Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera

CATALUNYA

Rutes de barraques de pedra seca a Subirats (Alt Penedès)


Introducció

Presentem tres rutes per fer a peu al municipi de Subirats (Alt Penedès), en les que es visiten diverses barraques i altres construccions de pedra seca i on podreu apreciar l'ambient rural i els paisatges del municipi més elevat de la comarca de l'Alt Penedès:

Barraca de pedra seca C-12
Barraca de pedra seca C-12

Ruta de les barraques de pedra seca d'Ordal

Ruta de les barraques de pedra seca de Sant Pau d'Ordal

Ruta de les barraques de pedra seca de Can Rossell

Les barraques de pedra seca es varen bastir durant el segle XIX i primers anys del XX, en èpoques de gran activitat agrícola. El seu ús era com a refugi ocasional del pagès en cas d'inclemències del temps i per guardar-hi els estris del camp en el cas d'estar a distància considerable de casa. Van associades als marges de pedra seca que es veuen arreu. En l'actualitat les barraques i els marges de pedra seca resten solitaris, com un testimoni mut enmig del bosc que els encercla, permetent fer-se una idea de quin devia ser el paisatge de l'època.

Al web Barraques de pedra seca de Subirats podeu consultar les fitxes completes de totes les barraques del municipi de Subirats.

Les característiques generals de les 159 barraques inventariades per ara d'aquest municipi més elevat de l'Alt Penedès són clarament definides: totes de planta circular, de pedra irregular sense mecanitzar, llindes planes senzilles o dobles, cobertes de tipus falsa cúpula, sovint amb lliris plantats al sostre. En els interiors sovintegen els cocons, fornícules i espitlleres. Algunes tenen l'any gravat. En conjunt les mides són molt modestes.

^top

1. RUTA DE LES BARRAQUES DE PEDRA SECA D'ORDAL

Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 4 hores
Distància: 6 km
Desnivell: +150 m. / -150 m.
Punt inici/final: Església de S. Esteve d'Ordal

Us proposem un itinerari circular a peu al voltant del poble d'Ordal, de 6 km de recorregut i un desnivell d'uns 150 m. L'itinerari, seguint el camí principal, és d'una hora i tres quarts, que amb parades, visites i entrant a l'interior d'algunes de les barraques, converteixen en unes 4 hores el temps total de l'excursió.

Es recomana anar calçat amb botes adequades per caminar per zones pedregoses i dur beguda. Tota la ruta principal es desenvolupa per pistes i camins amplis, arribant a les barraques per dreceres. La millor època de l'any per fer la visita és als mesos d'abril i maig, en què es poden veure lliris florits sobre les cobertes i encara no fa molta calor.

Ruta d'Ordal
Ruta d'Ordal

El punt d'inici recomanable és l'Església de Sant Esteve d'Ordal. Es troba a 100 metres al costat sud de la carretera N-340, que cal deixar al km 1225,8. Venint de Vilafranca, hi ha un rètol morat que assenyala el trencall. Es pot deixar el vehicle als voltants de la mateixa església o bé continuar uns 200 m. més enllà fins al davant de l'Estació Depuradora d'Aigües, on també hi ha espai adequat per aparcar.

El punt més alt del recorregut és un coll de 522 m. d'alçada que permet tenir una visió de l'entorn de la Creu d'Ordal diferent del que es coneix passant per la carretera N-340.

En aquest recorregut es visiten 16 barraques relativament ben conservades, en les que podreu identificar les característiques de les construccions de pedra seca i els paisatges de l'Alt Penedès. Alguns detalls particulars de les visitades:

La F-03 està envoltada d'heura. La F-12 i G-42 presenten una filera de pedres en voladís a nivell de la cornisa. A la F-12 i G-24 es pot veure l'any gravat a l'interior esquerre i a la dreta exterior del portal, respectivament. La G-39 és un desgraciat cas d'intent de reconstrucció amb materials moderns. Un exemple del que no s'ha de fer.

La G-23 i G-28 estan construïdes adossades al marge. La F-13, F-14 i G-32 tenen unes característiques terrasses de pedra als costats. La F-03, F-13, F-14, G-41, G-42, G-24, G-13 i G-31 tenen lliris al sostre. La G-30 presenta a l'interior un cocó i dues fornícules disposades en sentit vertical.

Aquesta ruta ha estat publicada originalment al Full Informatiu de la revista Pedra Seca, en l'edició nº 68, del mes de juny de 2009.

^top

2. RUTA DE LES BARRAQUES DE PEDRA SECA DE SANT PAU D'ORDAL

Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 4 hores
Distància: 8 km
Desnivell: +135 m. / -135 m.
Punt inici/final: Plaça de Subirats, al mateix centre de Sant Pau d'Ordal

Aquesta ruta és un recorregut circular d'uns 8 km i un desnivell acumulat de 270 metres, partint de la Plaça de Subirats, al mateix centre de Sant Pau d'Ordal, que us portarà per les zones de Can Mata del Racó, Can Sala, Can Docte, Can Rossell, Can Savall i retornant a Sant Pau per el Coll de Conxes Portes.

L'excursió no presenta cap dificultat. La major part de la ruta es fa per camins amples i pistes. Cal dur sempre calçat adequat i beguda en els mesos més calorosos. Són necessàries unes 4 hores per fer el recorregut sencer, on podreu visitar una dotzena de barraques representatives de les construccions de pedra seca de l'Alt Penedès.

