logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Principat d'Andorra > Itinerari a peu per la Vall del Madriu

EL PRINCIPAT D'ANDORRA

Itinerari a peu per la Vall del Madriu


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10356
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Alta
Distància Distància: 27,20 km
Temps efectiu Temps efectiu: 7 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +1.180 m. / -1.180 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Ctra. de la Comella i de la Plana, Escaldes-Engordany (Andorra)
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.50416700, 1.55083300
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada: Parcialment
Interès Interès: Natura / Cultura / Esport
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

La vall del Madriu-Perafita-Claror està situada al sud-est del Principat i ocupa una superfície de 4.247 Ha. Aquest territori representa prop d'un 10% de la superfície d'Andorra i s'estén per les parròquies d'Escaldes-Engordany, Encamp, Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella. L'any 2004, la Unesco va declarar aquesta vall Patrimoni Mundial, en la categoria de paisatge cultural. És un espai natural i cultural únic, al qual es pot accedir des de diversos punts.

La Vall del Madriu-Perafita-Claror alberga una gran varietat d'espècies animals, entre les quals destaquem l'isard, el cabirol, el mufló, el porc senglar, la guineu, la marmota, la marta i l'esquirol, entre d'altres.

Iniciarem la ruta a peu des de la parròquia d'Escaldes-Engordany, 30 metres més amunt de la cruïlla de la carretera de la Comella i la Plana amb la carretera d'Engolasters (trobarem un rètol indicatiu). Entrarem a la vall per un camí empedrat que ens portarà al conjunt de bordes d'Entremesaigües.

Aquesta ruta té el seu inici a la carretera de la Comella i de la Plana, a la parròquia d’Escaldes-Engordany (42° 30' 15", 01° 33' 3"), punt situat a una alçada de 1.235 metres.

Per arribar al punt de sortida, agafem la carretera d’Engolasters des d’Escaldes-Engordany. Passat el km 1, a mà dreta, hi trobem la carretera de la Plana. La seguim uns 100 m fins al punt de sortida, on hi ha els rètols informatius. Tot el recorregut està indicat com a camí GR (7 i posteriorment 11).

Per un camí empedrat, remuntem la part baixa de la Vall del Madriu, fins que arribem al conjunt de bordes d’Entremesaigües. En aquest punt, cal que seguim recte deixant a la dreta la Vall de Perafita.

Tot remuntant per la Vall del Madriu, arribem al conjunt de bordes de Ràmio, propietat dels cortalans veïns d’Escaldes-Engordany. Cal que seguim amunt per la vall en direcció a Fontverd.

Continuem remuntant la vall alternant trams boscosos amb alguna clariana i passant ben a prop del riu Madriu. De sobte, passem un portell i arribem a l’esplanada de Fontverd, on trobem la cabana i el refugi.

Després del refugi de Fontverd, seguim remuntant la vall. Passem per la cabana de la Farga i per la cabana del serrat de la Barracota, interessants aixoplucs en cas de tempesta. Després de l’extens pla de l’Ingla, arribem al refugi del Riu dels Orris.

El camí continua pujant per la vall i, després de superar un parell de collets, arribem a l’estany de la Bova, esplèndid estany d’alta muntanya amb presència de la bova, planta pròpia dels espais aquàtics.

Aquest estany, situat a 2.415 metres d'alçada, marca el punt de la ruta des del qual iniciarem la tornada al punt d'inici. El retorn el farem pel mateix itinerari seguit en l'ascensió. Cal comptar unes quatre hores per a l'ascensió i unes tres hores per al descens.

© Andorra Turisme, SAU