Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Girona

EL RIPOLLÈS (Girona)

Rutes, excursions i sortides per la natura, cultura i història de El Ripollès


GIRONA
Mapa comarques Girona

^top

RIPOLLÈS - Rutes, excursions i escapades

El Ripollès és una comarca de Catalunya, situada al vessant sud del Pirineu Oriental, que pertany a la província de Girona. Limita al nord amb el Vallespir i el Conflent francesos, a l'est amb la Garrotxa, al sud amb l'Osona i a l'oest amb el Berguedà i la Cerdanya. La seva capital és Ripoll.

Web turística: Turisme al Ripollès.

^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta
Temps efectiu: 4 hores 25 minuts
Distància: 12.87 km
Desnivell: +1.083 m. / -1.083 m.
Punt inici/final: Alberg Pic de l'Àliga (2.122 m)
Senyalització: Parcialment
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / esport
Tipologia: Grans ascensions i travesses a peu
+ info: Veure fitxa ruta

A través del pla de l'Ortigar, també dit collet Verd, es corona la muntanya més emblemàtica i de major altitud de la contrada de Núria: el Puigmal, de 2.910 m.

El seu arrodonit i ample cim és una magnífica talaia que comprèn un extensíssim paisatge que abasta, al sud, el Taga, la tosa d'Alp, el Pedraforca, la serra del Cadí i els rasos de Peguera; a l'oest les valls de la Llosa i del Querol, el puig Peric, la plana cerdana i, al nord, el pic del Segre, el de Finestrelles, els pics d'Eina, Noufonts, la coma Mitjana i el massís del Canigó tancant l'horitzó.

Per arribar a Núria cal prendre el cremallera a la mateixa estació de tren de Ribes de Freser (on s'arriba per la línia Barcelona-Puigcerdà). Si es ve amb cotxe des de la carretera N-152 de Ripoll a Puigcerdà es pot agafar el cremallera tant a Ribes com a Queralbs.

Des del santuari de Núria (1.950 m) es pot pujar a l'alberg Pic de l'Àliga (2.122 m), punt d'inici de la ruta, amb el telecabina. També es poden fer aquests 172 m de desnivell a peu pel panoràmic camí del Via Crucis, que forma part d'aquesta ruta. Finalment, també es pot sortir directament del santuari, per on passa la ruta.

El punt d'inici de la ruta proposada és l'Alberg Pic de l'Àliga, situat a 2.122 m. d'alçada. Cal prendre la pista que baixa al santuari. Surt de la plaça de l'alberg, al costat del mirador que hi ha al seu davant: és el camí del Viacrucis o de les Creus.

Per al retorn des del Puigmal al punt de partida es proposen fins a cinc opcions diferents.

Els punts d'interès de la ruta els trobem dins el terme municipal de Queralbs: Alberg Pic de l'Àliga, Santuari de la Mare de Déu de Núria, vista panoràmica del Puigmal, Collada d'Er, la font Bordonera, Pla de l'Ortigar o collet Verd, la vall de Finestrelles, i el bosc de Sant Gil.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 2 hores 20 minuts
Distància: 7.5 km
Desnivell: +44 m. / -765 m.
Punt inici/final: Santuari de Núria / Queralbs
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura / esport
Tipologia: Patrimoni paisatgístic
+ info: Veure fitxa ruta

Aquesta ruta, després de visitar el santuari de Núria, baixa per les espectaculars gorgues del riu Núria, tot seguint l'antic camí dels romeus. No hi ha dubte que és un dels racons més insòlits i únics dels Pirineus orientals.

El punt de partida de la ruta és el Santuari de Núria. S'hi arriba amb el cremallera des de Ribes de Freser i s'agafa a la mateixa estació de tren. Una altra possibilitat és agafar el cremallera des de Queralbs.

La ruta segueix part del sender GR-11 i fa 700 m de desnivell en baixada. A l'hivern seran necessàries botes de neu amb paraneus o bé raquetes de neu. També pot fer-se com a conclusió d'altres moltes rutes de l'entorn de Núria.

El final d'aquest itinerari a peu és la població de Queralbs, la qual conserva la fesomia típica d'un poble de muntanya pirinenc. Cal visitar-hi l'església romànica de Sant Jaume i contemplar-ne el porxo exterior, amb arcades i columnes rematades amb bells capitells.

