logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > el Berguedà > Camí dels Bons Homes. Etapa 1: de Berga a Gósol

EL BERGUEDÀ

Camí dels Bons Homes. Etapa 1: de Berga a Gósol


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10292
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Alta
Distància Distància: 29,31 km
Temps efectiu Temps efectiu: 8 hores 10 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +1.325 m. / -1.150 m.
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Santuari de la Mare de Déu de Queralt (Berga) / Pl. Major (Gósol)
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.10773186, 1.82852449
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Cultura / Esport
Tipologia Tipologia: Grans ascensions i travesses a peu
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Aquesta primera etapa del Camí dels Bons Homes, de Berga a Gósol, es pot partir a Peguera, dins del terme municipal de Fígols, fent-se transportar en vehicle a les localitats properes de Fígols o Vallcebre. En aquest cas l'etapa es converteix en dues, de 12,66 i 16,7 km respectivament.

També es pot escurçar aquesta primera etapa fent-se recollir, per exemple, al Molí de Feners, en el km 23,01 de l'itinerari, amb la qual cosa s'estalvien 6,35 km i 1 h 42 min.

La ruta proposada en aquesta etapa s'inicia al Santuari de la Mare de Déu de Queralt, però prèviament podem aprofitar per a visitar la població de Berga i passejar per la seva part vella, descobrint els carrers i patis medievals.

A continuació ens desplaçarem per la carretera BV-4242 fins el santuari de Queralt, situat a 4,6 km al nord-oest de Berga i a una alçada de 1.160 metres. En l'esplanada del davant de l'església del santuari un monòlit assenyala el començament del camí. Cal anar cap a l'oest seguint la senyalització, vertical i horitzontal del GR 107 per cercar el camí. Cal deixar a l'esquerra el camí d'accés a la cova de la Troballa (curiós edifici i capella modernista de formes agudes), que puja per unes escales, i baixar a mà dreta pel camí que s'endinsa en un bosc espès de faigs.

El final d'etapa és la Plaça Major de Gósol, població situada a una alçada de 1.422 metres.

Els punts d'interès més remarcables d'aquesta etapa els trobem a les poblacions de Berga, Cercs, Castellar del Riu, Fígols, Saldes i Gósol.

El Camí dels Bons Homes és un itinerari transpirinenc de llarg abast per fer a peu (hi ha també variants practicables a cavall o amb bicicleta de muntanya) que discorre entre el santuari de Queralt (Berga) i Porta (Cerdanya Nord) i, després, continua fins al castell de Montségur (Arieja, a França) seguint els camins que, entre els s. XIII i XIV, van esdevenir rutes de migració dels càtars cap al sud en el seu exili d'Occitània.

El camí té entre 185,71 i 205,2 km depenent de les variants que es prenguin. Les etapes a peu de Queralt a Porta sumen 115,52 km de recorregut, 5.285 m de desnivell acumulat en pujada i 4.780 m de baixada. Una altra variant discorre pel Solsonès i l'Alt Urgell, entre el santuari del Miracle i Gósol, la qual té 81,3 km de recorregut i acumula i 3.650 m de pujada i 3.060 m de baixada.

El Camí dels Bons Homes és un itinerari de muntanya senyalitzat com a Sender de Gran Recorregut, de caràcter internacional (GR 107), amb dues franges de color blanc i vermell així com senyals direccionals a les cruïlles, complementats amb altres indicacions informatives sobre les etapes bàsiques i els principals serveis que es poden trobar al llarg del camí. Des de finals de tardor fins a començaments de primavera hi ha neu a les parts altes.

El recorregut entre Berga i Porta, la part del camí en territori català que us proposem, s'ha dividit en quatre etapes:

Etapa 1: de Berga a Gósol
Etapa 2: de Gósol a Bagà
Etapa 3: de Bagà a Bellver de Cerdanya
Etapa 4: de Bellver de Cerdanya a Porta.

L'envergadura de l'itinerari sencer és molt important, per la qual cosa pot ser aconsellable partir alguna etapa en dos trams, o bé escurçar el recorregut (de fet, en cadascuna de les etapes aquí descrites s'ofereixen diferents alternatives per a fer-ho).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya