Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Lleida

EL PALLARS JUSSÀ (Lleida)

Rutes, excursions i sortides de natura, cultura i història: El Pallars Jussà^top

PALLARS JUSSÀ - Rutes, excursions i escapades

El Pallars Jussà és una comarca pirinenca de Catalunya que pertany a la província de Lleida. La seva capital és Tremp. Limita amb les comarques de l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà al nord, l'Alt Urgell a l'est, la Noguera al sud i l'Aragó a l'oest.

Web turística: Portal turístic del Pallars Jussà.

^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta
Temps efectiu: 4 hores 30 minuts
Distància: 14.66 km
Desnivell: +755 m. / -755 m
Punt inici/final: Ajuntament de la Pobla de Segur
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / esport
+ info: Veure fitxa ruta

Interessant recorregut a peu pel serrat de la Pleta i la cresta de Gelat, al nord de la Pobla de Segur, sobre la confluència de la Noguera Pallaresa amb el Flamisell, que permet observar l'orografia de la conca, els estatges de vegetació i algunes característiques formacions geològiques de la zona.

Per arribar a la Pobla de Segur s'ha de prendre la carretera C-13 que, al seu extrem nord, finalitza a la vila, o bé es pot seguir la N-260 fins al km 308, entre Pont de Suert i Sort.

L'itinerari comença al costat de l'Ajuntament de la Pobla de Segur, al peu de la N-260, poc abans de la sortida del poble en direcció a Sort.

Els punts d'interès de la ruta proposada són l'Arreposador, el Tossal Gros, el Montsor, i la Roca Foradada.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 15 minuts
Distància: 3.14 km
Desnivell: +150 m. / -150 m
Punt inici/final: Església de Sant Miquel de la Vall
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / Cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Camins del Jussà és un projecte de recuperació dels antics camins de ferradura i altres camins històrics i tradicionals de la comarca del Pallars Jussà.

Alguns camins que estaven a punt de perdre's s'han reobert i, en general, s'han dut a terme treballs de conservació, s'ha instal·lat senyalització a les cruïlles i s'ha balisat el recorregut amb marques grogues. El resultat és una sèrie d'itineraris per fer a peu a través dels quals es poden descobrir els millors racons d'aquesta comarca pirinenca.

El castell de Sant Gervàs protegia amb les seves quatre torres les entrades al comtat de Pallars pel congost de Terradets i l'Hostal Roig.

De fet, Sant Gervàs formava part d'una trama de castells i torres de defensa edificats als tombants del segle XI en indrets estratègics del Pallars Jussà que complementaven la protecció natural que oferia el Montsec enfront dels atacs dels musulmans assentats a la Plana de Lleida.

Arribar caminant al castell per l'antic camí de ferradura, tal com es proposa en aquest itinerari, permet assaborir a poc a poc tots els seus encants. El camí vell, un exemple del treball tradicional amb pedra seca, s'enfila serpentejant entre un alzinar jove que cobreix les antigues terrasses de conreu i, gradualment, a mesura que es guanya alçada, es va obrint cap al sud una de les millors panoràmiques del vessant nord del Montsec de Rúbies, la vall de Barcedana i el congost de Terradets.

Es parteix de Sant Miquel de la Vall. Per arribar-hi des de Tremp cal agafar la carretera C-13 en direcció sud fins a trencar, a l'extrem meridional de l'embassament de Terradets (punt quilomètric 73), a mà esquerra per la LV-9121 cap a Llimiana. Poc abans d'arribar-hi es pren, en un revolt a l'esquerra, un desviament de la dreta (est) que passa per Sant Cristòfol de la Vall, Sant Martí de Barcedana i mena a Sant Miquel de la Vall.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 2 hores 30 minuts
Distància: 7.85 km
Desnivell: +420 m. / -420 m
Punt inici/final: Nucli de Llordà
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / Cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Aquesta ruta està enquadrada dins de Camins del Jussà, el projecte de recuperació dels antics camins de ferradura i altres camins històrics del Pallars Jussà.

En emprendre el camí cap al castell de Llordà hom se sent una mica habitant d'altres temps, submergit en la placidesa i la tranquil·litat que ofereix aquest camí traçat suaument entre alzines, roures i pi roig. L'arribada al castell impressiona per la magnitud de l'edifici i per la dimensió del paisatge, que abasta tota la Conca Dellà.

L'apropament a Siall, entre els camps de conreu ara en desús i avistant ja el conjunt de petites cases amb pallers i coberts deshabitats, ens retorna a la mesura humana i al ressò del treball quotidià a poc a poc abandonat en aquest indret.

Es parteix del nucli de Llordà. Per arribar-hi des de Tremp cal agafar la carretera C-1412b en direcció sud-est i, després del trencall d'Isona, al punt quilomètric 37, prendre un desviament de l'esquerra (nord) que hi duu.

En arribar a Llordà neix una pista a mà dreta que és la continuació de la carretera d'accés al poble i que duu al castell de Llordà. Al començament d'aquesta pista, a mà esquerra, es troba el senyal d'inici de l'itinerari, des d'on cal agafar el camí que marxa planer entre un bosc d'alzines i roures en direcció nord-est i paral·lel al barranc de Rater, que queda a l'esquerra de la marxa.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta
Temps efectiu: 5 hores 15 minuts
Distància: 18.93 km
Desnivell: +800 m. / -800 m
Punt inici/final: Aparcament de l'ermita de la Mare de Déu de la Pertusa
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura / esport
Tipologia: Patrimoni paisatgístic
+ info: Veure fitxa ruta

L'itinerari s'endinsa, travessant barrancs, pels feréstecs i escarpats paratges de la serra del Montsec fins al congost de Mont-rebei, espectacular engorjat que estreta el pas del riu Noguera Ribagorçana vora l'embassament de Canelles.

Cal visitar també l'ermita romànica de la Mare de Déu de la Pertusa, del segle XI, i les ruïnes de l'antic castell del seu costat.

Per arribar al punt de sortida de l'excursió des de Balaguer, es pren la carretera C-12 en direcció nord cap a Àger i, 2 km abans d'arribar-hi, es gira a mà esquerra per un desviament que porta a Agulló i, més endavant, a Corçà.

Un cop en aquest poble, s'agafa una pista cap al nord-oest fins a l'ermita de la Mare de Déu de la Pertusa. Es pot estacionar el cotxe a l'aparcament que hi ha davant (alçada: 674 m).

S'inicia l'excursió pujant a l'ermita de la Pertusa per un sender que baixa i puja per la carena rocosa. Al costat d'aquest temple romànic, es troben també les restes d'un antic castell medieval. Són 0,48 km anar i tornar. Un cop s'és de nou a l'aparcament, el trajecte segueix les marques blanques i vermelles del GR 1 (sender de gran recorregut) en direcció nord.

L'itinerari proposat visita punts dels termes municipals d'Àger (Montsec d'Ares, Ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, Ruïnes del castell medieval, el barranc de la Pardina, Font de la Pardina, Mas de la Pardina, l'antic refugi del Mas de Carlets, i la Font del Rajolí) i de Sant Esteve de la Sarga (Congost de Mont-rebei i Cova Colomera) al Pallars Jussà.

Per fer aquesta ruta és necessari proveir-se de roba i calçat adequats, una cantimplora i menjar suficient. Cal estar en bona forma física per realitzar aquesta excursió a causa del seu alt desnivell.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta
Temps efectiu: 2 hores 20 minuts
Distància: 21.11 km
Desnivell: +850 m. / -850 m
Punt inici/final: Entrada al poble d'Espui
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura / esport
+ info: Veure fitxa ruta

Destacat itinerari circular en BTT que permet recórrer les pistes que uneixen el poble d'Espui amb Cabdella, tot travessant l'Espai d'Interès Natural de Filià i passant per l'ermita de la Mare de Déu de Far i la mateixa església romànica de Sant Julià d'Espui.

Amb la recent construcció de l'estació d'esquí de Filià l'entorn natural està experimentant l'adaptació a les dimensions de l'impacte que genera.

Per arribar al punt de partida cal prendre la carretera N-260 fins al punt km 319, a Senterada, on se segueix per la L-503 en direcció a Cabdella durant 18 km fins al desviament d'Espui.

L'itinerari surt de la carretera d'accés al poble, abans d'entrar-hi, a l'inici de la pista a Filià. Prop del cementiri, i al costat de l'ermita Verge de les Neus, hi ha una banderola que indica el recorregut a seguir. Cal prendre la pista que comença a mà dreta fins a l'ermita de la Mare de Déu de Far.

Elements d'especial interès en la ruta: Església de Sant Vicenç de Cabdella (construcció romànica a cavall dels segles XI-XII situada en un indret preeminent, sobre la vall, coronant el poble i visible des de diferents punts); Església de Sant Julià d'Espui (datada a la segona meitat del segle XI); Ermita de la Mare de Déu de Far (temple que ofereix una bona panoràmica de part de la capçalera de la vall).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 2 hores 15 minuts
Distància: 8.85 km
Desnivell: +420 m. / -420 m
Punt inici/final: Àrea de descans de la Font de la Figuereta
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

El pas natural entre el Pallars Jussà i el Sobirà és el congost de Collegats, una estreta escletxa oberta entre altes parets de roca per on la Noguera Pallaresa troba camí cap al sud.

El congost té una longitud d'uns cinc quilòmetres i des del riu fins al capdamunt de les parets de roca hi ha més de 500 metres de desnivell.

Fins al segle XVII, quan es va construir el primer camí que el travessava, Collegats va ser una barrera infranquejable que obligava a fer grans voltes a qui volgués anar d'un Pallars a l'altre.

L'impressionant paisatge del congost està caracteritzat pels penya-segats de conglomerats i roques calcàries de tons vermellosos i els profunds barrancs que desemboquen a la Noguera Pallaresa, mentre que el seu símbol per excel·lència és l'Argenteria, una surgència d'aigua a la paret de roca que ha format travertins de formes particulars que van inspirar tant el poeta Maragall com l'arquitecte Gaudí.

Encabit en l'interior d'una bauma, en una zona de difícil accés, el monestir de Sant Pere està documentat des de l'any 868 i la seva activitat s'allargà fins al segle XVII, primer com a monestir independent i després com a priorat depenent del monestir de Gerri de la Sal. Posteriorment i fins al segle XIX, sembla que va quedar reduït a un petit santuari d'important devoció que, a poc a poc, va anar-se abandonant.

Aquesta caminada fins a Sant Pere de les Maleses amaga sorpreses agradables a cada raconada. Al paisatge espectacular i d'una bellesa excepcional dels penya-segats de Collegats s'afegeix la singularitat i llarga història del monestir i importants valors naturals en transcórrer per l'hàbitat del trencalòs, el pela-roques, el voltor i la llúdriga.

Accés en vehicle al punt de sortida: a la carretera C-13, entre la Pobla de Segur i Gerri de la Sal, cal aturar-se a l'àrea de descans de la Font de la Figuereta, situada abans d'entrar al congost de Collegats. Des de la font de la Figuereta cal creuar la carretera C-13 i agafar la pista asfaltada de Gramuntill, al començament de la qual es troba el senyal d'inici de l'itinerari. Poc després d'haver començat, la pista deixa d'estar asfaltada.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 45 minuts
Distància: 7.11 km
Desnivell: +140 m. / -140 m
Punt inici/final: Cingles de la Masieta
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Al punt on el riu de la Noguera Ribagorçana travessa la serra del Montsec es troba el relleu escarpat i espectacular del congost de Mont-rebei, el més profund i solitari de les terres catalanes, paradís dels escaladors i de la fauna salvatge.

Durant l'excursió es pot veure el majestuós vol d'alguna de les aus rapinyaires que habiten aquestes muntanyes.

Cal anar cap a Sant Esteve de la Sarga seguint la carretera LV-9124, que té el seu origen a la carretera C-13, a l'alçada de la Guàrdia de Tremp, 6,5 km al sud de Tremp en direcció a Balaguer.

Es continua per la carretera en direcció a Castellnou del Montsec i, després de 800 m, s'agafa un trencall a mà esquerra fins a Alsamora. Un cop al poble s'acaba l'asfalt i, per una pista de terra, s'accedeix en 8 km a la Masieta, abans de les feixes de la Casota, uns petits cingles que es troben just passada la desviació que porta a l'embassament de Canelles: aquest és el punt de sortida de l'excursió a peu. Es pren la pista que baixa a l'embassament.

Aquesta ruta s'acaba a la sortida del congost. En cas de prosseguir s'arribaria al refugi de Mas de Carlets (40 min després), al de Pardines, a l'ermita de la Pertusa, a Corçà, i, molt més tard, al poble d'Àger. Per tornar cal desfer el camí en 50 min (1 h 45 min en total).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

Itinerari pels voltants d'Isona

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 4 hores
Distància: 20 km
Punt inici/final: Covet / Orcau
Senyalització: Sí
Temàtica: Cultura

Isona és un municipi de grans dimensions que ocupa el racó sud-oriental del Pallars Jussà.

El seu nucli vell i els nombrosos pobles i indrets agregats són plens de vestigis històrics de gran vàlua.

Amb el seu temple romànic i la seva situació espectacular, Abella de la Conca completa la ruta de forma convincent.

La primera etapa d'aquest recorregut artístic comença a Covet, agregat d'Isona situat no gaire lluny del coll de Comiols i de la carretera C-1412b d'Artesa de Segre a Tremp. S'hi accedeix per una carretera que surt a l'esquerra poc abans del punt quilomètric 33.

Dins la vila de Covet hi ha l'església de Santa Maria, la portalada de la qual és una obra notable d'art romànic, amb figures d'àngels, monstres, escenes del Gènesi, saltimbanquis i personatges de la Sagrada Família, entre altres.

