Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Tarragona

LA TERRA ALTA (Tarragona)

Rutes, excursions i sortides de natura, cultura i història: La Terra Alta^top

TERRA ALTA - Rutes, excursions i escapades

El Terra Alta és una comarca interior de Catalunya que pertany a la província de Tarragona. Limita al nord-est amb la Ribera d'Ebre; al sud-est amb el Baix Ebre; i a l'oest amb la Matarranya (Aragó). La seva capital és Gandesa.

Web turística: Turisme a la Terra Alta.

^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 4 hores 30 minuts
Distància: 16 km
Desnivell: +420 m. / -420 m.
Punt inici/final: Aparcament abans del mas dels Ateos
Senyalització: Parcialment
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura
+ info: Veure fitxa ruta

Itinerari que recorre alguns dels paratges naturals més bonics dels ports d'Arnes, dins dels límits del Parc Natural dels Ports.

Tot i haver tingut un passat d'intensa humanització, aquest territori se'ns presenta actualment com un espai natural feréstec i ple d'espècies animals i botàniques endèmiques o poc comunes a Catalunya. Són destacables les espectaculars formes rocoses que travessa l'itinerari, així com els bells rierols al voltant dels quals es concilien paisatges i vida salvatge.

Per arribar al punt de partida de la ruta cal prendre la pista asfaltada que surt a migdia de la carretera T-330 entre Arnes i Prat de Comte, just en la seva confluència amb la T-334, al sud d'Horta de Sant Joan.

Als 2 km la pista entra dins del Parc Natural dels Ports i aproximadament als 8 km s'estaciona el cotxe a l'aparcament on hi ha un monument dedicat als guardes forestals, situat abans del mas dels Ateos i de l'àrea recreativa del Mas de la Franqueta. Ambdós indrets disposen de zones d'acampada (per fer-ne ús cal demanar permís a l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan: tel. 977 43 50 05), i el darrer també de pícnic i fonts.

Cal anar ben proveït d'aigua. A l'estiu les temperatures poden ser elevades. Tots els punts d'interès de la ruta els trobem dins dels termes municipals d'Horta de Sant Joan i Arnes.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 5 hores 5 minuts
Distància: 18,8 km
Desnivell: +815 m. / -815 m.
Punt inici/final: Mas de la Franqueta
Senyalització: Parcialment
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura
+ info: Veure fitxa ruta

Ascensió a les planes de les Foies i Terranyes, al cor dels Ports, que té el seu punt inicial a l'àrea de la Franqueta i que visita dos refugis de muntanya no guardats, els de les Clotes i el Mas del Torrero, amb magnífiques vistes sobre el Parc Natural dels Ports.

Durant el recorregut es podrà observar la interessant fauna que pobla la zona, en especial, rapinyaires i mamífers, entre els que destaca la cabra salvatge (Capra pyrenaica subsp. hispanica).

A nivell de vegetació s'hi troben valuoses espècies de flora rupícola; al coll de Miralles, es contemplen dos seculars exemplars de pinassa: lo Pimpoll i lo Pi Ramut. A les Foies té lloc una secular activitat ramadera i agrícola centrada, en bona part, en la cria de bous.

Per arribar al Mas de la Franqueta, punt d'inici de la ruta, cal sortir d'Horta de Sant Joan per la carretera T-334 en direcció sud, fins a la cruïlla amb la T-330, que es prendrà cap a la dreta (sud-oest) en direcció a Arnes. Dos-cents metres enllà cal tombar a l'esquerra (sud - sud-est) i prendre la pista asfaltada de 9,5 km que du al punt d'inici de l'excursió, l'àrea del Mas de la Franqueta. Se surt per la pista que es dirigeix cap a llevant seguint el riu dels Estrets.

Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem als termes minicipals d'Horta de Sant Joan (refugi de les Clotes) i Arnes (Parc Natural dels Ports, refugi de Terranyes o del Mas del Torrero, i Terranyes).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana / Alta
Temps efectiu: 4 hores
Distància: 49,28 km
Desnivell: +66 m. / -487 m.
Punt inici/final: Antiga estació de Lledó-Arnes / Tortosa
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / esport
+ info: Veure fitxa ruta

La Via Verda de les Terres de l'Ebre travessa les comarques de la Terra Alta i el Baix Ebre, entre el que va ser l'estació d'Arnes i la ciutat de Tortosa, solcant els magnífics paisatges del vessant occidental dels Ports, els engorjats del riu Canaletes i la plana fluvial de l'Ebre.

