Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Lleida

LA SEGARRA (Lleida)

Rutes, excursions i sortides de natura, cultura i història: La Segarra^top

SEGARRA - Rutes, excursions i escapades

La Segarra és una comarca de l'interior de Catalunya que pertany a la província de Lleida. La seva capital és Cervera. Limita al nord amb el Solsonès, a l'est amb l'Anoia, al sud amb la Conca de Barberà i a l'oest amb l'Urgell i la Noguera.

Web turística: La Segarra Turisme.

^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 3 hores 30 minuts
Distància: 14 km
Desnivell: +310 m. / -310 m.
Punt inici/final: Plaça de Santa Anna (Cervera)
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Recorregut a peu o en BTT (en dos llocs puntuals, situats a la sortida de Cervera i a la baixada a l'Ondara, caldrà baixar de la bicicleta) pel sud de la Segarra i ascensió al serrat de Montpaó, des d'on es divisa bona part de l'entorn comarcal.

Després de fer l'itinerari cal visitar el magnífic nucli antic de Cervera, on destaquen les places i els carrerons adossats a l'entorn de les muralles, la Universitat, la Paeria, les esglésies de Sant Antoni, Santa Maria i Sant Joan i el gran edifici modernista del Sindicat Agrícola de la Farinera.

En els propers anys, el paisatge de la Segarra canviarà mercès al sistema de reg Segarra-Garrigues, l'obra hidràulica més ambiciosa que s'ha plantejat a Catalunya des de la construcció del canal d'Urgell al segle XIX. Un canal de 85 km de llargada connectarà l'embassament de Rialb (Noguera) amb l'embassament de l'Albagés (Garrigues), dibuixant un arc paral'lel al canal d'Urgell.

A Cervera, capital de la comarca, s'hi pot arribar utilitzant l'autovia A-2 o la C-25, l'Eix Transversal. La ciutat disposa, també, d'estació de tren de la línia R12, serveis regionals de Rodalies de Catalunya Barcelona-Manresa-Lleida. L'itinerari comença a la plaça de Santa Anna de Cervera, al bell mig del centre històric de la ciutat. El recorregut està senyalitzat com a PR-C-141, Circuit Sud de Cervera, amb marques blanques i grogues.

Els punts d'interès de la ruta els trobem dins del terme municipal de Cervera: nucli històric de Cervera, església de Sant Pere el Gros, la vall d'Ondara, Edifici del Sindicat Agrícola, Els plans de Cervera.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 3 hores
Distància: 23,3 km
Desnivell: +350 m. / -350 m.
Punt inici/final: Plaça del Doctor Repelló (Sant Guim de Freixenet)
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

La Segarra ocupa bona part de l'altiplà central del Principat.

De relleu irregular, abrupte al nord i al sud, suau al centre, pluviositat escassa i paisatge singular, ha estat una peça clau per a la formació històrica de Catalunya, especialment durant els segles X i XI, quan va jugar el paper de baluard de primera línia en la lluita entre els comtats cristians del nord per conquerir els territoris àrabs. Així ho testimonien les nombroses restes defensives, castells, torres i viles murallades esteses arreu.

El recorregut que aquí es proposa recorre la part oriental de la comarca saltant des de la vall de la riera de Freixenet, o de Vergós, a la del riu Sió, donant l'oportunitat de visitar poblacions que han conservat trets característics d'aquells temps passats, amb noms tan suggerents com els de Vergós Guerrejat o Montfalcó Murallat. És un recorregut especialment agradable a la primavera, quan els camps de conreu verdegen i l'aire és fresc.

L'inici del recorregut és a Sant Guim de Freixenet, on s'arriba per la carretera B-100 que connecta amb l'autovia A-2 a la Panadella, o per la LV-1003, que ho fa amb la C-25 (l'Eix transversal) a l'alçada de Sant Ramon (sortida 93). Es pot utilitzar el transport públic aprofitant l'estació de ferrocarril de la línia Barcelona-Manresa-Lleida (RENFE) de Sant Guim de Freixenet.

Un cop a Sant Guim cal situar-se a la plaça del Doctor Repelló, davant de l'Ajuntament, i posar el comptaquilòmetres a 0. S'ha d'anar al carrer Major, que discorre paral·lelament a la via del tren, i sortir de la població per la carretera LV-1003 en direcció a ponent cap a les Oluges.

Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem als termes municipals d'Estaràs, Oluges (Montfalcó Murallat, Vergós Guerrejat), Sant Guim de Freixenet (Santa Maria de Freixenet, Sant Salvador, La Rabassa, Sant Guim de la Rabassa, Edifici modernista del Sindicat), i Ribera d'Ondara (Montpalau).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

En cotxe per la terra del blat: recorregut artístic i arquitectònic per la comarca

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 6 hores
Distància: 90 km
Punt inici/final: Sant Ramon
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura
Tipologia: Patrimoni cultural

Recorregut amb cotxe que permet visitar algunes de les mostres artístiques i arquitectòniques més importants de la comarca.

