logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Girona > el Ripollès > El naixement del riu Ter a la vall de Camprodon

EL RIPOLLÈS

El naixement del riu Ter a la vall de Camprodon


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10232
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Mitjana
Distància Distància: 3.7 km
Temps efectiu Temps efectiu: 1 hora 45 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +420 m. / -420 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Vallter 2000
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.42698730, 2.26473180
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Esport
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

L'excursió s'endinsa per la vall de Carlat, al fons de la vall de Camprodon, per trobar, al costat de les ruïnes del refugi Vell, el primer dels Pirineus del sud construït l'any 1909, el naixement del riu Ter.

Enmig d'aquest paisatge d'alta muntanya d'extensos prats alpins, es troba també el bonic nou refugi d'Ulldeter, construït, com l'antic, pel Centre Excursionista de Catalunya (CEC).

A l'hivern seran necessàries botes de neu amb paraneus, o bé raquetes de neu. Per passar la nit al refugi d'Ulldeter és convenient trucar abans i reservar plaça.

És molt recomanable seguir el GR 11 fins al coll de la Marrana, esplèndida talaia que separa les valls de Ribes i de Camprodon, presidida pel magnífic pic del Gegant o de Bastiments.

Per poder anar al refugi d'Ulldeter cal anar a Ripoll i, per la C-151, fins a Camprodon per finalment agafar la GIV-5264 fins a Setcases. D'aquí se segueix per la carretera a l'estació d'esquí alpí Vallter 2000. Passat el telecadira que surt al final del pla dels Hospitals (2.000 m, on poc abans hi ha l'Hostatge Pastuira), la carretera encadena 8 revolts. En el darrer, a la cota 2.100 m i 1 km abans d'arribar a les instal·lacions de Vallter 2000, just abans d'un replà sota de la carretera que s'ha condicionat per a l'aterratge d'helicòpters (l'heliport), hi ha un aparcament on serà fàcil trobar lloc per deixar el cotxe.

També es pot deixar el cotxe més avall, a l'aparcament de l'esmentat telecadira (cota 2.000 m), o una mica més amunt, en el segon revolt (cota 2.015 m), perquè el GR-11 de Setcases va pujant pel marge esquerre del riu Ter tocant tots els revolts parells. Caldrà afegir uns 15 min més de pujada.

Els punts d'interès d'aquesta ruta, tots ells al terme municipal de Setcases, són la vall de Camprodon, la vall de Carlat, la jaça dels Racons, el refugi d'Ulldeter, les ruïnes del refugi Vell, el naixement del riu Ter, i el coll de la Marrana.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya