logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera d'Islàndia

ISLÀNDIA

Relat d'un viatge de 15 dies a Islàndia

Asun Sunyol i Àngel Armengol
Published on Data viatge: 2009 | Publicat el 20/04/2010
2.6 de 5 (199 vots)

Introducció

Islàndia és la divuitena illa més gran del món en superfície, amb uns 103.000 km² i una població estimada de només 320.000 habitants. Està situada just sota del Cercle polar àrtic, entre Groenlàndia, les Illes Britàniques i Escandinàvia.

Localitzada sobre la dorsal atlàntica, al punt de contacte entre les plaques euro-asiàtica i nord-americana, i per aquest motiu l'illa coneix una notabilíssima activitat geològica, essent-ne característics els volcans i els guèisers.

En el moment de publicar aquest relat, Islàndia és notícia a tot el món per l'erupció del volcà Eyjafjallajökull i els seus efectes sobre l'aviació comercial. Per estar al corrent sobre l'impacte al país i per als visitants d'aquesta erupció, o d'altres que es puguin produir a Islàndia, es pot consultar la pàgina Iceland erupting information de l'Iceland Tourist Board.


Fitxa tècnica del viatge

Data del viatge

Del 24 de juliol al 7 d'agost de 2009.

Diners

La moneda oficial a Islàndia és la corona islandesa (ISK).
El canvi aproximat en les dates d'aquest viatge era de: 1 € = 177.17 ISK.

Transport

Itinerari per Islàndia
Itinerari per Islàndia

Avió: Els bitllets del vol Barcelona-Reykjavik d'Iceland Express els vam comprar el mes de març, costant-nos 461 € per persona. El vol és directe des de Barcelona.

Cotxe de lloguer: Per a moure'ns per l'illa vam llogar per Internet un cotxe de la companyia Hasso Keflavík. No tenen oficina dins l'aeroport, però et venen a buscar a l'arribada del vol i signes el contracte a l'aparcament de l'aeroport.

A Islàndia hi ha una carretera circular (la nº 1) de 1.339 km, en gran part asfaltada, però hi ha moltes carreteres secundàries de grava.

Els mapes marquen les que són asfaltades i quines no ho són. Trobareu informació actualitzada en temps real sobre l'estat de totes les carreteres d'Islàndia en el mapa Road conditions and weather.

L'assegurança del cotxe de lloguer no et serveix per a les carreteres on necessites un 4x4 per circular per elles. Per això, si penseu anar per segons quines carreteres de muntanya heu de llogar un 4x4. A nosaltres ens havien recomanat llogar un 4x4 perquè pots arribar a llocs on un cotxe normal no pot fer-ho; però d'altres ens havien dit que un cotxe normal ja era suficient. Per diferents motius vam llogar la furgoneta, però un cop hem tornat recomanem el 4x4.

En total vam fer 3.500 km per carreteres d'Islàndia. La benzina ens va costar 59.529 ISK (aprox. 336 €).

Allotjament

Des de Barcelona reservem l'allotjament en granges, albergs, B&B o similars, tots ells amb cuina, per a 5 persones. El mes de maig comencem a buscar allotjament i ja en molts llocs ens diuen que està ple. El dormir (14 nits) ens va costar 330 € per persona.

Convé portar el sac de dormir, ja que surt més econòmic, però en cas de necessitar llençols es poden llogar.

L'allotjament el cerquem a les webs següents:

- Icelandic Farm Holidays, web de granges, bungalows, hotels.
- Hostels in Iceland, web dels albergs. Estan molt bé. Contesten de seguida. És el més barat després del càmping.
- Iceland Travel Guide: web oficial del turisme islandès, molt pràctica.

També ens han recomanat els hotels Edda, que a l'hivern són residències d'estudiants i a l'estiu són hotels.

Menjars

L'esmorzar i el sopar l'hem fet sempre al lloc on hem dormit. I el dinar en ruta a les àrees de picnic. És important portar sempre menjar, perquè no és fàcil de trobar supermercats, ja que estan en els nuclis grans de població i no n'hi ha gaires. A les benzineres normalment hi ha una petita botiga. S'han de tenir molt en compte els horaris d'obertura i tancament dels establiments.

De Barcelona portàvem fruits secs i embotit envasat al buit que ens ha durat tots els dies i la resta del menjar l'hem comprat quan l'hem necessitat, però procurant de tenir-ne sempre.ITINERARI PER ISLÀNDIA

Dia 1: Barcelona - aeroport de Keflavik - Njarðvík - Reykjavik - Njarðvík

El nostre vol arriba a l'aeroport de Keflavik, on recollim la furgoneta llogada i anem a Njarðvík. Després de sopar ens dirigim a Reykjavik per conèixer el runtur, la diversió dels islandesos de les nits dels divendres i dissabtes. Tornem a les dues de la matinada a l'alberg, però encara hi ha molta llum.

Allotjament en l'Alberg Njarðvík, a 15 minuts de l'aeroport de Keflavik. Molt pràctic si l'avió arriba de nit o surt molt de matí. Tots els hostels tenen cuina. Els preus són a la web i varien molt segons el tipus d'habitació.

Dia 2: Njarðvík - Hof

Sortim de Njarðvík i anem a la cascada de Glymur. Atravessem el fiord pel túnel (800 ISK). Veiem les cascades de Hranfossar i Barnafos. Arribem a Hof.

Allotjament en la Guesthouse Hofgardar de Hof. Només tenim la indicació de que està situat a uns 80 km de Bogarnes (sí, ho heu llegit bé!!) per la carretera nº 54 en direcció a Olasfsvik. La guesthouse té unes vistes magnífiques al volcà Snaefells, del qual ens parla Jules Verne en el seu llibre Viatge al centre de la terra.

Dia 3: Península de Snaefellsnes

El volcà Snaefells es veu molt bé, el cel està molt clar. Anem a Arnarstapi i fem caminant un camí de ronda que va per la vora del mar d'Arnarstapi fins a Hellnar. Són 5 km d'anada i tornada. Continuem vorejant la península i anem parant a diferents llocs: al far, a Djupalon, a Olafsvik, Grundorfjordur, Stykkishalmur, ...

Dia 4: Hof - península de Vatnes - Glaumbaer - Akureyri

Marxem de Hof i anem a la península de Vatnes, on podem veure foques. A Glaumbaer hi ha una granja-museu (600 ISK) on veiem com es vivia al segle XIX. Arribem a Akureyri.

Allotjament en l'Alberg Startholt, al centre de la ciutat d'Akureyri. A més de les habitacions, l'alberg té dues summerhouses, unes cases de fusta per a 8 persones. El preu de la casa és de 19.500 ISK. A la ciutat hi ha diversos súpers.

Dia 5: Akureyri - cascada de Godafos - Huerir - Namafjall - Krafla - Vogar

D'Akureyri anem a la cascada de Godafos. Continuem per Huerir, Namafjall i l'àrea volcànica més activa d'Islàndia, Krafla, amb els seus volcans Stora Viti i Leirhnjukur, i arribem a Vogar, al costat del llac Myvtan.

Allotjament a Vogarhaun, a pocs quilòmetres de Reykjalid. La casa és dins del càmping. Ens ha decebut bastant, perquè per la informació que havíem trobat crèiem que seria millor. Costa 32 € per persona. No el recomanem, ja que es pot trobar alguna cosa millor. Hi ha un petit súper al càmping de Reykjahlid. També hi ha un súper a Husavik.

Dia 6: Vogar

Anem a Skutustadir, on visitem els pseudocràters. Després anem a Husavik, on agafem un vaixell per anar a veure balenes (costa 48 €). Hi ha dues companyies i aconsellem de fer la reserva per telèfon. A l'alberg d'Akureyri ens van donar un val d'un 25% de descompte que cal entregar en el moment de fer el pagament.

A la tarda, seguint les recomanacions que ens havien donat, intentem pujar al volcà Vindbelgjarfall, però es posa a ploure i ho deixem córrer.

Dia 7: Vogar

Parc Nacional de Jökulsárgljúfur, cascades de Dettifoss, Selfoss i Hafragilsfoss, Asbyrgi. Bosc de bedolls, que està en un canó en forma de ferradura. Hljodaklettar, formacions de roca volcànica. Tornem a desfer aquesta carretera i passem per Husavik fins a Vogar. Per acabar el dia anem a fer un bany a la piscina geotermal propera a Reykjahlid (2.000 ISK).

Dia 8: Vogar - Dimmuborgir - Eglisstadir

Sortim de Vogar i anem fins a Dimmuborgir. Caminem uns 50 minuts fins arribar a Kirkjan, una formació rocosa que sembla una església gòtica. Pugem fins al cràter del volcà Huerfjall. Acabem el dia a Eglisstadir.

Allotjament en un Bed&Breakfast, en una casa als afores de la ciutat d'Eglisstadir. Havíem enviat un mail a la Guesthouse Eyvindará, però ens van contestar que ja estava plena i que tenien un apartament on podríem estar i on podríem utilitzar la cuina. El preu és de 13.000 ISK l'habitació doble, inclou l'esmorzar. A la ciutat hi ha diversos súpers.

Dia 9: Eglisstadir - Hallormsstadur - cascades de Litlanesfoss i de Hengifoss - Hofn

Des d'Eglisstadir anem a Hallormsstadur, el bosc més gran d'Islàndia. També les cascades de Litlanesfoss i de Hengifoss, i un recorregut per bonics fiords. Acabem a Hofn.

Allotjament en l'Alberg Hofn.

Dia 10: Hofn - Hvoll

Visitem el Parc Nacional de Vatnajökull. La primera parada és a Jökulsárlón, on es pot fer un passeig entre els icebergs en un vaixell amfibi que es contracta al mateix llac (8.000 ISK). Alguns icebergs surten al mar pel canal de desguàs. Després anem al Parc Nacional de Skaftafell, el més gran d'Islàndia. Caminem uns 40 minuts fins a la cascada de Svartifoss, flanquejada per columnes de basalt i al tornar ens atansem a la glacera de Skaftafellsjokull. Visitem la granja de Nupsstadur, on hi ha una petita església del segle XVII feta de turba. Finalment arribem a Hvoll.

Allotjament en l'Alberg Hvoll, situat al mig del no res, al costat d'un riu amb un paisatge molt bonic. No hi ha cap mena de botiga en molts quilòmetres.

Dia 11: Hvoll - Vic - Dyrholaey - cascades de Skofagoss i Seljalandfoss - Hella

Sortim de Hvoll i anem a Vic i a Dyrholaey, uns penya-segats on hi ha una colònia de frarets. Anem fins al far i després fem un tomb per la platja de sorra negra. A la tarda anem a les cascades de Skofagoss i Seljalandfoss. Arribem a Hella.

Allotjament en uns bungalows del càmping Árhús de Hella.

Dia 12: Hella - cascada de Gulfoss - Geysir - Laugarvatn

Des de Hella anem a la cascada de Gulfoss, Geysir i acabem el dia a Laugarvatn.

Allotjament en l'Alberg Laugarvatn, on vam tenir habitació doble amb bany.

Dia 13: Laugarvatn - Parc Nacional de Thingvellir - Burfell - Skalholt - Fludir - Laugarvatn

Des de Laugarvatn anem al cràter del volcà Kerid i al Parc Nacional de Thingvellir, on antigament es reunia el Parlament. També anem a Burfell, Skalholt i Fludir (una zona agrícola) i tornem a Laugarvatn.

Dia 14: Laugarvatn - Reykjavik - Njarðvík

Sortim de Laugarvatn i anem a Reykjavik. En la capital visitem Perlan, on està el Museu de les Sagues. Des de la terrassa del restaurant hi ha una bona vista de la ciutat. Anem al Museu Nacional d'Islàndia i acabem el dia fent un passeig pel centre de la ciutat.

Allotjament en l'Alberg Njarðvík, el mateix del primer dia d'aquest viatge. En el tema menjar un noi basc que fa molts anys que viu a Reykjavik ens ha recomanat el famós restaurant Saegreifinn (al carrer Geirsgata nº 8), un restaurant de pintxos de peix i on provem la balena. També ens havia recomanat el restaurant Geyser i el TapasBar (tancat al migdia) que estan al costat de l'Oficina de Turisme, al carrer Hafnarstraeti de Reykjavik.

Dia 15: Njarðvík - aeroport de Keflavik - Barcelona

L'avió surt a les 7:00 del matí. Anem a l'aeroport amb la furgoneta. El viatge ja ha acabat, però tenim ganes de tornar a Islàndia per poder veure les coses que no hem pogut aquesta vegada.


Relat de viatge per Islàndia - Albert Guàrdia [2004]
Lloguer de cotxe a Islàndia - Reserva de cotxes, furgonetes i 4x4 de lloguer barats a Islàndia