25 minuts i costa 0.50 $. Tornem en autobús de Saquisili a Latacunga i deprés un altre autobús a Zumbahua.

Zumbahua. No té cap interès, excepte el seu mercat. La millor parada si es vol fer la ruta a Chugchilan caminant i tornar el dia de mercat. Es poden deixar les maletes a l'hostal. Però podeu dormir a Quilotoa si no us interessa el dia de mercat (en aquest cas deixeu les maletes a Latacunga).

A Zumbahua arribem des de Latacunga, amb un autobús (n'hi ha cada hora, en direcció a Quevedo). El trajecte de Latacunga a Zumbahua suposa 2,5 hores i costa 2 $.

A Zumbahua dormim a l'hotel Quilotoa, on paguem 14 $ només per l'allotjament. Bé.


Dia 14: ZUMBAHUA - QUILOTOA - CHUGCHILÁN

Avui fem la ruta Quilotoa: Zumbahua - Quilotoa - laguna Quilotoa - Chugchilán. Deixem l'equipatge a l'hotel de Zumbahua.

Llacuna Quilotoa
Llacuna Quilotoa

De Zumbahua a la llacuna Quilotoa anem en pick up (5 $). En el llac Quilotoa hi ha dues possible caminades: 1) Baixada en mitja hora i pujada en 2 hores (també es pot pujar amb mules); o 2) Vorejar el llac (6 hores).

Excursió de la llacuna Quilotoa a Chugchilán. És una caminada de 5-6 hores. Inici per l'esquerra de la llacuna Quilotoa, seguir-la fins al quart arenal. I caminar pel cami ample fins al poble de Guayama. Si us perdeu o no ho teniu clar (puja la boira i no es veu res), pel camí trobareu indígenes que, en el nostre cas, per 15 $ ens va portar fins a Guayama. Des de Guayama a Chugchilan només és qüestió d'anar seguint el congost del riu Sigui per arribar a Chugchilán.

Dormim a Chugchilan, a l'hostal Cloud Forest, on paguem 24 $ per l'allotjament, esmorzar i sopar. Per la seva situació recomanem l'habitació nº 10. Molt bona relació qualitat-preu.


Dia 15: CHUGCHILÁN - ZUMBAHUA - ALAUSI

Mercat de Zumbahua
Mercat de Zumbahua

Comencem el dia agafant un autobús de Chugchilán a Zumbahua a les 3:00 (és a les 4:00 si no es dia de mercat).

Un cop arribem a Zumbahua, a les 5:30, visitem el seu mercat, el més rural de tots els que vam veure.

A continuació agafem una autobús cap a Latacunga (n'hi ha cada hora) i d'aquí un altre a Riobamba, on finalment n'agafem un altre amb destinació a Alausi.

Dormim a Alausi, a l'hotel San Pedro, on paguem 24 $ només per l'allotjament. Bona relació qualitat-preu.


Dia 16: ALAUSI - TREN A LA NARIZ DEL DIABLO - INGAPIRCA

Comencem el matí visitant el mercat d'Alausi.

A continuació agafem el tren que fa la ruta Alausi-Simbambe, d'anada i tornada, i que passa per la Nariz del Diablo. Aquest tren surt de dimarts a diumenge i dies festius, a les 8, 11 i 15 hores, i val 20 $ (inclou beguda i entrepa). La durada total del trajecte és de 2,5 hores, amb una aturada d'1 hora a l'estació de Simbambe. Des de fa un temps està prohibit anar al sostre del vagó, tal com es feia abans. Properament es podrà anar també en tren des de Riobamba. Confirmar sortides del tren a l'estació de Riobamba (intersecció dels carrers Carabobo i 10 de Agosto) o per telèfon (03 2 960 115) o a la web dels ferrocarrils d'Equador.

De tornada a Alausi agafem l'autobús a El Tambo, des d'on agafem un taxi a Ingapirca (5 $). A El Tambo també es pot agafar un autobús a Ingapirca que surt cada 20-30 minuts.