La ruta visita els següents indrets d'interès: el Santuari de Núria, la Creu d'en Riba, el pla de Sallent, la balma de Sant Pere, el salt del Sastre, el Pont del Cremall, la paret de la Dent d'en Rossell, la balma de Sant Pau, i l'Església de Sant Jaume de Queralbs.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 1 hora 45 minuts
Distància: 3.7 km
Desnivell: +420 m. / -420 m.
Punt inici/final: Aparcament a 1km de Vallter 2000
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / esport
+ info: Veure fitxa ruta

L'excursió s'endinsa per la vall de Carlat, al fons de la vall de Camprodon, per trobar, al costat de les ruïnes del refugi Vell, el primer dels Pirineus del sud construït l'any 1909, el naixement del riu Ter.

Enmig d'aquest paisatge d'alta muntanya d'extensos prats alpins, es troba també el bonic nou refugi d'Ulldeter, construït, com l'antic, pel Centre Excursionista de Catalunya (CEC).

A l'hivern seran necessàries botes de neu amb paraneus, o bé raquetes de neu. Per passar la nit al refugi d'Ulldeter és convenient trucar abans i reservar plaça.

És molt recomanable seguir el GR 11 fins al coll de la Marrana, esplèndida talaia que separa les valls de Ribes i de Camprodon, presidida pel magnífic pic del Gegant o de Bastiments.

Per poder anar al refugi d'Ulldeter cal anar a Ripoll i, per la C-151, fins a Camprodon per finalment agafar la GIV-5264 fins a Setcases. D'aquí se segueix per la carretera a l'estació d'esquí alpí Vallter 2000. Passat el telecadira que surt al final del pla dels Hospitals (2.000 m, on poc abans hi ha l'Hostatge Pastuira), la carretera encadena 8 revolts. En el darrer, a la cota 2.100 m i 1 km abans d'arribar a les instal·lacions de Vallter 2000, just abans d'un replà sota de la carretera que s'ha condicionat per a l'aterratge d'helicòpters (l'heliport), hi ha un aparcament on serà fàcil trobar lloc per deixar el cotxe.

També es pot deixar el cotxe més avall, a l'aparcament de l'esmentat telecadira (cota 2.000 m), o una mica més amunt, en el segon revolt (cota 2.015 m), perquè el GR-11 de Setcases va pujant pel marge esquerre del riu Ter tocant tots els revolts parells. Caldrà afegir uns 15 min més de pujada.

Els punts d'interès d'aquesta ruta, tots ells al terme municipal de Setcases, són la vall de Camprodon, la vall de Carlat, la jaça dels Racons, el refugi d'Ulldeter, les ruïnes del refugi Vell, el naixement del riu Ter, i el coll de la Marrana.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 30 minuts
Distància: 20.6 km
Desnivell: +124 m. / -124 m.
Punt inici/final: Polígon industrial de Ripoll
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura / esport
Tipologia: Rutes fàcils amb BTT
+ info: Veure fitxa ruta

L'antiga línia de ferrocarril per on es transportava el ferro que es produïa a les mines d'Ogassa, cap a Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, ha estat reconvertida en un carril bici ideal per fer planeres excursions.

Des de Ripoll s'arriba a l'antiga estació de tren de Sant Joan de les Abadesses per un paisatge de pastures, camps de conreu i boscos. L'excursió es pot aprofitar, a més, per visitar alguns dels monuments romànics més importants del Principat.

Per iniciar la ruta, cal situar-se a Ripoll, la capital comarcal, amb cotxe, per carretera o amb tren. El ferrocarril abandonat s'iniciava a l'estació de Ripoll, però el primer quilòmetre ha estat ocupat per vials urbans, sense carril bici. Al final del passeig de Sant Joan de Ripoll, seguint la carretera C-26 en direcció a Camprodon, s'accedeix al polígon industrial, on es troba un indicador del punt d'inici del carril bici.

El recorregut està totalment senyalitzat i és força planer (només l'1 % és pendent), lleugerament en pujada a l'anada i de baixada a la tornada. En arribar a l'estació de tren de Toralles, a Sant Joan de les Abadesses (km 12), s'acaba el carril bici. Per tornar es desfà el camí.

Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem a les poblacions de Sant Joan de les Abadesses (Museu del Monestir, Pont medieval, Església de Sant Joanipol, Monestir de Sant Joan, la Vila vella, i el Parc de l'Estació de Sant Joan de les Abadesses) i de Ripoll (Església de Sant Pere, Monestir de Santa Maria de Ripoll, l'antiga línia de ferrocarril de la ruta del ferro, la Ruralia del Ripollès, i la vila vella de Ripoll).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cadira de rodes
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 2 hores
Distància: 9.25 km
Desnivell: +10 m. / -10 m.
Punt inici/final: Antiga estació de ferrocarril de Sant Joan de les Abadesses
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
Tipologia: Rutes amb cadira de rodes
+ info: Veure fitxa ruta

Aquest itinerari correspon a un tram de la Via Verda Ruta del Ferro i del Carbó promoguda pel Consorci de Vies Verdes de Girona.

És un traçat linial que transcorre entre Sant Joan de les Abadesses i Ripoll per l'antic recorregut del ferrocarril que transportava passatgers i ferro extret de les mines d'Ogassa cap a aquestes poblacions.

Actualment es troba pavimentat amb asfalt de granulat fi. Constitueix un passeig molt còmode i agradable per circular-hi amb cadira de rodes.

Avança en paral·lel al riu Ter passant entre camps de cultiu, prats de pastura i petits boscos de ribera, en què destaquen pollancres, aurons, bedolls i bosc de marge, on predominen els roures, el pi roig i el pi negre.

Tot i que el recorregut està senyalitzat de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses, aquí es descriu a la inversa, cap a Ripoll, ja que així es manté un suau pendent de baixada (1%).

Es pot aprofitar l'excursió per visitar alguns dels monuments romànics més importants del Principat vinculats als orígens de la nació catalana, entre els quals destaquen els monestirs romànics de Santa Maria de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses.

La ruta comença a l'antiga estació de ferrocarril de Sant Joan de les Abadesses. S'hi arriba per la carretera C-26 en el tram entre Ripoll i Olot, al km 202. Un cop a Sant Joan de les Abadesses, s'ha de prendre la carretera GIV-5211, que surt prop del pont a la riba nord del Ter (a mà esquerra, abans de passar el riu, venint de Ripoll; a l'inrevés si es ve d'Olot o de Camprodon), en direcció a Ogassa. Al final del poble, a la mateixa carretera, hi ha l'estació i, al costat, l'Alberg Rural de la Ruta del Ferro, situat entre la carretera i la Via Verda.

Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem a les poblacions de Sant Joan de les Abadesses (Senyal quilomètric, Museu del Monestir, Pont medieval, Església de Sant Joanipol, Monestir de Sant Joan, i la Vila vella) i de Ripoll (Passeig dels aurons i campanar de Ripoll, Túnel ferroviari a la Ruta del Ferro, Museu Etnològic, Església de Sant Pere, Monestir de Santa Maria de Ripoll, la Ruralia del Ripollès, i la vila vella de Ripoll).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu

Itinerari a peu pel modernisme de Camprodon

Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 2 hores
Punt inici/final: Camprodon
Senyalització: Sí
Temàtica: Cultura
Tipologia: Patrimoni cultural

Un recorregut un xic nostàlgic, però molt interessant, pels xalets modernistes de Camprodon que trenca la imatge d'uniformitat arquitectònica del romànic a la comarca.

A finals del segle XIX i a començaments del XX moltes famílies benestants de Barcelona van escollir com a zona d'estiueig Camprodon i la seva vall. Allí van començar a construir-se els seus xalets i cases modernistes, la majoria d'ells encarats al passeig de Maristany, al final del qual es troba la carretera de Llanars i Setcases.

El passeig Maristany és el nucli d'una zona molt ben organitzada urbanísticament parlant, amb zones ajardinades i decoració d'estil modernista. Val la pena fer un passeig pels voltants i veure cases premodernistes i modernistes, de les quals destaquen ca n'Oliveda, can Torrent, el Casal, can Vincke, can Conde, can Cabot, can Mas de Xixàs, can Guasch i can Maristany.

Per fer aquesta ruta cal situar-se a Camprodon, al qual s'accedeix des de Ripoll a través de la carretera C-26.

Alguns dels punts d'interès d'aquest itinerari són: el Monestir de Sant Pere, l'Església de Santa Maria, la vora del Ter, Can Roig, Can Guasch, Can Maristany, Can Mas de Xixàs, Can Cabot, Can Conde, Can Vincke, el Casal, Can Torrent, Ca n'Oliveda, el passeig Maristany, o el Pont Nou.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora
Distància: 5 km
Desnivell: +100 m. / -100 m.
Punt inici/final: Plaça de Vilallonga de Ter
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
Tipologia: Rutes a peu en família
+ info: Veure fitxa ruta

Aquesta ruta recorre un indret especialment bonic de la part alta de la conca del Ter, envoltada de cims de 2.000 metres, on un clima humit i fresc ajuda al desenvolupament d'una vegetació esplendorosa.

