logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > el Baix Llobregat > La ruta del modernisme al Baix Llobregat: de Sant Joan Despí a Santa Coloma de Cervelló

EL BAIX LLOBREGAT

La ruta del modernisme al Baix Llobregat: de Sant Joan Despí a Santa Coloma de Cervelló


 Fitxa tècnica
Ruta en cotxe o moto Ruta en cotxe o moto
Id ruta: 10280
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Distància Distància: 30 km
Temps efectiu Temps efectiu: 1 dia
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Sant Joan Despí / Colònia Güell
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.36767903, 2.05765299
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Cultura
 Descripció

El modernisme fou un moviment cultural que es desenvolupà a Occident des de finals del segle XIX fins al començament del segle XX, amb especial incidència en el món de l'arquitectura i les arts decoratives. A Catalunya el modernisme va tenir un sentit més ampli que va ultrapassar el món de les arts i va anar lligat al catalanisme.

A la comarca del Baix Llobregat el modernisme va deixar un abundant llegat arquitectònic i amb aquesta ruta podrem veure algunes dels seus exemples més notables a la comarca.

La ruta proposada s'inicia a primera hora del matí a Sant Joan Despí, població situada entre Sant Feliu de Llobregat i Cornellà de Llobregat i accessible per la carretera BV-2001 o a través de l'A-2.

Sant Joan Despí és el municipi del Baix Llobregat on hi ha més quantitat d'obres modernistes, gràcies a l'arquitecte, dibuixant, dissenyador i pintor modernista Josep Maria Jujol, destacat col·laborador d'Antoni Gaudí i que fou arquitecte municipal d'aquesta població.

Casa Can Negre, a Sant Joan Despí (© Wikimedia Commons)
Casa Can Negre, a Sant Joan Despí (© Wikimedia Commons)

La ruta modernista Jujol a Sant Joan Despí hauria d'incloure els següents edificis: Can Negre, la Torre de la Creu, la façana de la Torre Jujol, la façana de la Torre Serra-Xaus, la façana de la Casa Rovira, l'església de Sant Joan Baptista o la porta del taller del manyà Josep Oliver.

Abans d'abandonar Sant Joan Despí, i aprofitant el nostre pas per questa població, es pot visitar el restaurant Can Pau Torrents, ubicat en una masia catalana del s. XV i XVI i que hostatja el primer Jardí Botànic d’Espanya, ja que fou fundat l'any 1723.

Des de Sant Joan Despí, cal desplaçar-se a la veïna població de Sant Just Desvern (es pren la BV-2001 fins a Sant Feliu de Llobregat i es continua a la dreta per la N-340). En aquesta població també hi trobem un grapat d'edificis modernistes, com Can Ginestar (una masia modernista coneguda també com a Casa d'en Rabassa), la Casa Pruna, la quadra de Can Coscoll o la façana del Mercat municipal de Sant Just Desvern.

El següent punt d'aquesta ruta modernista pel Baix Llobregat serà Molins de Rei, a on s'hi arriba per la mateixa N-340 en direcció nord.

A Molins de Rei trobarem també nombrosos exemples de modernisme: Can Tarragó, Can Bofill, Cal Fàbrega, el Centre Mèdic Molins, l'habitatge al carrer Alfons II d'Aragó nº 101, l'habitatge al carrer Jaume Balmes nº 13, l'habitatge al carrer Carril nº 20-22, l'habitatge a l'Avinguda de València nº 84, l'habitatge al carrer Pi i Margall nº 8, l'edifici de la Joventut Catòlica, l'habitatge a la plaça dels Països Catalans nº 5-7, la Villa Dominga, l'habitatge al Passeig de la Pau nº 3, l'edifici de la Federació Obrera, o Can Portell.

Acabada la visita a Molins es travessa l'autopista A-2 i es continua per la N-340 fins a Cervelló, la següent etapa d'aquesta ruta.

A Cervelló és modernista l’església parroquial de Sant Esteve (construida a partir de 1896 segons plans de Josep Font i Antoni Gallissà i l’anomenada Granja Garcia (una torre modernista d’Antoni Gallissà de 1891).

Des de Cervelló tornem enrere per la N-340 i se segueix a mà dreta per la carretera BV-2002 que va cap a Sant Boi de Llobregat. Uns 2 km després de passar Santa Coloma de Cervelló s'arriba a la Colònia Güell, on acaba aquest itinerari.

La Colònia Güell, ubicada en el municipi de Santa Coloma de Cervelló, és una de les colònies més grans del riu Llobregat, destacant també per la seva qualitat arquitectònica i pel fet de que funcionava gràcies a l'energia del vapor i no per l'energia hidràulica del riu, tal com passava en la resta de colònies.

L'obra va ser encarregada a Antoni Gaudí per Eusebi Güell amb l'objectiu de traslladar-hi la seva fàbrica de filats de cotó que tenia al Vapor Vell de Sants (Barcelona). En la seva construcció van participar-hi, apart del propi Gaudí, el mestre d'obres Francesc Berenguer i Mestres i l'arquitecte Joan Rubió i Bellver.

A la Colònia Güell destaca l'església, més coneguda com a Cripta de Gaudí, obra del genial arquitecte, i que fou declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 2005. Altres edificis d'interès són la Casa del Mestre, la Cooperativa, el Centre Cultural Sant Lluís, Ca l'Espinal o Ca l'Ordal.

© Viatgeaddictes.com