logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Principat d'Andorra > Itinerari cultural per la Ruta del Ferro a Andorra

EL PRINCIPAT D'ANDORRA

Itinerari cultural per la Ruta del Ferro a Andorra


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10354
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Baixa
Distància Distància: 8,48 km
Temps efectiu Temps efectiu: 2 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +101 m. / -101 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Camí les Mines, Ordino (Andorra)
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.59972200, 1.53250000
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Cultura
Tipologia Tipologia: Ruta a peu en família
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

La Ruta del Ferro a Andorra és un itinerari cultural que forma part de l'itinerari transfronterer Ruta del Ferro als Pirineus, el qual va rebre la menció d'honor del Consell d'Europa el mes de novembre del 2004, i coordina activitats amb instal·lacions de Catalunya, Aquitània, Arieja, Guipúscoa i Biscaia.

Aquesta ruta convida el visitant a descobrir els recursos vinculats al procés de l'obtenció, la transformació i la comercialització del ferro des del principi del s. XVII fins al final del s. XIX.

Mines, carboneres, fargues, hàbitat miner i siderúrgic són alguns exemples d'aquest itinerari. Es tracta d'un trajecte ideal per a famílies i per aquells que vulguin saber alguna cosa més sobre l'activitat econòmica duta a terme al Principat des de principis del segle XVII fins a finals del segle XIX.

La ruta es complementa amb la visita a la Farga Rossell-Centre d'Interpretació del Ferro, la Mina de Llorts, el Camí dels traginers, Sant Martí de la Cortinada, el Museu Casa d'Areny-Plandolit i l'Itinerari Homes de Ferro. També es pot fer la Ruta del Ferro a cavall, des de Ransol fins a Arans, passant per la Mina dels Meners.

La Ruta del Ferro d’Andorra s’inicia a la mina de ferro de Llorts (42° 35' 59",1° 31' 57"). A partir d'aquí cal seguir el camí indicat que davalla seguint el Valira. Al llarg d’aquest tram, es pot gaudir de la presència de les escultures de la ruta del ferro. Es passa sota el poble de Llorts i s’arriba al pont del Vilaró.

Passat aquest punt, se segueix el descens seguint la vall tot passant per grans prats i deixant a esquerra diferents camins que ascendeixen a la vall de l’Ensegur. Per un suau descens s’arriba al pont d’Arans.

Després se segueix baixant per un agradable corriol que acosta al poble de la Cortinada, just davant de l'església de Sant Martí de la Cortinada.

El retorn al punt d'inici s’efectua pel mateix camí. També es pot fer una combinació de vehicles, deixant un vehicle al punt d’arribada.

© Andorra Turisme, SAUAquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerarem que accepta el seu ús.Més informació