Partint de Ripoll s'agafa la carretera C-26 fins a Camprodon. Poc després cal girar a l'esquerra per la GIV-5264 que duu a Setcases. Aquesta carretera porta directament a Vilallonga de Ter (1.078 m), d'on surt la ruta.

Cal anar fins a la plaça, on no s'ha de deixar de donar un cop d'ull a l'església de Sant Martí i el seu absis del segle XII. L'itinerari proposat parteix d'aquesta plaça.

Després cal agafar el carrer Major i el carrer de l'Ampriu fins a la carretera de Camprodon a Setcases (1.062 m, 0,2 km). Davant mateix surt una pista de terra que travessa el riu Ter per un pont als 300 metres de recorregut. Una vegada passat el pont, cal anar a mà esquerra seguint el camí de la Roca, també conegut com el camí de la Molsa, que va per la vora dreta del Ter.

Els punts d'interès d'aquesta ruta, tots ells situats al terme municipal de Vilallonga de Ter, són: la serra Cavallera, el mirador natural, la font Blanca i la font Negra, l'Església de Sant Martí, el camí de la Roca, o el Ter.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

Ruta del romànic a la vall de Camprodon

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 5 hores
Distància: 45 km
Punt inici/final: Camprodon / Beget
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / Cultura
Tipologia: Patrimoni cultural i paisatgístic

Ruta en cotxe per la lluminosa i sempre verda vall de Camprodon on, a més de poder admirar el seu paisatge privilegiat, es visitaran belles poblacions que compten amb alguns dels monuments romànics més significatius del país.

Cal situar-se a la població de Camprodon. Per arribar-hi des de Ripoll, es prenen les carreteres C-26 i C-38 en direcció nord.

A Camprodon mateix es troba l'antic monestir romànic de Sant Pere, i a la plaça on estava ubicat l'hospital un monòlit us recordarà el naixement en aquest poble, l'any 1860, del gran compositor Isaac Albéniz. El pont Nou està situat dins del nucli urbà de Camprodon sobre el riu Ter.

Es torna a agafar el cotxe i, per la carretera GIV-5264 en direcció a Setcases, accedim a Llanars. En aquesta localitat, ofereix especial encant l'església de Sant Esteve de Llanars -on el frontal és un valuós exemple de pintura romànica.

Carretera amunt s'arriba a Vilallonga de Ter. Hi té un interès especial el castell de Catllar, que ja a l'any 1362 es trobava en estat ruïnós i fou substituït per la domus de la Sala. Després es continua per la mateixa carretera fins a Setcases. L'església de Sant Miquel, a Setcases, guarda un altar barroc de l'any 1754, l'únic que es va salvar de les destruccions de l'any 1936 en aquest sector dels Pirineus.

Per una pista de muntanya que s'agafa més amunt del poble, recomanable solament per a vehicles 4x4, es fa cap a Espinavell i, més avall, a Molló. Aquí cal veure el magnífic edifici de l'església de Santa Cecília. Cap avall, en direcció a Camprodon, es pren l'estreta carretera GIV-5223 que, passant per Rocabruna, acaba a Beget, final també d'aquest itinerari.

A Beget trobem l'església de Sant Cristòfor, un clar exemple de l'arquitectura religiosa del s. XII. A Rocabruna es pot visitar el seu fabulós castell, on encara es distingeixen part dels murs que dividien les dependències de la fortificació. A més, cal destacar la capella de Sant Llorenç de Rocabruna.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en família

Rutes a peu amb nens per la Vall de Núria

Ruta en família
Fitxa tècnica
Dificultat: Fàcils, per a fer amb nens petits
Temps efectiu: 1 dia o un cap de setmana
Punt inici/final: Santuari de Núria
Senyalització: Sí
Tipologia: Visita amb nens

La vall de Núria és una vall pirinenca que pertany al terme municipal de Queralbs. Està situada a una altitud de 1.964 metres sobre el nivell del mar i envoltada per cims de gairebé tres mil metres, on hi neixen multitud de fonts i torrents.

A la vall pròpiament dita hi destaca el Santuari de la Mare de Déu de Núria (alberga una talla romànica de la Verge de Núria, patrona dels pastors), un llac artificial i l'ermita de Sant Gil, a més d'altres edificis auxiliars.

