logo
El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu
Girona

EL RIPOLLÈS (Girona)

Rutes, excursions i sortides per la natura, cultura i història de El Ripollès

Publi
^top

RIPOLLÈS - Rutes, excursions i escapades

El Ripollès és una comarca de Catalunya, situada al vessant sud del Pirineu Oriental, que pertany a la província de Girona. Limita al nord amb el Vallespir i el Conflent francesos, a l'est amb la Garrotxa, al sud amb l'Osona i a l'oest amb el Berguedà i la Cerdanya. La seva capital és Ripoll. Web turística: Turisme al Ripollès.
^top

A través del pla de l'Ortigar, també dit collet Verd, es corona la muntanya més emblemàtica i de major altitud de la contrada de Núria: el Puigmal, de 2.910 m. El seu arrodonit i ample cim és una magnífica talaia que comprèn un extensíssim paisatge que abasta, al sud, el Taga, la tosa d'Alp, el Pedraforca, la serra del Cadí i els rasos de Peguera; a l'oest les valls de la Llosa i del Querol, el puig Peric, la plana cerdana i, al nord, el pic del Segre, el de Finestrelles, els pics d'Eina, Noufonts, la coma Mitjana i el massís del Canigó tancant l'horitzó. Per arribar a Núria cal prendre el cremallera a la mateixa estació de tren de Ribes de Freser (on s'arriba per la línia Barcelona-Puigcerdà). Si es ve amb cotxe des de la carretera N-152 de Ripoll a Puigcerdà es pot agafar el cremallera tant a Ribes com a Queralbs. Des del santuari de Núria (1.950 m) es pot pujar a l'alberg Pic de l'Àliga (2.122 m), punt d'inici de la ruta, amb el telecabina. També es poden fer aquests 172 m de desnivell a peu pel panoràmic camí del Via Crucis, que forma part d'aquesta ruta o, en direcció contrària, de la ruta De Núria a la collada de Fontalba. Finalment, també es pot sortir directament del santuari, per on passa la ruta. Els punts d'interès de la ruta els trobem dins el terme municipal de Queralbs: Alberg Pic de l'Àliga, Santuari de la Mare de Déu de Núria, vista panoràmica del Puigmal, Collada d'Er, la font Bordonera, Pla de l'Ortigar o collet Verd, la vall de Finestrelles, i el bosc de Sant Gil.

Es tracta d'una ruta a peu, amb un recorregut de 8,2 km, un desnivell de 1.130 m. i una durada aproximada de 4,5 hores. El seu grau de dificultat és alt i està parcialment senyalitzada. Imprescindible portar l'equipament adequat, així com menjar i beure suficient.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Aquesta ruta, després de visitar el santuari, baixa per les espectaculars gorgues del riu Núria, tot seguint l'antic camí dels romeus. No hi ha dubte que és un dels racons més insòlits i únics dels Pirineus. El punt de partida de la ruta és Núria. S'hi arriba amb el cremallera des de Ribes de Freser i s'agafa a la mateixa estació de tren. Una altra possibilitat és agafar el cremallera des de Queralbs. La ruta voreja en part el sender GR-11. La ruta visita els següents indrets: el Santuari de Núria, la Creu d'en Riba, el pla de Sallent, la balma de Sant Pere, el salt del Sastre, el Pont del Cremall, la paret de la Dent d'en Rossell, la balma de Sant Pau, i l'Església de Sant Jaume de Queralbs.

Ruta a peu, amb un recorregut de 6,5 km i un desnivell de 700 m. de descens. La seva durada aproximada és de 2 h 20 min. Cal saber que a l'hivern hi ha neu a les parts més altes.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Un recorregut pels xalets modernistes de Camprodon trenca la uniformitat arquitectònica del romànic a la comarca. A finals del segle XIX i a començaments del XX moltes famílies benestants de Barcelona van escollir com a zona d'estiueig Camprodon i la seva vall. Allí van començar a construir-se els seus xalets i cases modernistes, la majoria d'ells encarats al passeig de Maristany, al final del qual es troba la carretera de Llanars i Setcases. El passeig Maristany és el nucli d'una zona molt ben organitzada urbanísticament parlant, amb zones ajardinades i decoració d'estil modernista. Val la pena fer un passeig pels voltants i veure cases premodernistes i modernistes, de les quals destaquen ca n'Oliveda, can Torrent, el Casal, can Vincke, can Conde, can Cabot, can Mas de Xixàs, can Guasch i can Maristany.

Es pot fer a peu i es tracta d'un recorregut de 4 km.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

L'excursió s'endinsa per la vall de Carlat, al fons de la vall de Camprodon, per trobar al costat de les ruïnes del refugi Vell, el primer dels Pirineus del sud, el naixement del riu Ter. Enmig d'aquest paisatge d'alta muntanya d'extensos prats alpins es troba també el bonic nou refugi d'Ulldeter, construït, com l'antic, pel Centre Excursionista de Catalunya. Per iniciar la ruta cal arribar a Setcases i continuar en direcció a l'estació d'esquí Vallter 2000. En el segon gran revolt de la carretera després del pla dels Hospitalets es troba un aparcament on s'ha d'estacionar el cotxe. Una mica més enllà s'agafa el camí, indicat amb un rètol, que puja al refugi d'Ulldeter. És el GR 11, senyalitzat amb marques blanques i vermelles. La ruta s'enfila entre prats alpins i pastures per la jaça dels Racons. Els punts d'inetrès són el Montseny des del circ d'Ulldeter, la vall de Camprodon, la vall de Carlat, la jaça dels Racons, el refugi d'Ulldeter, les ruïnes del refugi Vell, el naixement del riu Ter, i el coll de la Marrana.

