logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Principat d'Andorra > Caminada pels estanys i refugi de la Vall del Riu

EL PRINCIPAT D'ANDORRA

Caminada pels estanys i refugi de la Vall del Riu


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10350
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Mitjana - alta
Distància Distància: 11.72 km
Temps efectiu Temps efectiu: 4 hores 45 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +720 m. / -720 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Ctra. dels Plans de Ransol, Canillo (Andorra)
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.58194400, 1.63333300
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada: Parcialment
Interès Interès: Natura / Esport
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

L'extraordinària Vall del Riu, que recrea a la perfecció el seu origen glacial, acull un dels millors i més grans estanys d'Andorra, amb una superfície de més de 4 Ha, i dos altres estanys menys importants, que creen un interès afegit a l'itinerari. Degut al seu desnivell, aquesta és una ruta de dificultat alta.

Aquest paisatge de la Parròquia de Canillo s'assenta sobre un relleu marcat per l'acció de les glaceres, que en l'edat quaternària van arribar a assolir els 400 metres de gruix tal i com es pot endevinar en el roc del Quer. La vegetació dominant són les pinedes de pi negre, només interrompudes per petits panys de caducifolis com el beç, el trèmol o la salanca.

En el camí hi ha murs de pedra seca, tan típics d'Andorra, acompanyats de bàlec i de ginebró. A mesura que avancem, hi podem descobrir extenses pastures i bordes típiques andorranes. Els boscos de pi negre ens acompanyen durant la major part de l'itinerari i, a 2.650 metres d'altitud, podem gaudir del refugi de la Vall del Riu (capacitat: 8 persones).

Aquest itinerari s'’inicia a la zona dels Plans, a la parròquia de Canillo, darrere unes cases de pedra, on hi trobarem un rètol informatiu.

Per arribar-hi seguim la CG-2 en direcció a França i, abans d’arribar a l’aparcament del Tarter, agafem la CS-260 que puja a Ransol.

Després, hem d’agafar la carretera a mà esquerra (CS-261) fins als Plans i, tot seguit, a mà dreta fins que trobem unes cases de pedra amb les finestres vermelles (GPS: 42° 34' 55" N, 1° 38' 0" E).

El sender comença suau i progressa paral·lelament a uns murs de pedra seca. Poc després trobem el riu de Forat de Rius. A continuació guanyem altitud fins a l’entrada del bosc de la Vall del Riu.

El camí s’endinsa per un bosc de pi negre tot planejant. Quan abandonem el bosc, seguim en direcció nord-est (rètol). A continuació, voregem el mur de pedra seca, fins que trobem un panell de fusta. Aquest lloc s’anomena la Pedregosa.

El sender segueix en direcció nord, on la inclinació es pronuncia. A continuació, trobem la cabana de la Vall del Riu, amb capacitat per a 8 persones. Hem de seguir per la tartera, fins que trobem el riu de la Comarqueta d’Incles.

El camí guanya altitud amb més facilitat passant per sobre de l’últim bosc de pi, entrant així a l’estatge alpí. La vista de la vall és bucòlica. Poc després passem per una nova tartera i pel riu de la Comarca de les Fonts (zona de la pleta de la Cabaneta).

A continuació, hem de superar el tram més dur de l’excursió. El camí puja pel mig d’una tartera amb una inclinació molt marcada. Un cop superada, és el moment de gaudir d’unes de les valls més salvatges del Principat. Tot seguit arribem al primer estany.

El camí supera els dos primers estanys. Després de passar per unes basses, ens trobem amb una bifurcació. Seguim el camí a mà dreta i, després de superar un collet, arribem a l’estany Gran de la Vall de Riu, situat a 2.545 metres d’altitud.

El retorn al lloc de sortida de la ruta es realitza pel mateix camí.

© Andorra Turisme, SAU