Gràcies a la gran bellesa de l'entorn, d'una riquesa natural i paisatgística única, així com les grans possibilitats que ofereix en forma d'activitats esportives, culturals i lúdiques (incloent multitud d'excursions de diversos graus de dificultat), fan d'aquesta vall un lloc ideal per anar-hi en família en qualsevol època de l'any.

Imatge de la vall de Núria des del camí de la Creu
Imatge de la vall de Núria des del camí de la Creu

A més, té l'al·licient de que no s'hi pot arribar en cotxe, només a peu o amb un tren cremallera.

Aquí ens centrarem en parlar de possibles excursions a peu a fer pels voltants del Santuari de Núria i que són factibles per a nens i nenes de curta edat, però heu de saber que també hi trobareu un munt d'activitats lúdiques per als més menuts, gratuïtes i de pagament: parc infantil, tobogans, tirolina, rocòdrom, llits elàstics per a saltar, contes, tallers de natura i medi ambient, de màscares, etc.

També hi ha una granja on poder veure alguns animals domèstics o la possibilitat de passejar en poni per als més petits. De ben segur que no s'avorriran en tot el dia.

Les excursions a la vall són factibles en qualsevol època de l'any, excepte a l'hivern, ja que la neu la converteix en una estació d'esquí, també d'ambient molt familiar, per cert. Per tant, sigui quina sigui l'estació de l'any, cadascuna amb les seves peculiaritats, tindrem bons arguments per pujar a Núria.

A l'oficina de turisme del santuari podeu obtenir el pràctic fulletó Camins de Passeig, amb excursions fàcils a fer pels voltants. En aquest fulletó trobareu un mapa amb l'itinerari detallat de cada ruta, així com el seu grau de dificultat i el temps a destinar-hi. La llista de passejades que hi trobem són les següents, de més a menys fàcil:

Camí del Llac ... Longitud: 1'5 km - Desnivell: +15 m./-15 m.- Temps total: 25 minuts

Camí de la Creu d'en Riba ... Longitud: 0'625 km - Desnivell: +40 m./-40 m.- Temps anada / tornada: 15 minuts / 10 minuts

Camí del Canal ... Longitud: 1'45 km - Desnivell: +70 m./-70 m.- Temps total: 30 minuts.

Camí de les Creus ... Longitud: 1'3 km - Desnivell: +150 m./-150 m.- Temps anada / tornada: 30 minuts / 20 minuts

Camí del Bosc ... Longitud: 2 km - Desnivell: +150 m./-150 m.- Temps anada / tornada: 45 minuts / 35 minuts

Camí de les Coves ... Longitud: 2'65 km - Desnivell: +175 m./-175 m.- Temps total: 1 hora 15 minuts

D'aquestes passejades nosaltres (dos adults i una nena de 3 anys) les vam fer totes, excepte la ruta Camí de les Coves, ja que a causa de la seva orografia no ens va semblar prou adequada. I tot això durant una estada de dos dies sencers a Núria, complementant aquestes excursions amb activitats lúdiques per a la petita.

Vista sobre el llac de Núria
Vista sobre el llac de Núria

En les passejades Camí de les Creus i Camí del Bosc podeu optar per pujar en telecabina fins a l'alberg del Pic de l'Àliga (situat a 2.120 metres d'alçada) i iniciar la ruta a peu en aquest punt. El viatge en telecabina serà una altra aventura per als més menuts. En qualsevol cas, les vistes des del mirador que hi ha junt a l'alberg són extraordinàries.

Al Santuari de Núria només s'hi pot arribar amb el tren cremallera (des de Queralbs o des de Ribes de Freser) o també caminant, però aquesta darrera opció no és viable si anem amb nens petits i equipatge.

De fet, aquest trajecte en el tren cremallera a Núria serà el primer al·licient del viatge per a la canalla, però l'espectacularitat del seu recorregut entre muntanyes agradarà a tothom.

En aquesta ocasió nosaltres vam allotjar-nos en l'Hotel Vall de Núria, aprofitant una oferta que incloïa dues nits, esmorzar i viatges il·limitats en el tren cremallera i el telecabina. Un cap de setmana en família molt recomanable :-)

© Viatgeaddictes.com  |  Data publicació: 11/2014
^top
MAPA GIRONA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí


facebook
twitter
Youtube

Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2015 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2015 © Viatgeaddictes.com