Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Girona

L'ALT EMPORDÀ (Girona)

Rutes, excursions i sortides per la natura, cultura i història de L'Alt Empordà


GIRONA
Mapa comarques Girona
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva

^top

ALT EMPORDÀ - Rutes, excursions i escapades

L'Alt Empordà és una comarca situada a l'extrem nord-est de Catalunya i que pertany a la província de Girona. Limita amb el Vallespir i el Rosselló francesos pel nord; amb la Mediterrània per l'est; amb el Baix Empordà, el Gironès i el Pla de l'Estany pel sud, i amb la Garrotxa per l'oest. La seva capital és Figueres.

Web turística: Alt Empordà turisme.

^top
Ruta a peu

A peu pel barri vell de l'Escala

Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 30 minuts
Distància: 2,5 km
Punt inici/final: Casa de la Vila / El Cementiri Marí
Senyalització: Sí
Temàtica: Cultura

Un recorregut pels carrers més emblemàtics del barri vell on descobrim aspectes de la història del poble i de l'arquitectura popular a través d'alguns dels edificis i elements més representatius.

A la població de l'Escala s'arriba per la sortida 5 de l'autopista AP-7 i la carretera GI-623 en direcció al mar.

Els punts d'interès de la ruta proposada són la Casa de la Vila, l'església parroquial de Sant Pere, Can Maranges, la Casa de la Punxa i les tavernes del port, l'Alfolí de la Sal, la casa de pescadors, la plaça de Pequín, els Salins, la Casa Gran, i el Cementiri Marí.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta
Temps efectiu: 2 hores 9 minuts
Distància: 22,48 km
Desnivell: +420 m. / -420 m
Punt inici/final: Centre d'Informació de l'Albera (Espolla)
Senyalització: Parcialment
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Passeig per l'entorn sec i àrid de l'interior de la serra de l'Albera a través de camps de conreu, masos, petits boscos i garriga.

Diverses empremtes històriques singulars que van des del neolític -dòlmens de Girarols i de Comes Llobes- fins al romànic més pur, com el magnífic monestir de Sant Quirze de Colera, aporten el contrapunt cultural a la ruta.

Aquesta és una ruta circular amb inici i final a Espolla, concretament des del Centre d'Informació del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera, ubicat en una antiga rectoria.

S'hi arriba per la carretera GI-602, que surt a la dreta de la N-II en el tram comprès entre Figueres i la Jonquera, 5,5 km abans d'aquesta darrera població.

Al principi o al final de la ruta, a Espolla, val la pena visitar-hi l'església de Sant Jaume i la Cooperativa Agrícola, on es poden trobar magnífics productes de la Denominació d'Origen Empordà.

Es recomana dur cartografia de l'entorn. És necessari proveir-se de casc, roba adequada, material per reparar punxades, un comptaquilòmetres ben ajustat així com una cantimplora i menjar suficient.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 19 minuts
Distància: 20.83 km
Desnivell: +34 m. / -34 m.
Punt inici/final: Ecomuseu de la Farinera
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

L'extraordinària riquesa del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, la monumental vila de Castelló d'Empúries, l'església de Santa Maria i el poble de Pedret centren l'interès de la ruta. És, a més, un agradable i fàcil trajecte entre camps de conreu, rius i aiguamolls amb el blau del mar de fons.

La ruta s'inicia a Castelló d'Empúries (on s'arriba des de Figueres per la C-260 en direcció a Roses). Allà cal visitar la basílica de Santa Maria, dels segles XIV i XV, coneguda com la catedral de l'Empordà per la seva bellesa; és el monument gòtic més important de la comarca.

També mereix una visita l'Ecomuseu de la Farinera, on es conserva i difon el patrimoni industrial de la vila, testimoni d'una activitat que s'hi desenvolupa des de l'època medieval. Està situat a la part de llevant de la vila, a l'altra banda de la muralla i del rec del Molí.

Amb la bicicleta se surt de la vila des de l'aparcament que hi ha al costat de l'Ecomuseu de la Farinera, on es pot estacionar el cotxe. És recomanable no fer la ruta en dies de forta tramuntana.

Els punts d'interès de la ruta els trobem a Castelló d'Empúries (Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, església de Santa Maria de Castelló, i els antics rentadors públics), Pedret i Marzà (església de Sant Esteve de Pedret), i a Pau (estany de Vilaüt).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 2 hores 7 minuts
Distància: 6,19 km
Desnivell: +425 m. / -425 m
Punt inici/final: Santuari de les Salines
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

L'itinerari permet gaudir d'una magnífica panoràmica sobre el Pirineu oriental presidida per l'imponent massís del Canigó.