Es comença la visita pel poble de Sant Ramon, situat en el punt quilomètric 11 de la carretera N-141 entre Cervera i Calaf i prop de la sortida 93 de l'Eix Transversal o C-25.

Després la ruta proposada continua pels pobles de Portell, Torà, Vallferosa, Sanaüja, i Guissona. Sortint de Guissona, cal seguir la carretera LV-3201 en direcció a Sant Guim de la Plana fins que s'arriba a una bifurcació. Aquí cal agafar la carretera de l'esquerra que porta a Vicfred. Després d'haver passat aquest poble, s'arriba un altre cop a la carretera LV-3003, per on es retorna a Sant Ramon.

Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem als termes municipals de Torà (Casa de la Vila, Església de Sant Gil de Torà, Torre de Vallferosa, Cellers, Vallferosa, Monestir de Sant Celdoni i Sant Ermenter), Sant Guim de la Plana (Vicfred), Sanaüja (Plaça Major, Casc antic, Església de Santa Maria), Sant Ramon (Església de Sant Jaume de Portell, Portell, Monestir de Sant Ramon, Torre del castell de Portell), Guissona (Església de Santa Maria, Plaça Major, Museu de Guissona Eduard Camps, Forn de Guissona, Portal de l'Àngel, Cooperativa Agrícola, Carrer de l'Om).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 20 minuts
Distància: 5,54 km
Desnivell: +95 m. / -95 m.
Punt inici/final: Aparcament de Ferran
Senyalització: No
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Itinerari pel llevant de la Segarra a través dels contraforts que separen aquesta comarca de la plana de Calaf, a l'Anoia, que permet, amb un tranquil passeig entre camps de conreu, conèixer els bonics pobles de Ferran i Portell.

Es comença l'excursió al poble de Ferran, pertanyent al municipi d'Estaràs. Per arribar-hi des de Cervera (i l'autovia A-2 ) cal agafar la carretera N-141 en direcció a Calaf durant 14 km o utilitzar la sortida 93 de l'Eix Transversal o C-25.

Ja a Ferran, es deixa el cotxe a l'aparcament que hi ha a peu de carretera, al costat de l'accés a la població. Des d'allà es puja a la vila per visitar el seu bonic casc antic presidit per l'església de Sant Jaume i es comença el recorregut a peu.

Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem als termes municipals d'Estaràs (poblet de Ferran) i de Sant Ramon (Monestir de Sant Ramon, església de Sant Jaume de Portell, la torre del castell de Portell, i el casc urbà del bonic poble de Portell).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 2 hores 20 minuts
Distància: 26,8 km
Desnivell: +320 m. / -320 m.
Punt inici/final: Plaça del Vell-Pla (Guissona)
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Sortint de la cosmopolita Guissona, enmig de l'extensa plana segarrenca, l'excursió s'endinsa per alguns dels bells i típics indrets de la comarca com Florejacs, les Sitges o Palou de Sanaüja, que conserven antigues torres i fortificacions com els castells medievals de Florejacs i de les Sitges.

A Guissona cal visitar el nucli històric, i les muralles i els portals, el museu i les ruïnes de la ciutat romana d'Iesso.

Cal situar-se a Guissona des de Cervera agafant la L-311 en direcció nord, cap a Ponts. La ruta comença a la plaça del Vell-Pla de Guissona, situada al costat del portal de l'Àngel i prop del centre històric. Se surt de la plaça en direcció oest, pel carrer del Notari J. Faus, deixant a mà esquerra el portal de l'Àngel.

Els punts d'interès de la ruta proposada els trobem als termes municipals de Guissona (porta de la muralla, camí de Florejacs, plaça del Vell-Pla, Mas Ramon, i font de l'Estany) i Torrefeta i Florejacs (castell i església de Florejacs, castell de les Sitges, capella de Sant Pere de les Sitges, Palou de Sanaüja, i nucli de Florejacs).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 3 hores 27 minuts
Distància: 13,63 km
Desnivell: +240 m. / -240 m.
Punt inici/final: pk 3,1 de la carretera L-314
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Aquesta ruta, que transcorre dins l'Espai d'Interès Natural (EIN) de la Vall del Riu Llobregós, permet fer-se una idea del patrimoni d'aquest territori travessant, de primer, el terreny planer del fons de la vall i fent després una pujada i una baixada ràpides per l'altiplà meridional circumdant.

El recorregut pot ser fet també en BTT, tot i que l'ascensió fins a la solana de Mascó és pronunciada i el camí estret i pedregós en algun punt. L'itinerari, totalment senyalitzat, disposa de plafons explicatius situats en punts estratègics.