Ruta a peu, de dificultat mitjana, amb una distància de 3 km, un desnivell de 350 m. i una durada d'una hora. Està ben senyalitzada.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

L'antiga línia de ferrocarril per on es transportava el ferro que es produïa a les mines d'Ogassa ha estat reconvertida en un carril bici ideal per fer planeres excursions. Des de Ripoll s'arriba a l'antiga estació de tren de Sant Joan de les Abadesses per un paisatge de pastures, camps de conreu i boscos. L'excursió es pot aprofitar, a més, per visitar alguns dels monuments romànics més importants del Principat. La ruta s'inicia a Ripoll, la capital comarcal, i els punts d'interès els trobem a Ripoll (vila vella, el monestir de Santa Maria, l'església de Sant Pere, la ruralia del Ripollès, i l'antiga línia de ferrocarril de la ruta del ferro) i a Sant Joan de les Abadesses (antiga estació de tren, la vila vella, el monestir de Sant Joan, l'església de Sant Joanipol, el pont medieval, i el museu del Monestir).

Es tracta d'una ruta en bicicleta, amb un recorregut totalment senyalitzat i força planer, lleugerament en pujada a l'anada i de baixada a la tornada. La distància a recórrer és de 24 km, amb un desnivell de 100 m. i una durada aproximada d'1 h 30 min. El grau de dificultat és mitjà.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Aquest itinerari correspon a un tram de la Via Verda Ruta del Ferro i del Carbó promoguda pel Consorci de Vies Verdes de Girona. És un traçat linial que transcorre entre Sant Joan de les Abadesses i Ripoll per l'antic recorregut del ferrocarril que transportava passatgers i ferro extret de les mines d'Ogassa cap a aquestes poblacions. Actualment es troba pavimentat amb asfalt de granulat fi. Constitueix un passeig molt còmode i agradable per circular-hi amb cadira de rodes. Avança en paral·lel al riu Ter passant entre camps de cultiu, prats de pastura i petits boscos de ribera, en què destaquen pollancres, aurons, bedolls i bosc de marge, on predominen els roures, el pi roig i el pi negre. Tot i que el recorregut està senyalitzat de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses, aquí es descriu a la inversa, cap a Ripoll, ja que així es manté un suau pendent de baixada (1%). Es pot aprofitar l'excursió per visitar alguns dels monuments romànics més importants del Principat vinculats als orígens de la nació catalana, entre els quals destaquen els monestirs romànics de Santa Maria de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses. La ruta comença a l'antiga estació de ferrocarril de Sant Joan de les Abadesses. S'hi arriba per la carretera C-26 en el tram entre Ripoll i Olot, al km 202. Un cop a Sant Joan de les Abadesses, s'ha de prendre la carretera GIV-5211, que surt prop del pont a la riba nord del Ter (a mà esquerra, abans de passar el riu, venint de Ripoll; a l'inrevés si es ve d'Olot o de Camprodon), en direcció a Ogassa. Al final del poble, a la mateixa carretera, hi ha l'estació.

La ruta es pot fer amb cadira de rodes. Està senyalitzada i és un recorregut de 9.3 km, amb un una durada aproximada de 2 hores. El desnivell acumulat d'aquesta ruta és de 130 m. de descens i de 10 m. d'ascensió.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Aquesta ruta recorre un indret especialment bonic de la part alta de la conca del Ter, envoltada de cims de 2.000 m, on un clima humit i fresc ajuda al desenvolupament d'una vegetació esplendorosa. Partint de Ripoll s'agafa la carretera C-26 fins a Camprodon. Poc després cal girar a l'esquerra per la GIV-5264 que duu a Setcases. Aquesta carretera porta directament a Vilallonga de Ter (1.078 m), d'on surt la ruta. Cal anar fins a la plaça, on no s'ha de deixar de donar un cop d'ull a l'església de Sant Martí i el seu absis del segle XII. Altres punts d'interès de la ruta són la serra Cavallera, el mirador natural, la font Blanca i la font Negra, el camí de la Roca, o el Ter.

Es tracta d'una ruta a peu, amb una distància a recórrer de 5 km, un desnivell de 100 m. i una durada aproximada d'1 hora. Està senyalitzada i el seu grau de dificultat és mitjà-baix.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

Ruta en cotxe per la lluminosa i a tothora verda vall de Camprodon on, a més de poder admirar el seu paisatge privilegiat, es visitaran belles poblacions que compten amb alguns dels monuments romànics més significatius del país. Cal situar-se a Camprodon des de Ripoll per la carretera C-26. Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem a les poblacions de Setcases (església de Sant Miquel), Molló (església de Santa Cecília de Molló), Llanars (església de Sant Esteve) i Camprodon (la Majestat de Beget, església de Sant Cristòfol de Beget, capella de Sant Llorenç de Rocabruna, castell de Rocabruna, monòlit d'Isaac Albéniz, antic monestir romànic de Sant Pere, el Pont Nou, cases d'època, etc).

Es tracta d'una ruta amb vehicle (cotxe o moto), amb una distància total de 45 km i una durada aproximada de 5 hores.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top

MAPA GIRONA - (+) Veure mapa més gran
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí
Publi
facebook
twitter
Youtube
Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars
Turkish Airlines
icona Viatgeaddictes2001-2014 © Viatgeaddictes.com