logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > l'Alt Penedès > Ruta de les barraques de pedra seca de Can Rossell

L'ALT PENEDÈS

Ruta de les barraques de pedra seca de Can Rossell


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10372
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Baixa
Distància Distància: 7 km
Temps efectiu Temps efectiu: 3 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +15 m. / -15 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Nucli de Can Rossell
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.39805957, 1.80693623
Interès Interès: Natura / Cultura
 Descripció

Aquesta és una de les tres rutes a peu dins del terme municipal de Subirats publicades a Viatgeaddictes i que ens permetran visitar diverses barraques i altres construccions de pedra seca i també apreciar l''ambient rural i els paisatges del municipi més elevat de la comarca de l''Alt Penedès.

Les barraques de pedra seca es varen bastir durant el segle XIX i primers anys del XX, en èpoques de gran activitat agrícola. El seu ús era com a refugi ocasional del pagès en cas d''inclemències del temps i per guardar-hi els estris del camp en el cas d''estar a distància considerable de casa.

Van associades als marges de pedra seca que es veuen arreu. En l''actualitat les barraques i els marges de pedra seca resten solitaris, com un testimoni mut enmig del bosc que els encercla, permetent fer-se una idea de quin devia ser el paisatge de l''època.

Recorregut de la ruta de Can Rossell (Subirats)
Recorregut de la ruta de Can Rossell (Subirats)

Al web Barraques de pedra seca de Subirats podeu consultar les fitxes completes de totes les barraques del municipi de Subirats.

En aquesta ruta per Can Rossell es proposa un recorregut circular a peu d''uns 7 km i amb un desnivell molt reduït. El temps de marxa efectiu, sense comptar parades, és d''una hora i 45 minuts, que amb parades per visitar els interiors, amplia la durada de l''excursió fins a unes 3 hores.

L''accés a Can Rossell es fa, aproximadament, des del km 1,4 de la carretera BP-2427 que uneix Sant Sadurní d''Anoia i la carretera general N-340.

Es pot aparcar el vehicle a l''entrada del nucli de Can Rossell, el punt d''inici i final d''aquesta ruta.

L''itinerari no presenta cap altre dificultat que pujar un marge entre Can Puig i la primera barraca, la B-22. És una agradable passejada entre camps de presseguers, vinyes, boscos amb gran densitat de vegetació i masies, amb una magnífica vista del Castell de Subirats, Sant Sadurní d''Anoia, el vessant sud de la muntanya de Montserrat i, en general, sobre els territoris de l''Alt Penedès i l''Anoia.

Les 10 barraques que es visiten en aquest itinerari són de planta circular i construïdes amb pedra irregular, amb portal de llinda plana orientat al sud i solen tenir lliris plantats sobre la coberta, que durant la primavera ofereixen una especial bellesa amb les seves grans flors blaves. La volta interior es fa amb la clàssica falsa cúpula, per aproximació de filades.

Les diferències que trobem entre les barraques de Subirats i les d''altres municipis veïns, dels quals ens separen pocs quilòmetres de distancia, es basen en la profusió dels lliris sobre les cobertes, en els gravats amb l''any de construcció i en l''abundància d''elements lítics interiors, és a dir, cocons (forats natural a la roca on s''acumula aigua de la pluja), fornícules i espitlleres.

Particularitats que presenten les primeres barraques visitades en aquesta ruta:

• la barraca B-22 té un caramull (pedra vertical sobre la coberta) i a l''interior un cocó i una fornícula doble.

• la B-21 queda envoltada de filades de ceps i té l''any 1899 gravat sobre la llinda.

• la B-20 és de grans dimensions, orientada al sud-est i amb un ràfec o filera de pedres en voladís a nivell de la cornisa.

• la B-19 té gravat l''any 1900 sobre el costat esquerre del portal i dues petites espitlleres.

• la B-18 presenta una terrassa a tot el seu voltant, que fa prolongar la fondària del portal. Al seu interior hi ha dos cocons.

Barraca de pedra seca B-20
Barraca de pedra seca B-20

Després de passar pel costat d''una casa en runes, la ruta segueix una carena, a l''esquerra de la qual, es divisa a un nivell inferior la Torrota de Can Llopart, una torre de guaita recentment restaurada. Te 10 metres d''alçada i es considera que data del primer terç del segle XII.

A continuació trobem la barraca B-23, d''un aspecte exterior molt equilibrat. Conté un cocó i una fornícula.

La vinya on estan les barraques C-10i C-09 ha estat objecte d''importants treballs de moviment de terres, de tal manera que aquestes dues unitats han quedat totalment enclotades a uns 2,5 metres de fondària i envoltades de terra per totes bandes, però salvades per ara, demostrant la sensibilitat dels amos del Celler Llopart per la conservació de les construccions de pedra seca.

El portal de la barraca C-09 és d''una gran fondària.

A destacar en la part alta de la vinya el que resta de l''Alzina de Cal Ros, actualment morta, inventariada com a Quercus ilex ilex dins la Llista dels Arbres Monumentals de Catalunya.

La barraca C-07 està orientada a l''oest, té una llinda amb un pes estimat d''uns 300 kg i un recer de pedres per protegir-la del vent del nord.

La C-06, per la seva banda, ofereix una espectacular perspectiva amb la muntanya de Montserrat al fons.

Les numeracions de les barraques visitades corresponen a l''inventari del municipi de Subirats, que conté per ara 159 unitats en bon estat. Es pot consultar l''article Tipologia de les barraques de Subirats de la Revista Pedra Seca nº 24, d''abril del 2012, on es detallen les característiques de les barraques del municipi.

© Jaume Rovira i Araceli Soler