L'EIN de la Vall del Riu Llobregós abraça una de les àrees guixenques més característiques i més ben conservades de la Depressió Central. Ocupa una àrea de 1.190 Ha. al nord de la Segarra, en el triangle que formen les poblacions de Sanaüja, Biosca i Massoteres. És un espai singular per la seva constitució geològica i el poblament vegetal, molt fràgil i vulnerable, on dominen les timonedes continentals, formacions adaptades a viure en un sòl amb elevades concentracions de calci i de sulfats.

En el punt quilomètric 3,1 de la carretera L-314 que va de Guissona a Sanaüja, neix una pista a la banda de llevant que es dirigeix al sud i, en 400 m, arriba a una bifurcació on hi ha un punt d'aparcament de l'espai natural, amb bancs i plafons d'informació. Es deixa el vehicle estacionat i es comença a caminar per la pista de l'esquerra, ampla i ben aplanada, que puja suaument cap al nord-est.

Els punts d'interès de la ruta proposada els trobem als termes municipals de Sanaüja (Espai d'Interès Natural de la Vall del Riu Llobregós, Mas de les Torres del Riu, Mas dels Camats, Camí de les Torres del Riu, Molí del Cava, Riu Llobregós, Les Torres del Riu, Mas Piquer) i de Torrefeta i Florejacs (Selvanera, Ermita de Sant Vicenç).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

Ruta de la vall del riu Llobregós amb cotxe o moto

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 2 dies sencers
Distància: 130 km
Punt inici/final: Cervera
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura
Tipologia: Patrimoni cultural

La vall del Llobregós es troba situada a la part més alta de la Segarra i limita amb el Solsonès. Regada pel riu homònim, es pot considerar una zona amb unes característiques geogràfiques diferents de la resta de la comarca.

Tota aquesta zona que s'estén al llarg de la línia que forma el riu Llobregós fou, durant el s. X, terra divisòria entre sarraïns i cristians. Durant la reconquesta, a poc a poc, s'anaren construint castells per tal de defensar-se dels atacs. A la vall s'assenta la majoria de l'actual població de la comarca. A mesura que anem cap al nord, trobem nombroses masies aïllades.

Els diversos punts d'interès de la ruta us endinsaran en la llarga història de la Segarra i descobriran un paisatge original i molt desconegut. Els pobles, els monuments i la gran quantitat d'esglésies i capelles d'origen romànic se situen en llocs estratègics i sorprenents, en un entorn natural cultivat i molt respectat. Tot aquest territori compta amb una gran riquesa natural, artística, cultural i gastronòmica -destaquen els elaborats plats de caça- que invita a perdre's en aquests paratges seguint la ruta que us presentem.

L'inici del recorregut el situem a la capital de la comarca, Cervera, des d'on sortirem en direcció nord i agafarem la carretera N-141 cap a Sant Ramon

.A continuació la ruta proposada visita els pobles d'Oluges, Montfalcó MurallatSant Ramon, Portell, Ivorra, Cellers, Claret, Ardèvol, Vallferosa, Torà, l'Aguda, Biosca, Lloberola, Sant Pelegrí, Talteüll, Sanaüja. i Cervera.

Els punts d'interès de la ruta proposada els trobem als termes municipals de Torà (Capella de Sant Salvador del Coll, Santuari de Santa Maria de l'Aguda, Capella de Sant Cosme i Sant Damià, Ajuntament de Torà, Convent de Sant Antoni de Pàdua, Església de Sant Gil de Torà, Torre de Vallferosa, Casa Clavells, Església de Sant Miquel de Fontanet, Claret, Monestir de Cellers, Cellers, Monestir de Sant Celdoni i Sant Ermenter), Oluges (Església de Santa Engràcia, Casal dels senyors d'Oluja), Sanaüja (Restes del convent de Santa Maria del Pla, Castell, Església de Santa Maria, Plaça Major fortificada), Sant Ramon (Església de Sant Jaume de Portell, Capella de Sant Ramon Nonat, Portell, Monestir de Sant Ramon de Portell), Ivorra (Església de Sant Cugat, Castell, Església de Santa Maria d'Ivorra), Massoteres (Església de Sant Pere, Torre del castell de Talteüll, Talteüll), Biosca (Santuari de la Mare de Déu del Pla, Església de Sant Miquel de Lloberola, Ruïnes del castell de Lloberola, Lloberola, Parc forestal), i Cervera (Muralles, Església de Sant Pere el Gros, Església de Sant Antoni, Porta de la Universitat, Casa Museu Duran i Sanpere, Monument a la Generalitat, Museu del Blat i la Pagesia, Església de Santa Maria, Ajuntament i Plaça Major, Universitat de Cervera).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
MAPA LLEIDA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí<


facebook
twitter
Youtube

Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2015 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2015 © Viatgeaddictes.com