logo
El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu
Lleida

EL PALLARS JUSSÀ (Lleida)

Rutes, excursions i sortides de natura, cultura i història: El Pallars Jussà

Publi
^top

PALLARS JUSSÀ - Rutes, excursions i escapades

El Pallars Jussà és una comarca pirinenca de Catalunya que pertany a la província de Lleida. La seva capital és Tremp.

Limita amb les comarques de l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà al nord, l'Alt Urgell a l'est, la Noguera al sud i l'Aragó a l'oest.

Web turística: Portal turístic del Pallars Jussà.
^top

Interessant recorregut a peu pel serrat de la Pleta i la cresta de Gelat, al nord de la Pobla de Segur, sobre la confluència de la Noguera Pallaresa i del Flamicell, que permet observar l'orografia de la Conca, els estatges de vegetació i algunes característiques formacions geològiques de la zona. L'itinerari comença al costat de l'Ajuntament de la Pobla de Segur. Els punts d'interès són l'Arreposador, el Tossal Gros, el Montsor, i la Roca Foradada.

Es tracta d'una ruta a peu, de dificultat mitja-alta i senyalitzada. El recorregut és de 13'2 km, un desnivell de 650 m. i una durada de 4 hores.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Camins del Jussà és un projecte de recuperació dels antics camins de ferradura i altres camins històrics i tradicionals de la comarca del Pallars Jussà. Alguns camins que estaven a punt de perdre's s'han reobert i, en general, s'han dut a terme treballs de conservació, s'ha instal¿lat senyalització a les cruïlles i s'ha balisat el recorregut amb marques grogues. El resultat és una sèrie d'itineraris per fer a peu a través dels quals es poden descobrir els millors racons d'aquesta comarca pirinenca. El castell de Sant Gervàs protegia amb les seves quatre torres les entrades al comtat de Pallars pel congost de Terradets i l'Hostal Roig. Arribar caminant al castell per l'antic camí de ferradura, tal com es proposa en aquest itinerari, permet assaborir poc a poc tots els seus encants. El camí vell, un exemple del treball tradicional amb pedra seca, s'enfila serpentejant entre un alzinar jove que cobreix les antigues terrasses de conreu que fa anys van estar cobertes per ametllers i oliveres i, poc a poc, a mesura que es guanya alçada, es va obrint cap al sud una de les millors panoràmiques de la vessant nord del Montsec de Rúbies, la vall de Barcedana i el congost de Terradets. El punt d'inici i final de la ruta proposada és Sant Miquel de la Vall.

Es tracta d'una ruta a peu, de dificultat mitjana i senyalitzada. El recorregut és de 3'1 km, un desnivell de 150 m. i una durada d'1 hora i 15 minuts.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Aquesta ruta està enquadrada dins de Camins del Jussà, el projecte de recuperació dels antics camins de ferradura i altres camins històrics del Pallars Jussà. El castell de Llordà està situat en un privilegiat mirador natural sobre tota la Conca Dellà i és un dels exemples de palau o residència senyorial del romànic millor conservats a Catalunya. Actualment el recinte del castell consta de les ruïnes d'una torre, un petit fragment del que fou l'església de Sant Sadurní, amb gran part del campanar, i el cos del castell pròpiament dit completament restaurat. El recinte i l'interior del castell de Llordà es pot visitar. L'inici de l'itinerari és a la part alta de Llordà. Els punts d'interès de la ruta els trobem a Isona i Conca Dellà (castell-Palau de Llordà, Siall i camí de Siall).

Es tracta d'una ruta a peu, de dificultat mitjana-alta i senyalitzada. El recorregut és de 10 km i una durada aproximada de 4 hores.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Alt
Temps efectiu: 5 hores 15 minuts
Distància: 18.93 km
Desnivell: +800 m. / -800 m
Punt inici/final: Aparcament de l'ermita de la Mare de Déu de la Pertusa
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura / esport
Tipologia: Patrimoni paisatgístic
+ info: Veure fitxa ruta

L'itinerari s'endinsa, travessant barrancs, pels feréstecs i escarpats paratges de la serra del Montsec fins al congost de Mont-rebei, espectacular engorjat que estreta el pas del riu Noguera Ribagorçana vora l'embassament de Canelles.

Cal visitar també l'ermita romànica de la Mare de Déu de la Pertusa, del segle XI, i les ruïnes de l'antic castell del seu costat.

Per arribar al punt de sortida de l'excursió des de Balaguer, es pren la carretera C-12 en direcció nord cap a Àger i, 2 km abans d'arribar-hi, es gira a mà esquerra per un desviament que porta a Agulló i, més endavant, a Corçà.

Un cop en aquest poble, s'agafa una pista cap al nord-oest fins a l'ermita de la Mare de Déu de la Pertusa. Es pot estacionar el cotxe a l'aparcament que hi ha davant (alçada: 674 m).

S'inicia l'excursió pujant a l'ermita de la Pertusa per un sender que baixa i puja per la carena rocosa. Al costat d'aquest temple romànic, es troben també les restes d'un antic castell medieval. Són 0,48 km anar i tornar. Un cop s'és de nou a l'aparcament, el trajecte segueix les marques blanques i vermelles del GR 1 (sender de gran recorregut) en direcció nord.

L'itinerari proposat visita punts dels termes municipals d'Àger (Montsec d'Ares, Ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, Ruïnes del castell medieval, el barranc de la Pardina, Font de la Pardina, Mas de la Pardina, l'antic refugi del Mas de Carlets, i la Font del Rajolí) i de Sant Esteve de la Sarga (Congost de Mont-rebei i Cova Colomera) al Pallars Jussà.

Per fer aquesta ruta és necessari proveir-se de roba i calçat adequats, una cantimplora i menjar suficient. Cal estar en bona forma física per realitzar aquesta excursió a causa del seu alt desnivell.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Ruta que coincideix amb el traçat de l'antic carrilet utilitzat per al transport de materials i treballadors, començat a construir l'any 1912, que unia les obres hidroelèctriques que es feien a l'estany Gento (a 2.142 m) amb les de la cambra d'aigües de la central de Capdella (d'on surten les canonades que fan el salt d'aigua per moure les turbines) i l'estació de dalt del funicular de la central (2.136 m). Cal desplaçar-se a Cabdella per la carretera L-503. Es pren la carretera que remunta el riu fins a l'estany de Sallente, on hi ha l'estació inferior del telefèric que cal agafar per arribar a l'estany Gento, punt de partida de l'itinerari. Els punts d'interès són l'estany Gento, el telefèric, Sallente, el carrilet, el camí del carrilet i la collada del Triador.

Ruta a peu, de dificultat mitja i senyalitzada. Amb un recorregut de 12 km, un desnivell de 6 m. i una durada de 3 hores.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

El pas natural entre el Pallars Jussà i el Sobirà és el congost de Collegats, una estreta escletxa oberta entre altes parets de roca per on la Noguera Pallaresa troba camí cap al sud. El congost té una longitud d'uns 5 km i des del riu al capdamunt de les parets de roca hi ha més de 500 metres de desnivell. Fins al segle XVII, quan es va construir el primer camí que el travessava, Collegats va ser una barrera infranquejable que obligava a fer grans voltes a qui volgués anar d'un Pallars a l'altre. L'impressionant paisatge del congost està caracteritzat pels penya-segats de conglomerats i roques calcàries de tons vermellosos i els profunds barrancs que desemboquen a la Noguera Pallaresa, mentre que el seu símbol per excel·lència és l'Argenteria, una surgència d'aigua a la paret de roca que ha format travertins de formes particulars que van inspirar tant el poeta Maragall com l'arquitecte Gaudí. Aquest espai va ser declarat Reserva Natural Parcial el 1987. Encabit en l'interior d'una bauma, en una zona de difícil accés, el monestir de Sant Pere està documentat des de l'any 868 i la seva activitat s'allargà fins al segle XVII, primer com a monestir independent i després com a priorat depenent del monestir de Gerri de la Sal. Posteriorment i fins al segle XIX, sembla que va quedar reduït a un petit santuari d'important devoció que, a poc a poc, va anar-se abandonant. A principis del segle XX el monestir presentava ja un estat de ruïna i actualment tan sols queden en peu l'absis de l'església i algun mur. Aquesta caminada fins a Sant Pere de les Maleses amaga sorpreses agradables a cada raconada. Al paisatge espectacular i d'una bellesa excepcional dels penya-segats de Collegats s'afegeix la singularitat i llarga història del monestir i importants valors naturals en transcórrer per l'hàbitat del trencalòs, el pela-roques, el voltor i la llúdriga. Accés en vehicle al punt de sortida: a la carretera C-13, entre la Pobla de Segur i Gerri de la Sal, cal aturar-se a l'àrea de descans de la Font de la Figuereta, situada abans d'entrar al congost de Collegats.