Un cop a Ingapirca visitem les ruïnes d'Ingapirca (horari visita: de 9:00 a 17:00, preu 6 $). Aquí ens allotgem a la Posada Ingapirca, on paguem 73 $ per l'allotjament amb esmorzar. Ens va agradar el seu ambient d'hisenda colonial.


Dia 17: INGAPIRCA - CUENCA

Agafem un autobús d'Ingapirca a Cuenca, un trajecte de 2 hores (2-3 $).

Cuenca. Visita del Parque Calderón, esglésies del centre, Mercado 10 de Agosto, Museu del Banc Central, amb el Museu Pumapungo (gratuït) i secció sobre totes les ètnies equatorianes. També la Plaza de San Francisco, la Catedral, la Plaza de San Sebastián, l'església de San Sebastián, la Plazoleta del Carmen, la Calle Larga, així com tota la zona del riu amb 3 de Noviembre i calle Larga, el Vado, botigues i tallers dels barrets Panamá.

A Cuenca ens allotgem a l'hostal La Cigale, on paguem 22 $ per l'allotjament amb esmorzar. Bé.


Dia 18: CUENCA I VOLTANTS

Parque Nacional Cajas
Parque Nacional Cajas

El dia d'avui el dediquem a visitar el Parc Nacional El Cajas per a fer senderisme. Convé arribar el més d'hora que sigui possible per a evitar la boira i la pluja, ja que és habitual que plogui i que hi hagi boira. És tècnicament fàcil, però s'ha d'estar acostumat a anar per la muntanya i saber orientar-se.

Per arribar-hi s'ha d'agafar un autobús de Cuenca a Cajas. Al cap d'1 hora de trajecte et deixa a la Laguna Toreadora (a 3.870 m. d'alçada), una de les tres entrades del parc i on hi ha un centre d'informació. Aquí es paguen 4 $ d'entrada i et donen un mapa amb múltiples itineraris possibles.

Nosaltres vam fer l'itinerari que surt de la laguna Toreadora, voreja el cerro San Luis, passa per un bosc de quinoes i baixa vorejant les Lagunas Unidas, voreges llacunes Totoras i Patoquinuas fins arribar a la carretera. La durada total del trekking és de 5 hores.

Per tornar novament a Cuenca has d'esperar a la carretera a que passi alguns dels autobusos (15 minuts d'espera).


Dia 19: CUENCA - QUITO

Agafem un vol de la companyia Tame que surt de Cuenca a les 15:00 i arriba a Quito a les 15:45 (107 $/pax).

Un cop a Quito, al vespre assistim a un espectacle del Ballet Folclórico Nacional Jacchigua, el qual comença a les 19:30, té una durada de 2 hores i costa 30 $. Vam comprar les entrades a l'espectacle al moment.

Aquesta vegada a Quito ens allotgem en l'hotel Ambassador, on paguem 31 $ només per l'allotjament. Bé.


Dies 20-22: QUITO - tornada a casa

A Quito visitem la Capilla del Hombre, on s'exposa l'obra conceptual del conegut pintor i escultor equatorià Oswaldo Guayasamin. Molt recomanable. Per la seva banda la Fundación Guayasamin exposa part de l'obra de Guayasamin i la seva col·leció precolonial.

Al dia següent aprofitem per a fer les darreres compres al mercat d'artesanies de Quito.

A les 16:20 agafem el vol d'Aviancaimage (operat per Aerogal) amb destinació Bogotà, a on arribem a les 17:50. Després d'unes hores d'espera, a les 21:25 surt de Bogotà el vol d'Avianca amb destinació Barcelona, a on finalment arribem a les 14:50 del dia següent.


Ruta solidària per Equador - Conxita Tarruell [2006]
Relat d’un viatge a Equador i les Galàpagos - Jordi Rodríguez & Marta Colomer [2005]
Diari d'un viatger en autobús per Equador - José María Rodríguez de Cepeda [2005]
Relat d’un viatge amb nens a Equador - Manel Cristóbal [2004]
Relat d'un viatge a l'Equador - Oscar Oliver [1997]
Informació pràctica d'Equador - Amazònia - Assemblea de Solidaritat