Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---

CULTURA VIATGERA

Exposicions


Cultura viatgera és una selecció personal d'events de caire cultural, literatura, programes de TV i ràdio, o d'altres relacionats amb el món viatger, d'interès per a qualsevol amb sensibilitat per la geografia i història de les diferents cultures del nostre planeta.

^top

EXPOSICIONS D'INTERÈS PER A VIATGERS

MUSEU MARÍTIM (Barcelona)

Museu Marítim de Barcelona. Av. de les Drassanes s/n - Barcelona
Horari: de dilluns a diumenge, de 10 a 20 h.

Del 20 d'Octubre de 2016 al 12 de Febrer de 2017
Fills de l'oceà
Exposició. Més informació a la pàgina web de l'exposició

Amb l'exposició Fills de l'oceà es ret homenatge a tots els pescadors artesanals que viuen del mar i per al mar, que l’estimen i el veneren, i que d’ell obtenen tot el necessari per sobreviure.

Fills de l'oceà © Javier Teniente
Fills de l'oceà © Javier Teniente

Es tracta d'una exposició fotogràfica amb obres de Javier Teniente, que documenta la forma de vida de comunitats d’arreu del món que fan de la pesca el seu principal mitjà de supervivència.

Algunes de les comunitats fotografiades utilitzen arts de pesca que s’han emprat des de fa segles, com l’almadrava a l’estret de Gibraltar, les xarxes xineses a la Índia, les xarxes d’arrossegament tirades des de la platja pels homes i les dones del poble, o com el curiós (i pràcticament desaparegut) cas d’A Xávega a Portugal, on els bous fan la feina d’arrossegament de les xarxes.

Teniente va desenvolupar aquest treball durant cinc anys, en què es va integrar en cadascuna de les comunitats retratades, convivint i treballant amb els pescadors locals.

Un treball de caràcter etnogràfic que retrata la vida d’aquests pobles, vinculats al mar i la pesca. L’exposició compta amb un total de 76 obres que posen rostre a 16 comunitats dels quatre grans mars que depenen gairebé exclusivament del mar.

Actualment, aquestes poblacions s’estan enfrontant a l’esgotament dels seus recursos pesquers degut a la sobreexplotació i la contaminació, veient-se abocats a canviar la seva ancestral forma de vida.

Aquesta exposició vol fer una crida contra la sobreexplotació dels recursos marins i els atacs que pateixen els ecosistemes on desenvolupen la seva activitat les comunitats protagonistes de les fotografies exhibides.

Com a fotògraf, Javier Teniente ha cobert conflictes provocats per l’acció de la guerra, la marginació i els desastres naturals en diferents llocs del món, entre els quals cal destacar els reportatges realitzats a Centreamèrica (huracà Mitch 1998), Kosovo (1999), Irak (2003), Haití (2004) i la cobertura del desastre provocat pel tsunami a Banda Aceh, Indonèsia (2005). Ha guanyat en dues ocasions el prestigiós premi internacional “Luis Valtueña de Fotografía Humanitaria”, entre d’altres reconeixements.

^top
De l'11 de juny de 2015 al 31 de desembre de 2017
7 vaixells, 7 històries
Exposició. Més informació a la pàgina web de l'exposició

El Museu Marítim de Barcelona presenta aquesta nova exposició semipermanent sobre històries de vaixells on podreu veure exposats alguns dels models de vaixell més destacats del Museu, des de navilis fins a portacontenidors, així com objectes diversos del fons del Museu, com ara atles i cartes nàutiques, instruments de navegació, canons, elements per facilitar l'estiba de les mercaderies, gravats, exvots, armes, documents, etc.

7-vaixells

Res simbolitza millor les aventures marítimes que la imatge del vaixell. En totes les èpoques i a tots els mars els vaixells han estat els instruments que han permès l'ésser humà comerciar, viatjar, descobrir, lluitar i ara també gaudir. Els vaixells són màquines però tenen personalitat, tenen nom i tenen el seu caràcter, com pot assegurar qualsevol navegant.

El vaixell és un vehicle però al mateix temps és un contenidor, de coses i de persones, però també de vivències, d'històries i de mites. Un contenidor que anima a descobrir el desconegut, com els contenidors d'aquesta exposició.

L'exposició convida a navegar per diverses narracions utilitzant diferents vaixells com a grans protagonistes, triant entre moltes possibilitats set grans temes universals que conformen els diferents àmbits de la mostra: el conflicte, el lleure, el descobriment del món, el transport de mercaderies, la pirateria, el viatge i el canvi tecnològic.

^top

COSMOCAIXA (Barcelona)

CosmoCaixa Barcelona.Carrer d'Isaac Newton, 26 - 08022 Barcelona
Horari: de dilluns a diumenge, de 10 a 20 h. Nois i noies fins a 16 anys: entrada lliure. Més informació al telèfon 93 212 60 50.

Dues mirades a l'Antàrtida
Exposició multimèdia permanent. Més informació a la pàgina web de l'exposició

Espai del museu destinat a l'Antàrtida on conviuen dues mirades d'aquesta zona verge, remota, fràgil i silenciosa del planeta: una mirada científica, des del testimoniatge de la Dra. Castellví, amb el laboratori de la primera Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I, situada a l'illa Livingston (1986-2011), i una mirada artística, des de l'òptica del fotoperiodista brasiler Sebastião Salgado, que amb una selecció de fotografies de la seva exposició Gènesi vol mostrar i transmetre la bellesa natural de l'Antàrtida.

