logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Girona > la Cerdanya > De Béixec a Estana i tornada pels miradors del pla de l'Àliga

LA CERDANYA

De Béixec a Estana i tornada pels miradors del pla de l'Àliga


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10363
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Mitjana - baixa
Distància Distància: 10,6 km
Temps efectiu Temps efectiu: 2 hores 50 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +308 m. / -308 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Béixec
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.34555176, 1.66160865
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada: Parcialment
Interès Interès: Natura / Cultura
Tipologia Tipologia: Ruta a peu en família
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Preciosa ruta pels voltants dels petits nuclis de Béixec i Estana, pertanyents al municipi lleidatà de Montellà i Martinet (en l'extrem oest de la comarca de la Cerdanya), que permet gaudir d'espectaculars vistes sobre el Cadí.

Des d'Estana, la ruta s'enfila fins a les pastures del pla de l'Àliga, un altiplà obert als quatre vents amb una amplíssima panoràmica, sens dubte un dels millors miradors del vessant nord del Cadí.

L'inici d'aquest ruta és al petit nucli de Béixec, a on s'arriba per un trencall que surt de la carretera LV-4055 que uneix Martinet amb Estana a l'alçada del coll de Víllec.

Martinet de Cerdanya, per la seva banda, està situat al peu de la carretera N-260 entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell.

Podem deixar el vehicle en un petit aparcament que hi ha a l'entrada del nucli de Béixec, on hi ha algunes cases habitades durant l'estiu i una església parroquial romànica, ara en ruïnes, dedicada a sant Iscle i santa Victòria. Béixec està a una alçada de 1.310 metres.

Sortim del Béixec en direcció sud per la carretera d'arribada deixant a la dreta la pista de Bima. Als 100 metres, en una corba, es deixa la carretera i continuem recte per una ampla pista forestal que s'enfila fins a un collet.

Vista de la Cerdanya i el Pirineu des del camí de Béixec a Estana
Vista de la Cerdanya i el Pirineu des del camí de Béixec a Estana

Al cap de 0,71 km arribem al cim del collet i passem al vessant de Bastanist i Estana. Des d'aquí podem gaudir d'unes formidables vista del Cadí. Es travessen uns prats amb marges i un torrent amb força oms. A la dreta es deixa una borda.

En el km 2,70 de la ruta, la pista que seguim desemboca en un revolt de la carretera LV-4055 de Martinet a Estana. Cal seguir-la a la dreta durant 1,5 km, fent dos revolts més per pujar fins al proper poble d'Estana. Cal estar atents als cotxes que circulen per la carretera perquè aquesta no té pràcticament voral.

Després de fer 4,15 km des de l'inici de la ruta arribem a Estana, situat a una alçada de 1.508 metres. Aquest poble està situat a l'entrada del Parc Natural del Cadí-Moixeró i està habitat tot l'any.

El seu ambient és, com caldria esperar, molt tranquil. Hi ha una casa rural i un parell de restaurants, així com un petit parc infantil amb vistes. Destaca la seva església parroquial, romànica, dedicada a sant Climent.

Però just abans d'arribar a l'església, girem a la dreta per un carreró que remunta fins passades les cases, on tomba a la dreta per un camí que continua cap al nord. Uns 500 metres més enllà sortim a una pista per la que continuem recte, cap al nord, en suau pendent, vorejant el serrat Moster.

En el km 5,20 arribem al coll del Serrat Moster, ple de pastures i boscos. Es deixa una desviació a l'esquerra i se segueix en direcció nord, ara en pujada, fins arribar al pla de l'Àliga, situat en el km 5,56 km d'aquesta ruta, a 1.567 metres d'alçada.

El pla de l'Àliga és un petit paradís pirinenc extens i ocupat per pastures i alguns camps de conreu. El recorrem en tot el seu perímetre per a veure tots els seus miradors.

