logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > el Vallès Oriental > A peu des de Santa Fe de Montseny a l'Empedrat de Morou i el Turó de Morou

EL VALLÈS ORIENTAL

A peu des de Santa Fe de Montseny a l'Empedrat de Morou i el Turó de Morou


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10360
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Mitjana - baixa
Distància Distància: 6,9 km
Temps efectiu Temps efectiu: 2 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +177 m. / -177 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Can Casades (carretera BV-5114, km 21)
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.77359294, 2.46287145
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Aquesta espectacular (i molt popular) ruta senyalitzada recorre un sector d'una gran bellesa i frondositat del Parc Natural del Montseny, situat a l'indret de Santa Fe. Recordem que aquest parc fou declarat Reserva Mundial de la Biosfera.

Es tracta d'una ruta circular curta i d'escassa dificultat que té el seu inici al Centre d’informació de Can Casades. L'itinerari proposat travessa el pla de Mulladius, puja fins a l'Empedrat de Morou i després torna al punt d'inici resseguint el vessant septentrional de l'embassament de Santa Fe. Opcionalment podem afegir una extensió a aquesta ruta que també puja fins al turó de Moroui a l'Esquei de Morou.

Colors de tardor en la fageda del Pla de Mulladius
Colors de tardor en la fageda del Pla de Mulladius

Gràcies a les característiques de la ruta es pot fer perfectament en família i amb nens. Qualsevol moment de l'any és bo per fer-la, però a la tardor, amb el canvi de color de les fulles dels castanyers i faigs que poblen aquesta zona, la llum és realment màgica.

Degut a la proximitat del Parc Natural del Montseny a l'àrea metropolitana de Barcelona, és habitual que els caps de setmana i festius hi hagi una enorme afluència de visitants que poden arribar a col.lapsar els aparcaments disponibles.

Per aquest motiu és molt recomanable, per tal d'evitar la massificació, visitar la zona en dies no festius o fora de temporada. Si això no és possible llavors la recomanació és arribar fins aquí amb el Bus Parc del Montseny de la línia Sant Celoni - Santa Fe que surt de davant de l'estació de tren de Sant Celoni. Opcionalment, arribar-hi a partir de les dues de la tarda, quan ja molta gent ha marxat a dinar, és una bona idea.

Si aneu en cotxe, per arribar a Can Casades, l'inici de la ruta, s'ha d'agafar carretera BV-5114 en direcció nord des de Sant Celoni (on s'accedeix per l'autopista AP-7, sortida 11). Es passa per Campins i, un cop a dalt, cal deixar el cotxe en l'aparcament de Can Casades, al peu de la carretera BV-5114 (km 21), just després de passar l'accés a l'ermita i l'hotel de Santa Fe de Montseny.

Abans d'iniciar la ruta podeu fer un tomb pel Centre d'informació de Can Casades, el qual ocupa una antiga casa d'estiueig. En el seu jardí hi podreu veure tres enormes sequoies gegants que van ser plantades a principis del s. XX.

Comencem la ruta seguint un camí adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i passem un pont de fusta sobre la riera de Santa Fe. Al cap d'uns metres deixem el camí asfaltat i continuem per una pista de terra. Tota la ruta està indicada amb unes marques de color taronja.

Més enllà arribem a Can Lleonart, una masia transformada en equipament pedagògic i escola de natura.

Uns 190 metres més enllà trobem la Casa Partida, anomenada així perquè sembla que li manca una meitat.

En aquest punt, entre la Casa Partida i Can Lleonart, la ruta es desvia a la dreta fent un angle de gairebé 90 graus i es dirigeix cap al Pla de Mulladius entre castanyers, faigs i boix., a on s'arriba al km 1,27. El pla es troba cobert per una frondosa i magnífica fageda.

Bona part del camí, sobretot a la tardor i hivern, està cobert per una bona capa de fulles i cal estar atent amb les arrels, pedres i forats que pugui haver sota les fulles.

En el km 1.6 de la ruta arribem a una bifurcació. En la ruta proposada agafarem el camí de la dreta, el qual va directe a l'Empedrat de Morou, rodejant el cim del Turó de Morou pel seu costat oest. Si en la bifurcació seguim recte llavors la ruta ens durà a l'Esquei de Morou i al turó de Morou, afegint una mica més de recorregut i de desnivell a la ruta proposada.

De tota manera, ambdúes rutes s'acaben retrobant en un punt proper al cim del turó. Per tant, si anem pel ramal dret també podrem posteriorment desviar-nos per anar al Turó de Morou i a l'Esquei de Morou.

Vistes des de l'Empedrat de Morou
Vistes des de l'Empedrat de Morou

Uns 300 metres més endavant, el camí tomba a la dreta per resseguir els vessants occidentals del turó de Morou i després començar a davallar.

En el km 2,50 de la ruta arribem a una nova bifurcació. Cal afagar el camí de la dreta, el qual gira cap al sud-oest i comença a baixar.

És en aquest punt on podem afegir una extensió de l'itinerari per fer el camí d'anada i tornada fins al cim del Turó de Morou i l'Esquei de Morou, el qual suposa un extra de 1.150 metres de recorregut i +60/-60 metres de desnivell. El cim del Turó de Morou es troba a una alçada de 1.308 metres i a uns 450 metres des de la bifurcació. El cim està cobert d'arbres que dificulten molt les vistes, però podem acostar-nos a les vores del cim per tenir bones vistes sobre la plana.

Si des d'aquí continuem pel camí de baixada pel costat nord, indicat ara cap al Pla de Mulladius, i el seguim uns 100 metres arribarem a un lloc on els arbres deixen pas a una zona oberta on hi destaca un bloc de granit en forma d'agulla anomenat Esquei de Morou (alçada 1.290 metres). Des d'aquí tindreu una gran vista panoràmica cap a les comarques d'Osona i Selva, així com a molts dels cims més emblemàtics de la zona.

Des de l'Esquei de Morou desfem tot el camí, via el cim del Turó de Morou, fins arribar a la bifurcació indicada en el km 2,5 de la ruta. Aquí s'acaba l'extensió opcional i reprenem l'itinerari que portàvem.

Al cap d'uns 150 metres de baixada arribem a l'Empedrat de Morou, una mena de balconada rocallosa amb molt bones vistes sobre la vall de Santa Fe, el Turó de l’Home, les Agudes o la serralada de Marina.

Aquí cal vigilar, en especial en el cas dels nens, per la relliscositat de la pedra en el cas de que estigui molla o amb gel.

Des d'aquí se segueix descendint fins que se surt a un camí més ample, que s'agafa a l'esquerra. Uns 250 metres més avall, l'itinerari tomba a ponent (km 4,1).

Més endavant es deixa una pista a l'esquerra i, passats 200 metres, es desemboca a una ampla pista que s'agafa a la dreta. Es continua la ruta pel costat de can Baladrell i can Figueroles (fàcilment visibles des del camí).

Arribem a l'embassament de Santa Fe (km 5,5) i resseguim la seva vora nord cap a ponent (nord-oest). Passem pel costat de La Fabriqueta, una antiga centraleta elèctrica, i d'algun petit salt d'aigua.

Retrobem el camí que duu a Can Lleonart (km 6,6) i per últim desfem el camí fins arribar a Can Casades, el punt d'inici i final d'aquesta extraordinària ruta (6,9 km).

© Viatgeaddictes.com