Aquest recorregut inclou la visita al santuari de la Fontcalda, i, fet en la direcció que aquí es proposa, té un desnivell en baixada de 450 m.

L'origen de la Via Verda es basa en l'aprofitament de l'antic traçat del ferrocarril que unia Tortosa amb la Puebla de Híjar (població aragonesa de la Val de Zafán) amb un recorregut de 110 km. Les obres del ferrocarril es van iniciar el 1882, però diverses dificultats van retardar-ne el funcionament complet durant 60 anys. Va transportar viatgers i mercaderies fins al mes de setembre de 1973.

L'itinerari recuperat s'ha adequat a la circulació de bicicletes amb l'asfaltat del sòl, la senyalització, la il·luminació dels túnels i la instal·lació de proteccions. A l'espectacularitat del recorregut, cal afegir l'al·licient dels 41 túnels que es travessen, alguns d'ells de llargada considerable (fins a 750 m) i dotats de sistemes d'il·luminació automàtica.

El punt d'inici de la ruta és a l'antiga estació de Lledó-Arnes, situada a 5,5 km d'Arnes. S'hi accedeix per una pista que surt a la dreta del km 9 de la carretera TEV-3303 -que cal prendre al nord des de la T-330 entre Horta de Sant Joan i Arnes- en direcció a Lledó. Per un curt tram d'aquesta pista de terra, s'accedeix a l'estació, on s'aparcaran els vehicles. A l'estació també es pot arribar en bicicleta per una pista senyalitzada que neix a la T-330, just a l'altra banda del trencall d'accés a Arnes (són 5 km; cal informar-se del cabal del riu d'Algars, que potser caldrà travessar arremangant-se els pantalons i descalços). La ruta finalitza a la ciutat de Tortosa (la línia d'autobusos Tortosa-Arnes-Beseit facilita el retorn al punt d'origen dels conductors que hagin de recollir els vehicles.).

Els punts d'interès de la ruta són: Arnes (Ajuntament), Horta de Sant Joan (Centre Picasso d'Horta), Bot (el congost del riu de la Canaleta, El Canaletes), Gandesa (pont sobre el Canaletes, Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda), El Pinell de Brai (la Via Verda, túnels de la Via Verda), Xerta (Assut: canal de regadiu).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta
Temps efectiu: 7 hores
Distància: 72,41 km
Desnivell: +1.368 m. / -1.368 m.
Punt inici/final: Punt d'Informació del Moli d'Oli (Arnes)
Senyalització: Parcialment
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / esport
+ info: Veure fitxa ruta

Magnífic recorregut pel vessant nord-occidental dels Ports, els veritables ports de Beseit, enmig d'un paisatge espectacular i salvatge.

En ruta es visita la solitària ermita de Sant Miquel d'Espinalvà. També es pot aprofitar la ruta per conèixer les famoses gúbies del Parrissal.

El recorregut surt d'Arnes en direcció a Beseit, població situada a la comarca catalanoparlant del Matarranya, Aragó. Es pot escurçar considerablement la ruta en 28 km fent el trajecte en cotxe fins a Beseit (carreteres T-330 i A-231) i començant l'excursió des d'aquest poble.

Cal sortir d'Arnes en direcció a Beseit (aquest trajecte es pot fer en bicicleta o en cotxe). Des de Beseit, que es troba a la comarca aragonesa del Matarranya, cal prendre el camí que porta al Parrissal fins a la desviació de Fredes, pista que s'utilitzarà per a la pujada. Allà s'aparca el cotxe i s'inicia l'itinerari (km 0).

Per realitzar aquesta itinerari cal portar una bicicleta tot terreny equipada amb comptaquilòmetres, material per a la reparació de punxades, casc, menjar i aigua suficient. Es recomana dur cartografia de l'entorn.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 2 hores
Distància: 6,51 km
Desnivell: +360 m. / -360 m.
Punt inici/final: Carrer Bassa d'en Gaire (Gandesa)
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura
+ info: Veure fitxa ruta

És una excursió que s'inicia a Gandesa i que arriba fins al cim del proper puig Cavaller tot ascendint per un bonic bosc.

