logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera d'Equador

EQUADOR

Relat d'un viatge d'escalada a l'Equador

Oscar Oliver
Published on Data viatge: 1997 | Publicat el 01/05/2002
2.6 de 5 (209 vots)

Informació pràctica

Escalada

En primer lloc cal tenir molt en compte l'alçada. És recomanable aclimatar-se molt bé per poder gaudir després al màxim. Es pot començar per pujar primer un petit pic de 4.200 m. com el Fuja Fuja (es pot combinar amb el mercat de Otavalo). Després es pot continuar amb uns pics anomenats Ilinizas, d'uns 5.000 m. aproximadament. L'Ilinizas Nord no té cap dificultat, mentre que el Sud és el mes difícil del país. I ja per acabar... el Cotopaxi. La dificultat del pic es fàcil (sempre que hom estigui acostumat a caminar amb granpons, piolet i encordada).

L'itinerari per pujar al Cotopaxi és més o menys el següent: A 30/60 minuts des del cotxe s'arriba al refugi (s'ha de pendre amb molta calma perquè en poques hores es fa un desnivell de més de 2.000 m). És millor arribar al migdia per aclimatar-se i veure una mica l'itinerari a fer. L'endemà a les 12 de la nit se surt del refugi per arribar al cim just al despuntar el dia. El primer tram es una pedrera marcada d'uns 300 m. (segons l'any pot haver-hi neu, la qual cosa és d'agrair). Després s'arriba al glaciar, on es necessari encordar-se, no ja per la dificultat tècnica, sinó pel risc de caure en alguna esquerda no visible. Per últim, s'entra en una pala d'uns 300 m. i d'uns 45/50º que ens porta directament al cràter del cim. Cal baixar de seguida per a evitar la calor del dia (per la nit fa molt fred: uns 10/20ºC sota zero), podent estar al refugi de tornada entre les 10 i les 12 hores del mati. Descansar unes hores i baixar fins als cotxes.

Es pot demanar informació sobre la situació del glaciar o, en general, turística i de muntanya al guia Eduardo Agama d'Expediciones Eduardo Agama (al c/ Venezuela de Quito).

Preus

Al gener de 1997 el canvi era de 3.615 sucres per US$. El preu d'un hotel de 3 estrelles com l'Hotel Vega (al c/ Venezuela, en ple Quito colonial) era de 20.000 sucres, mentre que un dinar/sopar costava uns 6.000 sucres i un esmorzar 3.000 sucres.

Transport

Taxi sempre amb taxímetre (si un no vol un, ja voldrà un altre).
L'auto-stop és una bona manera de viatjar (es paga i cal negociar abans el preu).

Gastronomia

Cal provar el chancho (tocino que es menja als mercats i pel carrer, i que ha estat tota la nit al forn de fang). Es menja amb els dits i en plats on han menjat abans que nosaltres un bon nombre d'equatorians. També cal provar el cuy (conill d'índies). És francament molt bo. El ceviche és el plat més apreciat pels equatorians (és repugnant i es menja cru, cagaleres garantides!). La fruita cal provar-la tota, en estat natural o en suc (mirar que no hi fiquin aigua). És boníssima ¡ n'hi ha a tot arreu. A tots els menjars hi fiquen una espècia anomenada julandra (igual que el julivert, però no tan bona). A Quito hi ha restaurants occidentals.


RUTA EQUADOR

LLOCS D'INTERÈS

Quito. Ciutat colonial, av. Amazona, Panecillo (estàtua visible des de Quito i a on cal anar-hi amb taxi perquè s'ha passar per la part mes problemàtica de la ciutat). Si es viatja per la ciutat amb trolebús o es visita alguna zona amb molta gent cal portar la motxilla davant (alguns lladres són uns artistes amb la Gillette). Consultar guia per museus, esglésies i més llocs d'interès.

Guayaquil. Sense cap interès. Molta gent, molta pol·lució, molta calor i molta molta delinqüència.

Otavalo. Un mercat clàssic amb molts turistes (el dissabte). L'autobús surt de l'estació a les 5:15 i s'arriba a les 7:30 (són 95 km al nord de Quito). Al migdia es pot anar a la laguna de Mojamba (a 3.600 m). Cal llogar un 4x4 que costa 20.000 sucres per persona. Al pic Fuja-Fuja, de 4.200 m. d'alçada, s'hi pot pujar en dues hores).

Saquisili. Mercat similar a l'anterior (el dijous), però amb menys turistes. Segons ells és el més important . Està al sud de Quito.

Zumbagua. El millor mercat de llarg. No hi ha turistes perquè no surt a les guies. Per la tarda es pot anar, llogant transport local, a la laguna Quilotoa, a 3.800 m. d'alçada (a 57 km de Latacunga).

Vilcabamba. El poble amb la gent més vella del món (a 45 km al sud de Loja).

Cuenca. Ciutat colonial molt bonica. Consultar guia per a museus, esglésies i llocs d'interès.

Alausi. Trajecte en tren d'Alausi a Bucay (Garganta del Diablo). Cal anar a la teulada del tren. El preu del tren és de 36.000 sucres (3.000 sucres si ets equatorià). Autobús des de Bucay fins a Riobamba, el punt de partida per al Chimborazo.

Puerto Bolívar. Marisc a "tope" i molt barat. Cal anar amb taxi perquè és difícil de trobar (al costat de Machala).

Isla de Plata. És una mena de Galápagos per a pobres, amb balenes, ratlles, dofins, ossos marins, piqueros, etc (si hi ha sort!!). El lloc de partida és Puerto Lopez (11 hores amb un autobús nocturn des de Quito).

Baños. Excursió amb bicicleta de muntanya des de Baños a Río Verde. Aquesta ruta són 35 km de baixada. Després es torna amb autobús local i la BTT a la baca de l'autobús. Les bicicletes es lloguen a Baños, al sud-est d'Ambato. També és el punt de partida per anar al pic Tunguragua (més de 5.000 m). Banys termals. Segons informacions no gaire precises aquest poble va desaparèixer quan el volcà Tumguragua va esclatar fa alguns anys.

Papallacta. Banys termals de luxe a l'est de Quito.


Ruta solidària per Equador - Conxita Tarruell [2006]
Relat d’un viatge a Equador i les Galàpagos - Jordi Rodríguez & Marta Colomer [2005]
Diari d'un viatger en autobús per Equador - José María Rodríguez de Cepeda [2005]
Relat d’un viatge amb nens a Equador - Manel Cristóbal [2004]
Informació pràctica d'Equador - Amazònia - Assemblea de Solidaritat