logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Girona > la Cerdanya > Caminada de Llívia a Puigcerdà, passant per Ur, la Guingueta d'Ix i Onzès

LA CERDANYA

Caminada de Llívia a Puigcerdà, passant per Ur, la Guingueta d'Ix i Onzès


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10188
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Baixa
Distància Distància: 15 km
Temps efectiu Temps efectiu: 3 hores 15 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +145 m. / -145 m
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Carrer del Raval, Llívia
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.46267370, 1.98528830
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada: Parcialment
Interès Interès: Natura / Cultura
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Aquesta és una bonica ruta circular que va des de Llívia fins a Puigcerdà, passant pels petits pobles d'Ur a l'anada i la Guingueta d'Ix (Bourg-Madame) i Onzès a la tornada. Molt interessant des del punt de vista paisatgístic, però també històric i cultural.

Es tracta d'una ruta sense cap dificultat, ja que el desnivell acumulat és només de 146 metres, però cal tenir en compta que al final acabareu caminant més de 15 km i això vol dir que cal tenir un mínim de forma física i de resistència.

La vila de Llívia és un lloc certament singular, perquè geogràficament pertany a l'Alta Cerdanya (la part francesa de la comarca natural), però administrativament pertany a la Baixa Cerdanya (la part catalana) a causa d'un oblit en el redactat dels documents del Tractat dels Pirineus signat l'any 1659.

La ruta comença a la vila de Llívia, en el punt on conflueixen el carrer del Raval i l'avinguda Catalunya (la carretera N-154). A Llívia s'arriba des de Puigcerdà per la carretera N-154 en direcció nord-est.

A continuació seguirem pel carrer del Raval en direcció a la plaça Major. Pel camí podem visitar el Museu Municipal de Llívia, tocant a l'església de la Mare de Déu dels Àngels. Aquest museu acull el contingut de la farmàcia Esteve, considerada la més antiga d'Europa (del s. XV).

Després de creuar la plaça Major continuem pel carrer Fontcitrana i després pel carrer Camí Ral, que se segueix fins al final de la zona urbanitzada, on comença la pista que duu a Ur i que cal agafar cap a l'oest. Al principi d'aquesta pista trobareu panells informatius del Camí de Sant Jaume que passa per aquí, seguint l'antiga Strata Ceretana.

Entrada a Ur pel pont sobre el riu Angoustrine
Entrada a Ur pel pont sobre el riu Angoustrine

Seguint aquesta pista tota l'estona, sempre en direcció oest i fent un lleuger camí de pujada, arribarem a Ur després de recórrer 3.17 km des de l'inici de l'itinerari. Entrant a Ur travessem el riu Angoustrine per un bonic pont de pedra.

Un cop a Ur, pertanyent a l'Alta Cerdanya. podem aprofitar per a veure el castell dels barons d'Ur, del s. XVI, i l'església parroquial de Sant Martí, edifici romànic del s. XI que conserva una pica baptismal d'època carolíngia.

Travessem la carretera N20 que va a Enveitg i seguim pel carrer de Carlit fins al final per a continuar per la mateixa carretera N20 en direcció est. Ara haurem de caminar uns 600 metres pel voral de la carretera, tenint en compta que en un curt tram el voral és molt estret i haurem de vigilar amb els cotxes.

En el km 4,92 d'aquesta ruta, just abans d'una corba pronunciada a la dreta, deixarem la carretera i seguirem per una pista asfaltada que surt del costat esquerra i de baixada. Aquesta pista creua el pla de Rigolisa.

Quan el camí es bifurca agafem el ramal de la dreta per a continuar pel carrer Bell-Lloc. Deixem enrere l'Hospital General i entrem al casc urbà de Puigcerdà tot continuant pel passeig Pere Borrell, on veureu boniques cases d'època.

Després de recórrer 6.30 km des de l'nici arribem a la vora del petit però bonic estany de Puigcerdà. Baixant per l'avinguda Pons i Gasch arribem a la plaça dels Herois i a la plaça de Santa Maria, on podrem veure el campanar gòtic de l'església de Santa Maria, que fou destruïda el 1936 durant la Guerra Civil.

En la mateixa plaça Major també podreu veure les magnífiques cases renaixentistes dels Descatllar i dels Cadell. Baixant pel carrer Major i girant a la dreta pel carrer Alfons I arribem al conegut Mirador de la Cerdanya, amb unes magnífiques vistes de la comarca.

Ara travessem Puigcerdà cap a l'est seguint el carrer Alfons I. Ens aturem a la plaça de l'Alguer i ens acostarem a una terrassa amb vistes al costat oriental de la ciutat. Després girem a la dreta pel carrer Higini de la Rivera i tot seguit baixem per unes escales que trobem a l'esquerra, abans d'arribar al Museu Municipal de Puigcerdà. Connectem amb l'Av. Schierbeck i la seguim fins a desembocar en la rotonda on la N-152 es bifurca amb un ramal que va cap a Llívia i l'altre cap a la Guingueta d'Ix (Bourg-Madame).

Prenem el segon i passem al costat francés en travessar el pont sobre el riu Reür. Travessem el casc urbà de la Guingueta d'Ix (Bourg-Madame en francès) seguin la carretera N-116 cap a l'est.

Vista des del Mirador de la Cerdanya (Puigcerdà)
Vista des del Mirador de la Cerdanya (Puigcerdà)

En el km 9,25 de la ruta, ja a la sortida de la Guingueta d'Ix i abans d'arribar al petit nucli d'Hix agafem la carretera local D30c a l'esquerra (amb indicacions a Caldègas i Onzès).

Seguim aquesta carretera (té molt poc tràfic) durant 1,7 km i arribem a una cruïlla amb la carretera D30. Continuem recte per la D30c i uns 300 metres més enllà arribem al poblet d'Onzès.

Arribats a la plaça de Santa Júlia (km 11,23) podem agafar un camí que baixa a l'esquerra i que porta a Llívia connectant amb el Camí Ral, però nosaltres recomanem l'altra alternativa: el camí de la Barceloneta, més bonic i feréstec. Cal travessar pel mig el minúscul nucli urbà i sortir per un camí sota els arbres cap al nor-est i que va tota l'estona paral.lel al riu Segre.

En alguns punts aquest camí pot estar enfangat per la quantitat d'aigua que s'acumula en prats adjacents que estan més elevats que el propi camí. Al cap d'una estona connectem amb una pista més ampla, el carrer Concellabre, que agafarem a l'esquerra fins a desembocar en l'avinguda del Segre, en la part sud-est de Llívia.

Travessem el pont sobre el riu Segre i continuem cap al nord pel carrer Raval fins arribar a la cruïlla amb l'avinguda Catalunya, el punt d'inici i final d'aquesta fantàstica ruta. Haurem recorregut un mínim de 15 km.

Finalment, a la vila de Llívia no podem estar-nos de recomanar el restaurant Cal Cofa (carrer Frederic Bernades, 1 - Llivia, tel. 972 89 65 00), amb molt bon producte local i unes racions esplèndides.

© Viatgeaddictes.com | Data publicació: 05/2019