logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > les Garrigues > Ruta del romànic per les Garrigues: de Les Borges Blanques a Bovera

LES GARRIGUES

Ruta del romànic per les Garrigues: de Les Borges Blanques a Bovera


 Fitxa tècnica
Ruta en cotxe o moto Ruta en cotxe o moto
Id ruta: 10091
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Distància Distància: 76 km
Temps efectiu Temps efectiu: 1 dia
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Ermita Sant Salvador (Les Borges Blanques) / Bovera
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.49152876, 0.87425307
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Cultura
 Descripció

Visita a les construccions del romànic de la comarca que discorre pels termes de les Borges Blanques, Arbeca, Fulleda, Vinaixa, Cervià de les Garrigues i Bovera.

La ruta s'inicia a la capital comarcal, les Borges Blanques, amb la visita de l'ermita de Sant Salvador, situada a uns 3 km al sud de la ciutat. És un petit edifici d'origen romànic, d'una sola nau acabada en una capçalera rectangular.

Després es fa cap a Arbeca, on hi ha la capella de Sant Miquel de les Borgetes, que és situada al nord-oest del terme, a 4 km de la vila. És un bell exemplar del romànic del segle XII.

Més tard cal dirigir-se a Fulleda i veure l'església parroquial de Santa Maria, un edifici romànic d'una nau, amb campanar de paret de tres arcs i façana refeta en època barroca. A Vinaixa es troba l'església parroquial de Sant Joan Baptista, d'estil romànic, on la portalada és, sens dubte, l'element més notable. L'església conserva un conjunt de pintures romàniques.

Seguidament, a Cervià de les Garrigues, es visita l'ermita de Santa Maria de les Besses, que es trobava pràcticament ensorrada fins a la restauració feta als anys seixanta; acabada el 1973, li ha donat nova vida. Es tracta d'un interessant edifici de transició del romànic al gòtic.

El darrer punt d'interès de l'itinerari se situa a Bovera, on en enderrocar la casa rectoral s'ha posat al descobert al mur del nord un interessant portal romànic (s. XIII) amb dues columnes, capitells i arquivoltes.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya