logo
El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu
Lleida

LA SEGARRA (Lleida)

Rutes, excursions i sortides de natura, cultura i història: La Segarra

Publi
^top

SEGARRA - Rutes, excursions i escapades

La Segarra és una comarca de l'interior de Catalunya que pertany a la província de Lleida. La seva capital és Cervera.

Limita al nord amb el Solsonès, a l'est amb l'Anoia, al sud amb la Conca de Barberà i a l'oest amb l'Urgell i la Noguera.

Web turística: La Segarra Turisme.
^top

Recorregut a peu pel sud de la Segarra i ascensió al serrat de Montpaó, des d'on es divisa tota la comarca. Després de l'itinerari cal visitar el magnífic nucli antic de Cervera, on destaquen les muralles i les places i carrerons adosats, la Universitat, la Paeria i les esglésies de Sant Antoni, Santa Maria i Sant Joan. L'itinerari comença a la plaça de Santa Anna de Cervera, capital de la comarca, ciutat on es pot arribar utilitzant el tren, l'autovia A-2 o la C-25, l'Eix Transversal. Segueix un recorregut senyalitzat i catalogat com a PR-C-141, realitzat pel Centre Excursionista de la Segarra, per la qual cosa l'orientació resultarà fàcil. Els punts d'interès de la ruta els trobem a Cervera (plaça Santa Anna, Sant Pere el Gros, el torrent Salat, i el serrat de les Rapaldes), i a Ribera d'Ondara (Mas Ramon, el Corral del Monjo, la serra de Montpaó, i l'Ondara).

Es tracta d'una ruta a peu amb un recorregut total d'uns 15 km, un desnivell de 300 metres i una durada de quasi 4 hores. El nivell de dificultat és mitjà-alt i la ruta està senyalitzada.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

La Segarra ocupa bona part de l'altiplà central del Principat. De relleu irregular, abrupte al nord i al sud, suau al centre, pluviositat escassa i paisatge singular, ha estat una peça clau per a la formació històrica de Catalunya, especialment durant els segles X i XI, quan va jugar el paper de baluard de primera línia en la lluita entre els comtats cristians del nord per conquerir els territoris àrabs. Així ho testimonien les nombroses restes defensives, castells, torres i viles murallades esteses arreu. El recorregut que aquí es proposa recorre la part oriental de la comarca saltant des de la vall de la riera de Freixenet, o de Vergós, a la del riu Sió, donant l'oportunitat de visitar poblacions que han conservat trets característics d'aquells temps passats, amb noms tan suggerents com els de Vergós Guerrejat o Montfalcó Murallat. És un recorregut especialment agradable a la primavera, quan els camps de conreu verdegen i l'aire és fresc. L'inici del recorregut és a Sant Guim de Freixenet, on s'arriba per la carretera B-100 que connecta amb l'autovia A-2 a la Panadella, o per la LV-1003, que ho fa amb la C-25 (l'Eix transversal) a l'alçada de Sant Ramon (sortida 93). Es pot utilitzar el transport públic aprofitant l'estació de ferrocarril de la línia Barcelona-Manresa-Lleida (RENFE) de Sant Guim de Freixenet, població molt jove, nascuda, precisament, arran de la construcció d'aquesta línia de tren. Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem a Estaràs, Oluges, Sant Guim de Freixenet, i Ribera d'Ondara.

Es tracta d'una ruta en bicicleta amb un recorregut total d'uns 23.5 km, un desnivell de 350 metres i una durada d'unes 3 hores. El nivell de dificultat és mitjà i la ruta està senyalitzada.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Itinerari pel llevant de la Segarra a través dels contraforts que separen aquesta comarca de la plana de Calaf, a l'Anoia, que permet, amb un tranquil passeig entre camps de conreu, conèixer els bonics pobles de Ferran i Portell. Es comença l'excursió al poble de Ferran, pertanyent al municipi d'Estaràs. Ja a Ferran, es deixa el cotxe a la plaça de la Rectoria i es comença el recorregut a peu. Els punts d'interès són el poble de Ferran i el Monestir de Sant Ramon, l'església de Sant Jaume de Portell, la torre del castell de Portell, i el casc urbà del bonic poble de Portell, el qual pertany al municipi de Sant Ramon.

Es tracta d'una ruta a peu. El recorregut és de 4'5 km, amb un desnivell de 80 m. i una durada d'1 h 20 min. El nivell de dificultat és baixa i la ruta està parcialment senyalitzada.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Recorregut amb cotxe que permet visitar algunes de les mostres artístiques i arquitectòniques més importants de la comarca. Es comença la visita pel poble de Sant Ramon (monestir de Sant Ramon Nonat) per continuar després per Portell (església de Sant Jaume i la torre del castell), Torà (església de Sant Gil i la Casa de la Vila), Cellers (monestir de Sant Celdoni i Sant Ermenter, i Vallferosa), Sanaüja (el recinte vell, la plaça Major, i l'església de Santa Maria), i Guissona (la plaça Major, l'església de Santa Maria, el carrer de l'Om i la Cooperativa Agropecuària).