Des de dalt hi ha una espectacular panoràmica de la plana de la Terra Alta, al nord, la zona del massís dels Ports, al sud-oest, i dels cingles de la serra de Pàndols, al sud-est.

A la població de Gandesa, punt de partida del recorregut, s'arriba per la carretera N-420 provinent de Falset i Móra la Nova. Se surt del carrer Bassa d'en Gaire -situat a la carretera TV-3531, que es dirigeix a Bot-, on hi ha un parc que disposa d'ombra i d'una font per omplir les cantimplores.

El recorregut inclou els següents indrets: Lo Calvari, La font de l'Heura, El bosc de puig Cavaller, i el puig Cavaller.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

Monuments i cellers de la Terra Alta: de Batea a Pinell de Brai

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Fàcil
Temps efectiu: 4 hores
Distància: 24 km
Punt inici/final: Batea / Pinell de Brai
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura
Tipologia: Patrimoni cultural

L'excursió visita racons d'interès artístic i històric de 3 pobles de la comarca: Batea, el Pinell de Brai i la capital, Gandesa.

Són especialment remarcables els nuclis antics d'aquestes poblacions, sobretot la vila Closa de Batea, i els cellers modernistes de Gandesa i del Pinell de Brai, ambdós obra de Cèsar Martinell.

La ruta comença a Batea, on s'arriba per la carretera N-420 i la C-221 des de Gandesa. L'itinerari proposat finalitza a Pinell de Brai, poble situat dalt d'un turó i que compta amb un bell nucli antic.

Els punts d'interès els trobem a Batea (Vila Closa de Batea i l'església de Sant Miquel), Gandesa (nucli antic de Gandesa, església de l'Assumpció i el celler de la Cooperativa Agrícola), i El Pinell de Brai (nucli antic del Pinell de Brai, església de Sant Llorenç i el molí d'oli i celler del Sindicat Agrícola).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

Un cap de setmana en cotxe per la Terra Alta

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Fàcil
Temps efectiu: 2 dies sencers
Punt inici/final: Arnes
Senyalització: Sí
Temàtica: Cultura

Arnes, al costat de la carretera T-330, entre Horta de Sant Joan i Vallderrobres, és considerada patrimoni històric i artístic perquè conserva força intacte l'estructura original del nucli medieval fortificat a l'entorn del castell.

Aquesta petita població de 500 habitants pot servir de base per a explorar la zona. La vista que s'observa del massís del Parc Natural dels Ports és magnífica.

A l'interior d'Arnes hi ha interessants edificis amb elements gòtics, cases palau, o arcades, però destaca l'edifici de l'Ajuntament d'estil renaixentista (finals del s. XVI) o l'església parroquial barroca dedicada a Santa Magdalena.

Ja fora del poble, a uns 6 km, hi ha el Toll del Vidre, un indret molt bonic on el riu crea una piscina natural d'aigües cristallines. Per dormir a Arnes recomanem la casa rural Cal Gorro (C/ Generalitat 12 - Tel. 977 435 164), situada al bell mig del poble. Per sopar es pot anar a l'Hostal que hi ha aprop.

Horta de Sant Joan. Es troba a 5 km d'Arnes i té com a punts d'interès el seu atractiu nucli medieval, el convent de Sant Salvador (als peus de la impressionant muntanya de Santa Bàrbara) o el Centre Picasso (Picasso va passar dues temporades en aquesta població, al 1898 i al 1909). Per menjar recomanem el restaurant Can Joan (Av. dels Ports 41 - Tel. 977 435 714).

Pinell de Brai. Es troba a 30 km d'Arnes, passat Gandesa. El seu principal atractiu és el Celler Cooperatiu modernista, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí. També es pot passejar pel seu nucli antic fins arribar a les cases penjades. Per menjar en aquesta vila és absolutament recomanable el restaurant braseria Can Lluis (C/ Constitució, 9 - Tel. 977 426 195).

Beseit (Beceite) i Vall-de-roures (Valderrobres). Incursió en la comarca aragonesa del Matarranya, pertanyent a Terol, a només 8 km d'Arnes. La població de Vall-de-roures és especialment bonica degut al seu nucli antic coronat per un castell.

© Viatgeaddictes.com
^top
MAPA TARRAGONA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí


facebook
twitter
Youtube

Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2015 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2015 © Viatgeaddictes.com