Ruta de Sant Pau d'Ordal
Ruta de Sant Pau d'Ordal

Els marges son un altre dels atractius de la ruta. En un dels punts podreu comptar 11 rengleres de marges. Es veuen també pous i amagatalls.

Gaudireu dels peculiars paisatges penedesencs amb vinyes, camps de presseguers i relleus suaus i la vista de Montserrat al fons. Les barraques son de planta circular, sostre de falsa cúpula, portal amb llinda plana, construïdes amb pedra calcària irregular, en general mides moderades i es calcula que foren construïdes a mitjans del s. XIX quan no comptaven el temps ni les hores. Diverses d'elles encara son usades per feines agrícoles.

Algunes presenten particularitats morfològiques interessants: l'A-09 i la C-12 tenen caramulls damunt la coberta i l'A-12 i B-13 hi tenen lliris plantats. La B-11 està construïda amb lloses fines. L'A-09 està adossada per dos costats a un marge i la C-19 dos paravents de pedra diametralment oposats i una esvelta ubicació dalt d'un coll.

Aquesta ruta ha estat publicada originalment al Full Informatiu de la revista Pedra Seca, en l'edició nº 72, del mes de desembre de 2009.

^top

3. RUTA DE LES BARRAQUES DE PEDRA SECA DE CAN ROSSELL

Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 3 hores
Distància: 7 km
Desnivell: Molt reduït
Punt inici/final: Nucli de Can Rossell

En aquesta ruta per Can Rossell es proposa un recorregut circular a peu d'uns 7 km i desnivell molt reduït. El temps de marxa efectiu sense comptar parades és d'1h 45', que amb parades per visitar els interiors, amplia la durada de l'excursió fins a unes 3 hores.

L'accés a Can Rossell es fa des del km 1,4 aproximadament de la carretera BP-2427, que uneix St. Sadurní d'Anoia i la carretera general N-340. Es pot aparcar a l'entrada del nucli de Can Rossell, punt d'inici i final de la ruta.

L'itinerari no presenta altre dificultat que pujar un marge entre Can Puig i la primera barraca, la B-22. És una agradable passejada entre camps de presseguers, vinyes, boscos amb gran densitat de vegetació i masies, amb una magnífica vista del Castell de Subirats, Sant Sadurní d'Anoia, vessant sud de Montserrat i sobre l'Alt Penedès i l'Anoia.

Ruta de Can Rossell
Ruta de Can Rossell

Les 10 barraques que es visiten son de planta circular construïdes amb pedra irregular, amb portal de llinda plana orientat al sud i solen tenir lliris plantats sobre la coberta, que durant la primavera ofereixen una especial bellesa amb les seves grans flors blaves. La volta interior es fa amb la clàssica falsa cúpula, per aproximació de filades.

Les diferències que trobem entre les barraques de Subirats i les d'altres municipis veïns dels quals ens separen pocs quilòmetres de distancia, es basen en la profusió dels lliris sobre les cobertes, en els gravats amb l'any de construcció i en l'abundància d'elements lítics interiors, és a dir, cocons, fornícules i espitlleres.

Particularitats que presenten les visitades: la B-22 té un caramull (pedra vertical sobre la coberta) i a l'interior un cocó i una fornícula doble. La B-21 queda envoltada de filades de ceps i té l'any 1899 gravat sobre la llinda. La B-20 és de grans dimensions, orientada al SE i amb un ràfec o filera de pedres en voladís a nivell de la cornisa. La B-19 té gravat l'any 1900 sobre el costat esquerre del portal i 2 petites espitlleres. La B-18 presenta una terrassa a tot el seu voltant, que fa prolongar la fondària del portal. Al seu interior hi ha 2 cocons.

Després de passar al costat d'una casa en runes, la ruta segueix una carena, a l'esquerra de la qual, es divisa a un nivell inferior la Torrota de Can Llopart, torre de guaita recentment restaurada. Te 10 metres d'alçada i es considera del primer terç del segle XII.

La barraca B-23 és d'un aspecte exterior molt equilibrat i conté un cocó i una fornícula.

Imatge de la barraca B-20
Imatge de la barraca B-20

La vinya on estan les C-10 i C-09 ha estat objecte d'importants treballs de moviment de terres, de tal manera que aquestes dues unitats han quedat totalment enclotades a uns 2,5 metres de fondària i envoltades de terra per totes bandes, però salvades per ara, demostrant la sensibilitat dels amos del celler Llopart per la conservació de les construccions de pedra seca.

El portal de la C-09 és de gran fondària. A destacar en la part alta de la vinya el que resta de l'Alzina de Cal Ros, actualment morta, inventariada com Quercus ilex ilex per la Generalitat dins la Taula dels Arbres Monumentals de Catalunya. La C-07 està orientada a l'oest, té una llinda amb un pes estimat d'uns 300 kg i un recer de pedres per protegir del vent del nord. La C-06 ofereix una espectacular perspectiva amb Montserrat al fons.

Les numeracions de les barraques visitades corresponen a l'inventari del municipi de Subirats, que conté per ara 159 unitats en bon estat. Es pot consultar l'article Tipologia de les barraques de Subirats de la Revista Pedra Seca nº 24, d'abril 2012, on es detallen les característiques de les barraques del municipi.

^top

RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterInstagramYoutube


2001-2020 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2020 © Viatgeaddictes.com
Aquest web utilitza galetes per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.Més informació