La ruta es pot fer en qualsevol època de l'any, en cotxe. El recorregut és de 90 km. i es realitza en 5 hores.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Enmig de l'extensa plana segarrenca, l'excursió s'endinsa per bells i típics pobles de la comarca com Guissona, Florejacs, les Sitges o Palou de Sanaüja. Alguns conserven antigues torres i fortificacions com els castells medievals de Florejacs i de les Sitges i les muralles de Guissona, població aquesta on cal visitar el nucli històric, el museu i les ruïnes de la ciutat romana d'Iesso. Cal situar-se a Guissona des de Cervera agafant la L-311 en direcció nord cap a Ponts. La ruta comença a la plaça del Vell-Pla de Guissona. Els punts d'interès de la ruta els trobem a Guissona (porta de la muralla, camí de Florejacs, plaça del Vell-Pla, Mas Ramon, i font de l'Estany) i Florejacs (castell i església de Florejacs, castell de les Sitges, capella de Sant Pere de les Sitges, Palou de Sanaüja, i Guarda-si-venes).

Es tracta d'una ruta per a fer en bicicleta de muntanya, senyalitzada i de dificultat mitjana. El recorregut és de 27 km, amb un desnivell de 190 m. i es realitza en 2 hores.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Aquesta ruta, que transcorre dins l'Espai d'Interès Natural (EIN) de la Vall del Riu Llobregós, permet fer-se una idea del patrimoni d'aquest territori travessant, de primer, el terreny planer del fons de la vall i fent després una pujada i una baixada ràpides per l'altiplà meridional circumdant. El recorregut pot ser fet també en BTT, tot i que l'ascensió fins a la solana de Mascó és pronunciada i el camí estret i pedregós en algun punt. L'EIN de la Vall del Riu Llobregós abraça una de les àrees guixenques més característiques i més ben conservades de la Depressió Central. Ocupa una àrea de 1.190 Ha. al nord de la Segarra, en el triangle que formen les poblacions de Sanaüja, Biosca i Massoteres. És un espai singular per la seva constitució geològica i el poblament vegetal, molt fràgil i vulnerable, on dominen les timonedes continentals, formacions adaptades a viure en un sòl amb elevades concentracions de calci i de sulfats. Enmig, hi apareixen líquens de característiques úniques a Catalunya. A les zones més deprimides, on la capa del sòl és més fonda, es desenvolupen carrascars als solells i algunes rouredes amb boix a les obagues més fresques. A les vores del riu es conserven petits retalls de boscos de ribera. La fauna present constitueix una bona mostra de comunitats animals lligades a la conca fluvial de sòls guixencs. En el punt quilomètric 3,1 de la carretera L-314 que va de Guissona a Sanaüja, neix una pista a la banda de llevant que es dirigeix al sud i, en 400 m, arriba a una bifurcació on hi ha un punt d'aparcament de l'espai natural, amb bancs i plafons d'informació. La pista de la dreta baixa cap al riu Llobregós i es dirigeix a la Casa Nova, actualment en ruïnes.

Es tracta d'una ruta a peu (també en BTT), amb un recorregut de 14 km, un desnivell de 240 m. i una durada aproximada de 3 hores i 30 minuts. El nivell de dificultat és mitjà i la ruta està senyalitzada.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

La vall del Llobregós es troba situada a la part més alta de la Segarra i limita amb el Solsonès. Regada pel riu Llobregós es pot considerar una zona amb unes característiques geogràfiques diferents de la resta de la comarca. Al llarg de la línia que forma el riu Llobregós, durant el s. X, tota aquesta zona fou terra divisòria entre sarraïns i cristians. Durant la reconquesta, a poc a poc, anaren construint castells per tal de defensar-se dels atacs. A la vall s'assenta la majoria de l'actual població. A mesura que anem al nord, trobem nombroses masies aïllades. Els diversos punts de la ruta us poden fer endinsar en la llarga història de la Segarra i descobrir un paisatge original i molt desconegut. Els pobles, els monuments i la gran quantitat d'esglésies i capelles d'origen romànic se situen en llocs estratègics i sorprenents, en un entorn natural cultivat i molt respectat. Tota aquesta terra sembrada de racons i llocs d'interès, amb una gran riquesa natural, artística, cultural i gastronòmica -destaquem els elaborats plats de caça- invita a perdre's en aquests paratges seguint aquesta ruta.

Es tracta d'una ruta per fer en cotxe o moto. El recorregut és de 130 km, amb una durada aproximada de 2 dies.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

MAPA LLEIDA - (+) Veure mapa més gran
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí<

Publi
facebook
twitter
Youtube
Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars
Turkish Airlines
icona Viatgeaddictes2001-2014 © Viatgeaddictes.com