Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Tarragona

EL MONTSIÀ (Tarragona)

Rutes, excursions i sortides de natura, cultura i història: El Montsià^top

MONTSIÀ - Rutes, excursions i escapades

El Montsià és la comarca més meridional de Catalunya i pertany a la província de Tarragona. Limita al nord amb la comarca del Baix Ebre; a l'est amb la mar Mediterrània; al sud amb el Baix Maestrat (País Valencià); i a l'oest amb la comarca del Matarranya (Aragó). La seva capital és Amposta.

Web turística: Turisme al Montsià.

^top
Ruta en cotxe o moto

Bells racons del delta de l'Ebre: de Deltebre a la Platja de la Marquesa

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Fàcil
Temps efectiu: 2 hores
Distància: 38 km
Punt inici/final: Deltebre / Platja de la Marquesa
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura
Tipologia: Patrimoni paisatgístic

L'itinerari descobreix bells i singulars indrets del Parc Natural del Delta de l'Ebre com lo Garxao, l'illa de Buda, el canal Vell o la magnífica platja de la Marquesa, una de les més ben conservades del delta. El Centre d'Informació del Parc i l'Ecomuseu permetran conèixer més a fons la gran riquesa natural i varietat ornitològica del delta.

La ruta comença a Deltebre. Per arribar-hi cal prendre des de Tortosa la C-42 fins a desembocar a la N-340, continuar per l'esquerra (en direcció a Tarragona) i, de seguida, desviar-se a la dreta per la T-340, que hi duu directament.

Els punts d'interès de la ruta els trobem a Deltebre (Parc Natural del Delta de l'Ebre, Lo Garxao o el Garxa, Torre de guaita del canal Vell, Punta del Fangar, Platja de la Marquesa, Canal Vell, i l'Ecomuseu del Delta de l'Ebre) i a Sant Jaume d'Enveja (illa de Buda).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

El barranc de la Fou des de La Sènia

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 2 hores
Distància: 21 km
Punt inici/final: La Sènia / Racó de l'Avellanar
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura
Tipologia: Patrimoni paisatgístic

Itinerari de muntanya que recorre l'indret del barranc de la Fou, en ple sector del Port, ara dins de l'àrea del Parc Natural dels Ports, a l'inici del qual s'ha construït el pantà d'Ulldecona. La ruta transita pel territori en què conflueixen el Montsià i el Baix Maestrat (País Valencià) i permet descobrir, amb un darrer trajecte a peu, la fageda del Retaule, la més meridional dels Països Catalans.

El punt de sortida és el poble de la Sènia. Per arribar-hi des d'Amposta, cal prendre la carretera T-344 en direcció nord-oest fins a Masdenverge, continuar a ponent per la T-350 i, a Santa Bàrbara, desviar-se cap al sud-oest per la TP-3311.

Tots els punts d'interès es troben al terme municipal de La Sènia: Font del Teix, Barranc de la Fou, Fageda del Retaule, Racó de l'Avellanar, Capçalera del riu de la Sénia, Barranc de la Fou i el Catinell, i el Parc Natural dels Ports.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 2 hores 45 minuts
Distància: 37,43 km
Desnivell: +1 m. / -1 m.
Punt inici/final: Escola CEIP de Sant Jaume d'Enveja
Senyalització: Parcialment
Temàtica: Natura / esport
Tipologia: Patrimoni paisatgístic
+ info: Veure fitxa ruta

Llarg, però suau itinerari amb bicicleta pel braç dret del delta de l'Ebre, un espai peculiar dins del Parc Natural del Delta de l'Ebre, on hi ha la possibilitat d'observar la vida salvatge dels aiguamolls i els arrossars. Amb una superfície de 320 km2, el delta de l'Ebre és la major àrea humida dels Països Catalans i un dels hàbitats aquàtics més importants de la Mediterrània occidental.

El gran delta està dividit en dos fragments gairebé simètrics entre els quals discorre el riu. L'itinerari que es proposa permet conèixer-ne el marge dret.

És recomanable portar binocles i teleobjectius per abastar les aus durant el recorregut. Aquest itinerari es complementa amb la proposta Pel delta de l'Ebre.

El punt de sortida és el poble de Sant Jaume d'Enveja, a on s'hi arriba per la carretera TV-3403 des d'una desviació (la TV-3405) que surt a l'est de la C-12 entre Tortosa i Amposta. A l'entrada de Sant Jaume, cal girar a la dreta per la carretera TV-3404 i creuar el canal de la Dreta de l'Ebre. S'aparca el vehicle al costat de l'escola CEIP Sant Jaume.

Alguns dels punts d'interès de la ruta són Sant Carles de la Ràpita (les Salines Velles, els arrossars, el Mirador de la Punta de la Banya, els Alfacs i la Punta de la Banya, la Barra del Trabucador), Amposta (la Tancada, la platja dels Eucaliptus) i Sant Jaume d'Enveja (els Muntells, el Canal de la Dreta de l'Ebre).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cadira de rodes
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 2 hores
Distància: 1.68 km
Desnivell: 0 m.
Punt inici/final: Ecomuseu de Deltebre
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

El paisatge del delta de l'Ebre és únic a Catalunya: les extenses terres planes i els aiguamolls li donen un aspecte singular. En el seu interior es troben zones de cultiu on predominen els arrossars d'aspecte canviant segons les estacions.