Es tracta d'una ruta a peu, de dificultat baixa-mitja i senyalitzada, i amb un recorregut de quasi 9 km, un desnivell de 420 m. i una durada aproximada de 2'5 hores.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Al punt on el riu de la Noguera Ribagorçana travessa la serra del Montsec es troba el relleu escarpat i espectacular del congost de Mont-rebei, el més profund i solitari de les terres catalanes, paradís dels escaladors i de la fauna salvatge. Durant l'excursió es pot veure el majestuós vol d'alguna de les aus rapinyaires que habiten aquestes muntanyes. El congost de Mont-rebei és, actualment, una reserva natural gestionada per la Fundació Territori i Paisatge. Per a iniciar la ruta cal anar cap a Sant Esteve de la Sarga seguint la carretera LV-9124, que té el seu origen a la carretera C-13, a l'alçada de la Guàrdia de Tremp. Es continua per la carretera en direcció a Castellnou del Montsec i, després de 800 m, s'agafa un trencall a mà esquerra fins a Alsamora. Un cop al poble s'acaba l'asfalt i, per una pista de terra, s'accedeix en 8 km a la Masieta, abans de les feixes de la Casota, uns petits cingles que es troben just passada la desviació que porta a l'embassament de Canelles: aquest és el punt de sortida de l'excursió a peu. Els punts d'interès de la ruta els trobem a Sant Esteve de la Sarga: Montsec d'Ares, Alsamora, les feixes de la Casota, congost de Mont-rebei, el barranc de la Maçana, i la cova Colomera.

Ruta a peu, de dificultat mitja i senyalitzada. Amb un recorregut de 7,3 km, un desnivell de 140 m. i una durada de 2 hores.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Isona, l'Aeso romana o, l'encara més antiga Eso ibèrica, és un municipi de grans dimensions que ocupa el racó sud-oriental del Pallars Jussà. El seu nucli vell i els nombrosos pobles i indrets agregats són plens de vestigis històrics de gran vàlua. Amb el seu temple romànic i la seva situació espectacular, Abella de la Conca completa la ruta de forma convincent. La primera etapa d'aquest recorregut artístic comença a Covet, agregat d'Isona situat no gaire lluny del coll de Comiols. Després cal anar a Isona i passejar-se pels carrers i els porxos que encara poden fer evocar al visitant l'època ibèrica. Per la carretera que es dirigeix a Coll de Nargó cal anar a Abella de la Conca, poble adossat als cingles d'una forma espectacular. La propera parada és Basturs, un poble medieval abandonat. Dalt d'un turó es troba Figuerola d'Orcau, agregat d'Isona. El recorregut acaba al poble d'Orcau.

Aquesta ruta està pensada per realitzar-la en vehicle. El recorregut és de 20 km i amb una durada de 3 hores.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

A la vall del riu Serradell el relleu és excepcional: de profunds barrancs i altes agulles. La seva orientació i la protecció del serrat de Ban fan que el clima hi sigui benigne fins al punt que es poden conrear espècies de clima mediterrani, com les oliveres. Els pobles, Erinyà i Serradell, estan perfectament integrats en l'entorn. El colofó d'aquesta ruta és la cova d'en Cuberes, que ofereix un encant especial al visitant. Tot i això, cal recordar que si no es té experiència en coves i avencs és millor no aventurar-s'hi. Ruta no senyalitzada, llevat del tram final. Per arribar a l'inici de la ruta cal sortir de la Pobla de Segur per la carretera N-260 en direcció a Senterada i, abans d'arribar-hi, agafar la desviació que porta a Erinyà. Poc abans d'arribar a Erinyà hi ha un trencall a la dreta que duu fins a Serradell (970 m), uns 4,3 km després. Els punts d'interès de la ruta són al municipi de Conca de Dalt: Serradell, la cova d'en Cuberes, ...

Ruta a peu, amb un recorregut de 8 km, un desnivell de 220 m. i una durada aproximada de 2 hores. Està parcialment senyalitzada i té un nivell de dificultat mitjà.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Curta i agradosa excursió entre els petits pobles de la vall Fosca de Mont-ros, Pobellà i Paüls de Flamisell que arriba a un dels molts temples romànics de la contrada, l'ermita de Santa Llúcia de Paüls, per un bell entorn natural de prats i una frondosa vegetació. Cal situar-se a la vall Fosca, al límit septentrional del Pallars Jussà, per la carretera N-260 entre la Pobla de Segur i Senterada. Allà cal desviar-se a la dreta per la carretera L-503. Al cap de 12 km, després de passar el poble de Molinos i abans de la Torre de Cabdella, s'accedeix a Mont-ros per un desviament que surt a la dreta (E) de la L-503. Els punts d'interès d'aquesta ruta, dins del terme municipal de Torre de Cabdella, són: Paüls de Flamisell, amb la seva ermita de Santa Llúcia i l'església de Sant Iscle i Santa Victòria; Pobellà i la seva església de Sant Miquel; Mont-ros; i la vall Fosca en general.

Ruta a peu, amb un recorregut de 3,1 km, un desnivell de 155 m. i una durada aproximada d'1 hora. És fàcil i està senyalitzada.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

MAPA LLEIDA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí<

Publi
facebook
twitter
Youtube
Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars
Turkish Airlines
icona Viatgeaddictes2001-2014 © Viatgeaddictes.com