Uns 150 metres més enllà, un corriol que discorre per l'herba permet arribar a un primer mirador situat al sud-est del pla, amb una gran panoràmica sobre el vessant oriental del Cadí. Una taula d'orientació permet identificar els punts més significatius d'aquest sector de la serra, on destaquen el puig de Comabona, les serres dels Cortils i de Cabirolera, rematades per la característica piràmide del pic de la Costa Cabirolera o Roca Punxenta (2.606 m) i, a la seva dreta, les impressionants parets de la Roca Punxeguda, Roca Verda i Roca de l'Ordiguer.

Arrambats a la vora del pla i seguint les senyals grogues, continuem uns 600 metres cap al nord fins arribar a un segon mirador (mirador nord-est) i ara la vista s'estén sobre el sector central de la Cerdanya i el Pirineu axial, que abasta des del Puigmal fins a les muntanyes d'Andorra.

Vista de la paret nord del Cadí i d'Estana des del mirador sud-est del pla de l'Àliga
Vista de la paret nord del Cadí i d'Estana des del mirador sud-est del pla de l'Àliga

Continuant cap a ponent i, al cap de 250 metres, trobem un tercer mirador (mirador nord-oest), també bolcat sobre la plana i el Pirineu de l'Alt Urgell, emmarcat per les muntanyes de Sant Joan de l'Erm i el pic de la Torreta de l'Orri.

Girem ara cap al sud i, passats 150 metres, arribem a un quart mirador (mirador sud-oest), que domina el sector central i ponentí del Cadí, on destaquen el gros cim del puig de la Canal Baridana o Vulturó, sostre de la serra amb els seus 2.653 m d'altitud i, a la seva dreta, les imponents formacions verticals de la Roca Dreta, Roca Grossa, Roca del Viladre i Roca del Gónec.

Vistos tots els miradors del pla de l'Àliga continuem cap a l'est i baixem al collet per on hem entrat al pla.

En el km 7,10, prop del punt per on hem entrat al pla, girem a la dreta i agafem un corriol (pot ser difícil de veure) que baixa sobtadament per un petit barranc en direcció al riu de Quer (direcció oest).

Però molt abans d'arribar al riu, uns 400 metres més avall del pla, a la cota 1.440 m, agafem un camí que, per la dreta, davalla suaument a Bima fent dos revolts al final. En cas de perdre'ns o de dubte, 100 metres de desnivell més avall (cota 1.340 m), hi ha una pista forestal que, per la dreta, també ens porta a Bima.

Després de 8,80 km des de l'inici de la ruta arribem a Bima, un mas situat en un collet que domina el Querforadat i la seva bonica vall.

Aquesta masia va ser la residència, en el s. XVI, del baró de Toloriu Joan de Grau i Ribó i de la seva esposa Xipaguazin Moctezuma, princesa de l'Imperi Asteca per ser una de les filles de Moctezuma II. Aquest baró de Toloriu fou un dels primers conquistadors que va arribar a Tenochtitlán (Mèxic) al costat d'Hernán Cortés. La llegenda diu que en aquesta casa, suposadament, s'hi va enterrar un tresor dels Moctezuma portat de Mèxic per la família.

Des de can Bima continuem per la dreta, seguint la pista de Querforadat a Béixec, i en menys de 2 km tornem a estar a Béixec, inici i final d'aquesta bonica ruta, després de recórrer 10,60 km.

Alternativament, des del pla de l'Àliga podem baixar a Béixec seguint el camí vell. Aquest camí, que surt de prop del mirador nord-est en direcció al nord-oest, davalla cap al nord (seguir senyals grogues) per un sender que inicialment ressegueix una carena boscosa del Serrat de la Font i acaba sortint mes avall a una pista que cal seguir a la dreta (direcció nord-est) fins a connectar amb la pista principal de Béixec a Estana, la qual hem seguit al principi d'aquesta ruta. Ara ja només resta continuar per la pista a l’esquerra fins arribar a Béixec.

NOTA: Si teniu prou temps, i ganes, podeu complementar aquesta ruta anant des d'Estana al prat de Cadí pel coll de Pallers (ruta d'anada i tornada: 7,7 km, unes 2 hores i 30 minuts), El prat de Cadí és un indret d'excepcional bellesa ubicat als peus de la impressionant paret nord del massís del Cadí.

© Viatgeaddictes.com | Data publicació: 06/2019