Exposició: Dues mirades a l'Antàrtida
Exposició: Dues mirades a l'Antàrtida

Base Antàrtica: El 1986, quatre científics catalans que havien aconseguit arribar a l'Antàrtida gràcies a l'ajut de col·legues polonesos, van plantar la tenda de campanya en un trosset de l'illa Livingston per estudiar un possible emplaçament de la que acabaria sent la Base Antàrtica Joan Carles I, i pressionar així el govern espanyol perquè es vinculés al tractat Antàrtic, fet que acabaria succeint el 1988.

Aquell mateix any, després de l'ictus que va patir el doctor Antoni Ballester, prestigiós oceanògraf i líder de l'expedició, la doctora Josefina Castellví va haver d'agafar el relleu i dirigir durant els sis primers anys la minúscula instal·lació en una època de molta precarietat. Així, es va convertir en la primera dona cap d'una base en la història de la recerca científica internacional. Un testimoni històric de l'aportació d'aquests investigadors de l'Antàrtida.

Exposició Gènesi: Aquesta exposició, de Sebastião Salgado, és una exploració del món tal com va ser, es va formar, va evolucionar i va existir durant mil·lennis abans que la vida moderna es precipités i comencés a allunyar-nos de l'essència mateixa del nostre ésser. És un viatge als paisatges terrestres i marins i a la vida dels animals i els pobles que fins al moment han esquivat el llarg braç del món actual.

És també un testimoni que el nostre planeta continua albergant àmplies i remotes regions on regna la natura amb una esplendor silenciosa i immaculada.

Aquestes meravelles es troben als cercles polars i a les selves tropicals, a les vastes sabanes i als deserts abrasadors, en muntanyes cobertes de glaceres i en illes solitàries. Algunes regions són tan fredes o tan àrides que només hi perduren les formes de vida més resistents, altres acullen animals i tribus ancestrals. La supervivència depèn del seu aïllament. Tots junts conformen un mosaic enlluernador intacte de la natura en tota la seva esplendor.

Aquesta selecció de fotografies de l'Antàrtida forma part de l'exposició "Gènesi" i vol mostrar i transmetre aquesta bellesa, per fer un homenatge visual a un planeta fràgil que tots tenim el deure de protegir.

^top

MUSEU DE CULTURES DEL MÓN (Barcelona)

Museu de Cultures del Món. c/ Montcada, 12 - Barcelona (palaus Nadal i Marquès de Llió)
Horari: Dimarts a dissabte de 10 a 19 h; Diumenges i festius de 10 a 20 h

A partir del 15 de novembre de 2015
Manuscrits naxi. Textos Dongba.
Exposició de petit format gratuïta al vestíbul del museu. Més informació a la pàgina web de l'exposició
Textos dongba dels naxi
Textos dongba dels naxi

Els naxi, que probablement descendeixen de tribus nòmades del nord-oest de l'altiplà tibetà, viuen a les muntanyes del sud-oest de la Xina, a la província de Yunnan.

Els naxi formen un dels 56 grups ètnics oficials del país i la seva religió animista pren el nom dels especialistes religiosos, anomenats dongba.

A banda de l'escriptura estàndard amb caràcters xinesos, els naxi tenen dos sistemes per registrar la seva llengua: un és fonètic i l'altre logogràfic.

Aquest segon sistema, conegut com a escriptura dongba i documentat al segle XVIII, tot i que d'origen incert, es basa en representacions pictogràfiques que, de fet, són representacions gràfiques de morfemes naxi.

L'escriptura dongba mostra l'influx de l'escriptura tibetana i la xinesa però només és intel·ligible per a aquelles persones que coneixen en profunditat els rituals de la religió dongba naxi.

^top

MUSEU EGIPCI DE BARCELONA (Barcelona)

Museu Egipci de Barcelona. C/ València, 284 08007-Barcelona
Dilluns a dissabte de 10 a 20 h. Diumenge de 10 a 14 h. Més informació al tel. 93 488 01 88

Exposició permanent
Tutankhamon. Història d'un descobriment
Preu entrada general: 11 €. Més informació a la pàgina web de l'exposició.

Fa noranta anys, un descobriment arqueològic va fer que el món dirigís la seva mirada cap a un remot racó d'Egipte en el qual s'havien enterrat alguns dels seus faraons més importants. Avui la troballa de la tomba de Tutankhamon a la Vall dels Reis segueix captivant l'ésser humà.

Amb aquesta exposició el Museu Egipci de Barcelona ret homenatge a aquesta autèntica aventura arqueològica a través d'espais dedicats als seus protagonistes, als mètodes de treball que es van seguir o a l'impacte mediàtic que va generar el descobriment. Tot sense deixar de banda temes que han promogut intensos debats com l'origen del propi rei, les causes de la seva mort o l'existència d'una terrible maledicció.

Un important nombre de peces del Museu il·lustren determinats aspectes de l'entorn del rei nen a la vegada que són representatives d'una àmplia varietat d'objectes amb els quals, els egipcis varen dotar les seves tombes.

^top

facebooktwitterYoutube
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2017 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2017 © Viatgeaddictes.com
Aquest web utilitza galetes per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.Més informació