logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Tarragona > la Conca de Barberà > La Ruta del Cister a peu (1ª etapa): del monestir de Santes Creus al monestir de Poblet

LA CONCA DE BARBERÀ

La Ruta del Cister a peu (1ª etapa): del monestir de Santes Creus al monestir de Poblet


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10032
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Alta
Distància Distància: 34.76 km
Temps efectiu Temps efectiu: 9 hores 20 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +960 m. / -775 m.
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Santes Creus / Poblet
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.34619580, 1.36346360
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Cultura
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

La Ruta del Cister uneix els monestirs de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, un conjunt arquitectònic, històric i cultural monumental del màxim interès relacionat amb l'esplendor medieval de Catalunya.

A més, afegeix una visió àmplia i rica de l'entorn, on s'inclou la magnífica vila de Montblanc.

Es tracta d'un itinerari circular, senyalitzat com a sender de gran recorregut GR 175, que travessa les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell, amb una longitud de 105 km i un desnivell acumulat en pujada de 2.560 metres.

Permet visitar alguns dels llocs de màxim interès cultural i històric de Catalunya relacionats amb les èpoques de l'esplendor medieval i afegeix una visió àmplia i rica de la zona circumdant.

La distribució del recorregut en tres etapes respon a un plantejament esquemàtic. S'ha de tenir en compte que l'envergadura resultant d'aquesta partició és considerable i solament a l'abast de caminants entrenats.

Si, a més, cal afegir-hi el temps necessari per visitar els monestirs i Montblanc, s'hauria de partir l'itinerari en un mínim de cinc o sis etapes, utilitzant a tal efecte els allotjaments disposats al llarg del recorregut. Una altra opció fóra escurçar les etapes emprant el transport motoritzat (taxis o trànsferts).

Finalment, aquells que vulguin desplaçar-se a peu de ruta fent servir el transport públic poden utilitzar l'estació de tren de Montblanc (línia Barcelona-la Plana-Picamoixons-Lleida) com a punt de sortida i d'arribada del recorregut.

Aquesta etapa uneix Santes Creus (Alt Camp) amb Montblanc i Poblet (Conca de Barberà) superant la serra de Miramar i els contraforts septentrionals de les muntanyes de Prades, on s'alça l'ermita de Sant Joan.

Els trams estalviables podrien ser: a) Des de la pista asfaltada d'abans del Pla de Santa Maria (km 6) fins a Figuerola del Camp (km 11,5). b) Des de Prenafeta (km 17,5) fins a Montblanc (km 24,3), passada la serra de Miramar.

Amb això, aquest tram quedaria reduït a 22,4 km i 6 h 15 min de recorregut.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya