Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Tarragona

EL TARRAGONÈS (Tarragona)

Rutes, excursions i sortides de natura, cultura i història: El Tarragonès^top

TARRAGONÈS - Rutes, excursions i escapades

El Tarragonès és una comarca litoral de Catalunya que pertany a la província de Tarragona. Limita al nord amb les comarques de l'Alt Camp i el Baix Penedès; a l'est i sud amb la mar Mediterrània; i a l'oest amb el Baix Camp. La seva capital és Tarragona.

Web turística: Turisme de Tarragona.

^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 55 minuts
Distància: 2,72 km
Desnivell: +73 m. / -73 m
Punt inici/final: Castell de Tamarit
Senyalització: Parcialment
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / Cultura
Tipologia: Rutes a peu en família
+ info: Veure fitxa ruta

Excursió curta, però molt agradable, a la cala Tamarit o de la Punta de la Móra a través d'un tram de costa rocós i de gran bellesa que surt des d'un dels pocs castells vora el mar de Catalunya.

Malgrat el seu veïnatge amb Altafulla -població molt bonica i tan propera que la visita hi és obligada-, Tamarit pertany al municipi de Tarragona.

Se surt del castell de Tamarit, a on s'hi arriba per l'AP-7 (sortida 45) o prenent des de Tarragona la carretera N-340 cap a llevant seguint les indicacions a la urbanització de la Móra (entre Altafulla i Tarragona). S'estaciona el vehicle a l'esplanada del darrere de la fortificació.

També s'hi pot fer cap caminant una mica més de mig d'hora des de l'estació de tren d'Altafulla (es baixa fins a la platja i s'agafa a ponent el camí que la voreja fins al castell).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 2 hores 10 minuts
Distància: 9,2 km
Desnivell: +300 m. / -300 m
Punt inici/final: Sector nord de la Pobla de Montornès
Senyalització: No
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / Cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Es tracta d'un excursió al millor mirador de la Costa Daurada que, malgrat la seva modesta altitud -280 m sobre el nivell del mar-, gaudeix d'àmplies perspectives sobre el Tarragonès.

La Pobla de Montornès té estació de tren. Amb cotxe s'hi arriba des de Torredembarra seguint la T-210 i des de Tarragona per l'autopista AP-7, sortida 32.

La vila està envoltada de camps d'ametllers, garrofers i horts. Del seu nucli urbà destaca l'església de Santa Maria, d'estil gòtic tardà, amb un esvelt campanar. Al seu entorn hi ha l'ermita de la Mare de Déu de Montornès, amb portalada romànica, i nombrosos masos destacables, com el mas Soler -conegut actualment com a mas del Castell-, documentat al segle XVII, o el mas Boada, del segle XVI.

L'itinerari comença al sector nord de la Pobla, proper a la línia fèrria (just abans de creuar per sota el pont es troba un ample espai per aparcar). Es passa per sota el pont i tot seguit cal trencar a la dreta (est). Cal cercar la ruta del GR 92, marcat amb senyals blancs i vermells, i seguir-lo en direcció nord cap al mas Mercader. Es passa un brancal de la línia de ferrocarril i es va pujant suaument.

Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem als termes municipals de la Pobla de Montornès (església de Santa Maria, Mas Mercader, Mas Soler, Mas Boada i l'ermita de la Mare de Déu de Montornès) i Creixell (el bosc de l'Aguilera i Mas Gibert).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

Ruta pels pobles i castells de la conca del riu Gaià: de Tarragona a Renau

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 1 dia sencer
Distància: 40 km
Punt inici/final: Tarragona / Renau
Senyalització: Sí
Temàtica: Cultura

La ruta permet conèixer el paisatge i els pobles del litoral llevantí de Tarragona que voregen la ribera baixa del riu Gaià.

Malgrat la intensa pressió urbanística causada per l'aprofitament turístic, alguns pobles conserven, a més d'imponents conjunts monumentals, la gràcia i la calidesa vinculada a un passat no tan llunyà.

El recorregut s'inicia a Tarragona. Es pren la N-340 cap a llevant en direcció a Barcelona. Als 9 km, es voreja la torre romana dels Escipions, un monument funerari. A mà dreta hi ha un aparcament per als cotxes que permet aturar-s'hi per fer-hi una visita.

Al final de la ruta proposada es pot tornar a Tarragona o bé, si encara es té temps, dirigir-se al nord-oest per la T-203 i la TP-2031. Abans dels Diumenges, es trenca a la dreta (est/nord-est) per la TV-2032 fins a l'indret de Peralta, on hi ha un temple romànic, i després a Renau, on destaca l'església de Santa Llúcia.

Els punts d'interès de la ruta els trobem a Catllar (església de Sant Joan, restes del castell dels comtes de Santa Coloma), Torredembarra (Església de Sant Pere, Castell dels Icard), Altafulla (Castell d'Altafulla, Nucli antic, Església de Sant Martí), Riera de Gaià (Plaça Major), Pobla de Montornès (Nucli urbà, Església de Santa Maria), Renau (Peralta, Església de Santa Llúcia), Nou de Gaià (Castell dels barons de les Quatre Torres), i Tarragona (Castell de Tamarit, Torre dels Escipions).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu

Una passejada per la Tarragona Medieval

Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 dia sencer
Punt inici/final: Casc antic de Tarragona
Senyalització: Sí
Temàtica: Cultura

La ruta Tarragona Medieval és un recorregut pel casc antic de la ciutat de Tarragona, la qual combina la visita als edificis medievals amb la visita al Museu d'Art Modern.

L'estructura urbana de Tarragona és fortament influïda per la primitiva ciutat romana, de la qual es conserva el perímetre i les terrasses escalonades. Els trets de la urbanització medieval també són visibles en el traçat de diversos carrers, en especial en els que formen el call o barri jueu, situat a l'est, al costat del que fou, a l'edat mitjana, el castell del Rei, anomenat popularment de Pilat. La catedral que corona el conjunt, bastida en part amb materials romans, recull l'esperit religiós d'aquesta època.

Tots els punts d'interès d'aquesta ruta els trobarem en el nucli urbà de la ciutat de Tarragona: la Catedral de Santa Maria, l'hospital de Santa Tecla, el Museu d'Història de Tarragona (Museu de la Romanitat), el Portal de Sant Antoni, el Barri Jueu o Call, els Porxos gòtics, el Museu d'Art Modern, o la Casa Castellarnau.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu

Una passejada per la Tarragona Romana

Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 dia sencer
Punt inici/final: Casc antic de Tarragona
Senyalització: Sí
Temàtica: Cultura

Tarragona és una ciutat de fundació romana que conserva un ric patrimoni arqueològic i monumental que palesa la seva importància al llarg dels segles.

Aquesta ruta ens presenta la Tarragona Romana, combinant la visita dels vestigis de l'antiga Tarraco que es troben dins de la ciutat, amb la visita del Museu Nacional Arqueològic, tot realitzant una agradable passejada.

Tots els punts d'interès d'aquesta ruta es troben en el nucli urbà de la ciutat de Tarragona: el circ romà, el Pretori, el Passeig Arqueològic, Museu i Necròpolis Paleocristians, Fòrum Local i ruïnes de la basílica, Plaça del Pallol, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museu d'Història de Tarragona (Museu de la Romanitat), i l'Amfiteatre.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

Vestigis romans del Tarragonès: de la pedrera del Mèdol al Cap de Salou

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 5 hores
Distància: 30 km
Punt inici/final: Pedrera del Mèdol / Cap de Salou
Senyalització: Sí
Temàtica: Cultura / Natura

La comarca del Tarragonès compta amb un amplíssim i destacat patrimoni arquitectònic, predominantment vestigis de l'època d'esplendor de l'Imperi Romà, com aqüeductes, pedreres, torres i vil·les.

L'itinerari proposat visita la pedrera del Mèdol, la Torre dels Escipions, el pont de les Ferreres i el mausoleu funerari de Centcelles. Les àmplies vistes que s'albiren des del cap de Salou arrodoneixen l'itinerari.

El primer punt d'interès de la ruta és la pedrera del Mèdol. Per arribar-hi, cal situar-se davant de la Punta de la Móra i, des de la carretera N-340, prendre un pas elevat que discorre per sobre de l'autopista AP-7.

La ruta finalitza al Cap de Salou, des d'on es gaudeix d'una àmplia panoràmica de la costa tarragonina.

Els punts d'interès de la ruta els trobem a Salou (Cap de Salou), Constantí (mosaic de la cúpula de Centcelles, mosaic mural de Centcelles, mausoleu romà de Centcelles) i Tarragona (Museu d'Història de la Pedrera del Mèdol, Pedrera del Mèdol, Pont del Diable o aqüeducte de les Ferreres, i la Torre dels Escipions).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
MAPA TARRAGONA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí


facebook
twitter
Youtube

Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2015 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2015 © Viatgeaddictes.com