Després cal anar a Isona continuant per la carretera C-1412b i passejar-se pels carrers i els porxos que encara poden fer evocar al visitant l'època ibèrica o l'època romana, quan la ciutat posseïa un senat local. El poble és també seu del Museu de la Conca Dellà i el Parc Cretaci, centre d'interpretació dels jaciments romans, ibèrics i cretacis.

Per la carretera L-511 que es dirigeix a Coll de Nargó, cal anar a Abella de la Conca agafant la carretereta que surt a l'esquerra al punt quilomètric 3.

Aquest és un poble adossat als cingles d'una forma espectacular, amb una església romànica notable dedicada a Sant Esteve que contenia un retaule gòtic molt valuós actualment guardat al Museu Diocesà de la Seu d'Urgell.

La propera parada és Basturs, un poble medieval abandonat, on encara es troba l'església romànica de Sant Julià. S'hi arriba des de Figuerola d'Orcau, on cal anar-hi a través d'Isona i seguint la carretera C-1412bz.

Tornant endarrere, dalt d'un turó es troba Figuerola d'Orcau, agregat d'Isona. El poble i l'església de Santa Maria, amb el seu campanar d'espadanya, estan envoltats pel que queda de l'antiga fortificació, datada del s. XIII.

El recorregut acaba al poble d'Orcau, pertanyent també al municipi d'Isona. Un castell del s. XI amb doble recinte emmurallat presideix la vila. També cal visitar les esglésies de Sant Joan Baptista, d'estil romànic, i la de Santa Maria, que guarda un sagrari decorat amb pintures gòtiques. Hi porta la carretera LV-5112 des de la C-1412b.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 50 minuts
Distància: 8 km
Desnivell: +220 m. / -220 m
Punt inici/final: Serradell
Senyalització: No
Temàtica: Natura
+ info: Veure fitxa ruta

A la vall del riu Serradell el relleu és excepcional: de profunds barrancs i altes agulles. La seva orientació i la protecció del serrat de Ban fan que el clima hi sigui benigne fins al punt que es poden conrear espècies de clima mediterrani, com les oliveres.

Els pobles, Erinyà i Serradell, estan perfectament integrats en l'entorn. El colofó d'aquesta ruta és la cova d'en Cuberes, que ofereix un encant especial al visitant. Tot i això, cal recordar que si no es té experiència en coves i avencs és millor no aventurar-s'hi.

Cal recordar que es tracta d'una ruta no senyalitzada, llevat del tram final.

Cal sortir de la Pobla de Segur per la carretera N-260 en direcció a Senterada i, abans d'arribar-hi, agafar la desviació que porta a Erinyà. Poc abans d'arribar a Erinyà hi ha un trencall a la dreta que duu fins a Serradell (970 m), uns 4,3 km després.

Una vegada s'ha deixat el vehicle a l'entrada del poble es recomana agafar aigua de la font que hi ha a la seva part central, pujant a la dreta per un carrer graonat i fent un tomb pels seus carrers amb la càmera de fotos preparada.

Per anar cap a la cova d'en Cuberes cal travessar el poble per un carrer empedrat, d'on surt l'anterior carrer graonat, però que no puja tant, que es fa estret i que de seguida planeja per la part baixa del poble.

La tornada només dura 40 minuts i es realitza pel mateix camí. Es pot mirar i fer fotos dels penya-segats que no s'han contemplat en pujar.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora
Distància: 3.1 km
Desnivell: +155 m. / -155 m
Punt inici/final: Mont-ros
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura
+ info: Veure fitxa ruta

Curta i agradosa excursió entre els petits pobles de la vall Fosca de Mont-ros, Pobellà i Paüls de Flamisell que arriba a un dels molts temples romànics de la contrada, l'ermita de Santa Llúcia de Paüls, per un bell entorn natural de prats i una frondosa vegetació.

Cal situar-se a la vall Fosca, al límit septentrional del Pallars Jussà, per la carretera N-260 entre la Pobla de Segur i Senterada.

Allà cal desviar-se a la dreta per la carretera L-503. Al cap de 12 km, després de passar el poble de Molinos i abans de la Torre de Cabdella, s'accedeix a Mont-ros per un desviament que surt a la dreta de la L-503.

La ruta parteix de Mont-ros. A la sortida del poble, on deixarem el cotxe, es pren la carretera fins a Pobellà.

Els punts d'interès d'aquesta ruta, dins del terme municipal de Torre de Cabdella, són: Paüls de Flamisell, amb la seva ermita de Santa Llúcia i l'església de Sant Iscle i Santa Victòria; Pobellà i la seva església de Sant Miquel; Mont-ros; i la vall Fosca en general.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
MAPA LLEIDA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí<


facebook
twitter
Youtube

Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2015 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2015 © Viatgeaddictes.com