logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Girona > el Baix Empordà > Ascensió al Puig Cargol per la plana de Calonge

EL BAIX EMPORDÀ

Ascensió al Puig Cargol per la plana de Calonge


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10374
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Mitjana - baixa
Distància Distància: 11,2 km
Temps efectiu Temps efectiu: 3 hores 10 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +411 m. / -411 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Cruïlla dels carrers Puigtavell i d'en Molla (Calonge)
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.86597692, 3.07770032
Interès Interès: Natura / Cultura
 Descripció

Aquesta ruta circular, sense cap dificultat tècnica i amb poc desnivell, té el seu origen i final en la població de Calonge. És un trajecte de poc més d'11 km de longitud que, passant per camps de fruiters, oliveres i vinyes, travessa els boscos del massís de les Gavarres i ascendeix fins al cim del puig Cargol, de 357 metres d'alçada, a través d'un frondós bosc de surera.

En el camí de tornada a Calonge aquesta ruta travessa un paisatge típicament mediterrani, amb extenses vistes sobre els pobles costaners limítrofs i el mar.

A Calonge s'arriba a través de l'autovia C-31, prenent la sortida 321 i seguint la carretera GI-661 durant 1 km fins arribar al nucli urbà de Calonge. Un cop allà, cal adreçar-se a la cruïlla dels carrers Puigtavell i Molla, on un pal indicador ens assenyala l'inici de la ruta.

Sortim del poble seguint el carrer d'en Molla fins arribar a l'entrada del celler Mas Molla, on girem a l'esquerra i continuem per un camí de carros vorejant el mas fins arribar a una cruïlla. Aquí el sender local es bifurca i continuem pel camí de l'esquerre (el ramal de la dreta és per on tornarem).

Vista de la plana de Calonge
Vista de la plana de Calonge

Seguim cap al mas de Torre Lloreta i continuem per una pista, entre camps de vinya i oliveres, fins trobar una carretera asfaltada. Girem a la dreta i baixem uns metres per creuar la riera del Tinar a l'altura del mas Sagal.

Pugem per la carretera, deixant a banda i banda diversos masos, i seguim les marques verdes i blanques del sender local que continuen sempre cap amunt, deixant de banda la carretera asfaltada. El camí ens endinsa al massís de les Gavarres per un bosc típicament mediterrani amb pins, suros, arboços i brucs.

El camí continua pujant i vorejant els faldars del puig Cargol, amb vistes sobre Calonge i els seus voltants. Deixem enrere diversos murs de pedra seca fets amb roca llicorella i arribem finalment a la carena del puig de la Cendrosa, on girem a la dreta i seguim un corriol en direcció est, que voreja el vessant nord d'aquest puig i ens porta fins a la cruïlla de Can Ribot de Fitor, on enllacem amb el sender PR C-105.

Deixem a l'esquerra les restes de la masia de Can Ribot, en ruïnes, i seguim a la dreta per una ampla pista forestal. Pocs metres més enllà deixem el PR C-105, que gira a l'esquerra en direcció a Palamós, i continuem pel sender local, una ampla pista forestal que ens enlaira fins al cim del puig Cargol, situat a una alçada de 357 metres.

El cim està presidit per un alt pedró i un vèrtex geodèsic, però malgrat això, el bosc ens amaga les esplèndida vista sobre el mar Mediterrani. Deixem el punt més alt de l'itinerari i davallem per la pista cap al sud, ara sense senyalització.

Passem pel costat de diversos dipòsits d'aigua i baixem per entre les restes d'un bosc arrasat pels devastadors incendis que periòdicament assolen el massís de les Gavarres.

Continuem baixant per la pista, amb vistes als nuclis costaners de la Costa Brava i arribem a una cruïlla, on enllacem amb el sender local que ve de Palamós. Girem a la dreta i seguim l'ampla pista en direcció a Calonge.

Continuem davallant, enmig de les restes del bosc cremat, fins que comencem a trobar alguns camps. Passem un parell de masos i arribem a unes enormes oliveres, on hi ha el mas Ribot. Girem a la dreta, passem a tocar del mas i continuem entre camps i boscos, fins arribar a l'entrada del celler Mas Gil.

Deixem el celler enrere a la dreta i girem a l'esquerra per davallar plàcidament entre olivers i vinyes. Travessem la riera del Tinar, a l'altura del mas Bou, i enllacem amb la cruïlla del camí d'anada.

A partir d'aquí ja només ens queda desfer el camí fins al punt d'inici de la ruta, a la cruïlla del carrer Puigtavell amb el carrer d'en Molla de Calonge.

Calonge, un poble de llibres
Calonge, poble de llibres
Calonge, poble de llibres

I abans o després d'aquesta ruta ruta, val molt la pena dedicar una bona estona a visitar el petit nucli medieval de Calonge.

A més, des de finals de l'any 2021, Calonge és el primer poble de llibres permanent de Catalunya i s'hi han inaugurat set llibreries que es van apuntar a la iniciativa de l'Ajuntament per potenciar un turisme cultural.

La booktown de Calonge està integrada per set llibreries de característiques diferenciades.

Dues d'elles són generalistes, Libelista i Rals Llibres, mentre que les altres cinc són temàtiques: Llibooks (infantil i juvenil), La Viatgeria (llibres de viatge i agència de viatges), Calonge Còmics (comic, manga i novel.la gràfica), Orient (món oriental) i Cocollona (esoterisme i espiritualitat).

Totes les llibreries estan situades en el carrer Major i en el carrer Rutlla.

© Viatgeaddictes.com