Al litoral hi ha llargues i desertes platges sorrenques amb dunes coronades per borró i d'altra vegetació ben adaptada al medi, canyissars i una esplèndida vegetació de ribera. Per les seves qualitats i situació geogràfica, és un lloc ideal per a les aus migratòries i autòctones.

Aquest itinerari té tres parts ben diferenciades: una visita a l'Ecomuseu situat a la població de Deltebre (0,37 km), amb un recorregut pel jardí botànic, un passeig per un carril bici que discorre un tram vora la bassa de l'Encanyissada (1,68 km, anada i tornada), situada a prop de la població del Poble Nou del Delta, i una visita a l'observatori del Garxal (0,19 km, anada i tornada), pròxim a la població de Riumar.

El punt de partida de l'itinerari és l'Ecomuseu de Deltebre. Per arribar-hi cal situar-se a la carretera N-340 entre Amposta i l'Ampolla i prendre una de les carreteres que duen a Deltebre, que són, de nord a sud, la TV-3401 per Ampollamar, la TV-3409 per Camarles, la T-340 pel Lligallo del Roig i la TV-3454 des del nord d'Amposta.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta
Temps efectiu: 3 hores 25 minuts
Distància: 10.4 km
Desnivell: +700 m. / -700 m.
Punt inici/final: Àrea Recreativa de la Mundana
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / esport
+ info: Veure fitxa ruta

Ruta que ascendeix a la Foradada, un excel·lent mirador natural de la serra de Montsià situat a gairebé 700 m d'altitud des d'on es pot gaudir d'una magnífica panoràmica a llevant del delta de l'Ebre i la Mediterrània.

Es travessa també l'alzinar del Burgar, un frondós i ombrívol bosc situat a l'interior del massís que contrasta vivament amb el predominant paisatge circumdant de vegetació baixa i arbustiva i camps de conreu de secà.

Per arribar al punt de partida des d'Amposta, es pren la N-340 en direcció sud cap a les Cases d'Alcanar i, després de la rotonda situada vora el mas de Papiol, la carretera tomba al sud-oest. De seguida s'accedeix a un encreuament, en què es deixa a l'esquerra un desviament que porta a Sant Carles de la Ràpita Oest (indicacions) i es trenca a la dreta (oest) per una pista asfaltada que duu a l'Àrea Recreativa de la Mundana (rètol amb indicacions de l'Espai d'Interès Natural Serra de Montsià i l'Àrea Interpretativa del Bosc del Burgar / La Foradada), on s'estaciona el cotxe.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora
Distància: 16.6 km
Desnivell: +160 m. / -160 m.
Punt inici/final: Piscina municipal de la Galera
Senyalització: No
Temàtica: Natura / cultura
Tipologia: Ruta fàcil amb BTT
+ info: Veure fitxa ruta

Curta i molt assequible excursió en bicicleta pel poble de la Galera i el seu entorn caracteritzat pels cultius de fruiters i oliveres. El barranc de la Galera és, a banda d'un dels importants barrancs situats a llevant del Parc Natural dels Ports, un element natural indissociable a la fundació del poble de la Galera i la seva destacable torre de defensa. La totalitat del recorregut transcorre per vials o camins pavimentats.

Des d'Amposta s'arriba a la Galera passant per Masdenverge i Santa Bàrbara, per la T-344 i la T-350. A Santa Bàrbara cal tombar a l'esquerra per la T-331 i, havent passat el poble, al giratori cal tombar a la dreta seguint els indicadors per arribar a la Galera per la TP-3311. Una vegada a la Galera, se segueixen els indicadors cap a la piscina municipal, al costat de la qual es començarà la ruta.

Alguns dels punts d'interès d'aquesta ruta, tots ells situats al municipi de la Galera, són: barranc de la Galera, vistes al massís dels Ports i a la serra de Montsià, pont del barranc de la Galera, torre església de Sant Llorenç de la Galera, l'entorn rural o el Canal de Xerta-Càlig.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 30 minuts
Distància: 26 km
Desnivell: +30 m. / -30 m.
Punt inici/final: Casa de Fusta, a tocar de l'Encanyissada
Senyalització: Parcialment
Temàtica: Natura / esport
+ info: Veure fitxa ruta

Aquest itinerari transcorre per una zona del Parc Natural del Delta de l'Ebre on la presència espectacular d'aus està garantida a qualsevol època de l'any (es recomana dur prismàtics).

Es contemplen paratges naturals tan emblemàtics com l'Encanyissada, la Tancada, la platja dels Eucaliptus, la Barra del Trabucador i la Punta de la Banya.

Cal situar-se a la Casa de Fusta, a tocar de l'Encanyissada, on hi ha un centre d'informació del Parc. S'hi arriba des d'Amposta per la TV-3405 cap a Sant Jaume d'Enveja; després d'uns 4 km hi ha un encreuament; s'ha de continuar per la dreta i seguir els indicadors de Poblenou del Delta i l'Encanyissada per anar a trobar la Casa de Fusta (km 0), on es pot deixar el vehicle i continuar amb bicicleta, ja que existeix un carril exclusiu per a bicicleta que voreja les llacunes de l'Encanyissada i la Tancada.

Els punts d'interès d'aquesta ruta estan tots al terme municipal d'Amposta: la Casa de Fusta, l'Encanyissada i la Tancada, la platja dels Eucaliptus, les salines de Sant Antoni, i el Poblenou del Delta.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
MAPA TARRAGONA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí


facebook
twitter
Youtube

Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2015 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2015 © Viatgeaddictes.com