L'espai natural protegit de les Salines té 4.107 Ha. de superfície i està situat a cavall de l'Alt Empordà, del Rosselló i de la Garrotxa, en els municipis de Maçanet de Cabrenys, Agullana, la Vajol i Albanyà.

Presenta una gran diversitat d'hàbitats forestals amb predominança dels boscos de coníferes, alzinars muntanyencs i d'arbres caducifolis, com les fagedes, les rouredes i les freixenedes.

Dins de la fauna destaca l'abundància de mamífers (senglars, guineus) així com l'avifauna: rapinyaires (esparvers, xoriguers, aligots) ocells de bosc (merles, picots). Àrea tradicionalment habitada, destaca per la notable densitat d'arbres monumentals, ermites i santuaris.

Roc de Frausa (© Bertrand Grondin - Wikimedia Commons)
Roc de Frausa (© Bertrand Grondin - Wikimedia Commons)

L'itinerari té el punt de sortida al santuari de la Mare de Déu de les Salines, situat a 12 km de Maçanet de Cabrenys. Per anar a Maçanet s'ha de sortir del trencall de la carretera general N-II situat al PK 766.7, entre el Pont de Molins i la Jonquera, prendre la carretera comarcal GI-502 fins a Darnius i continuar per la GI-503 fins a Maçanet.

Un cop allà, cal seguir el carrer de Sant Sebastià, que travessa el nucli de llevant a ponent, i girar cap al nord pel carrer de les Salines, des d'on neix la pista que porta al santuari.

Tots els punts d'interès d'aquesta ruta es troben a Maçanet de Cabrenys: Santuari de la Mare de Déu de les Salines, Coll dels Pous, la fageda, bosc de les Salines, coll de Sant Martí, i el Moixer.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 2 hores 9 minuts
Distància: 8,27 km
Desnivell: +326 m. / -326 m
Punt inici/final: Mas Ventós
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Aquest itinerari permet gaudir d'excepcionals panoràmiques de la comarca de l'Alt Empordà.

Primer, anant des del Mas Ventós a l'ermita de Sant Onofre, des d'on s'albira un extens paisatge de la plana empordanesa i de la badia de Roses, després, pujant al cim de Sant Salvador Saverdera, des d'on es dominen els extrems orientals del Pirineu, presidits pel majestuós Canigó, tota la serra de Rodes, la bella badia del Port de la Selva, el massís del Cap de Creus i, al nord, les terres germanes del Rosselló.

La serra de Rodes forma part del conjunt d'espais naturals protegits pel Parc Natural del Cap de Creus. Repartits per l'entorn hi ha nombrosos monuments megalítics que donen fe de l'intens poblament prehistòric de la serra.

L'excursió comença al Mas Ventós, una àmplia zona d'esbarjo que compta amb un aparcament, on es pot deixar el cotxe, taules i una font. Està a 7 km de Vilajuïga, des d'on s'accedeix per la carretera GIP-6041. L'excursió es pot complementar amb una visita al magnífic monestir de Sant Pere de Rodes, situat una mica més enllà en la mateixa carretera GIP-6041 en direcció al Port de la Selva.

Els punts d'interès de la ruta es troben a El Port de la Selva (Mas Ventós, mirador de Mas Ventós, i monestir de Sant Pere de Rodes) i a Palau-saverdera (la serra de Rodes, la plana empordanesa i l'ermita de Sant Onofre).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 4 hores 10 minuts
Distància: 16.21 km
Desnivell: +523 m. / -449 m.
Punt inici/final: Platja de la Ribera (Port de la Selva) / Far del cap de Creus
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / esport
Tipologia: Patrimoni paisatgístic
+ info: Veure fitxa ruta

Incursió des del Port de la Selva al sempre sorprenent i espectacular vessant nord del Parc Natural del Cap de Creus, extraordinari pel verge estat d'algunes cales i racons i l'aspecte contundent del paisatge amb els seus relleus i vegetació modelats pel clima sec, l'exposició a la salabror marina i a la implacable duresa de la Tramuntana. És destacable també la lluminositat del conjunt, amb el blau intens del mar al fons.

Arribar al cap de Creus després d'aquest recorregut, amb els serveis existents al voltant del far, es viu com un veritable retrobament amb la civilització.

L'itinerari segueix, en forma de travessa, el GR 11 des del Port de la Selva fins al seu punt final al cap de Creus. És necessari, per tant, preveure un mitjà de transport de retorn.

Per arribar al Port de la Selva des de Figueres cal dirigir-se a Llançà per la N-260 i, en arribar a aquesta població, tombar a la dreta per la GI-612 que segueix el fil de la línia de costa fins a arribar al Port de la Selva.

Segons l'època de l'any es podrà aparcar al passeig, a primera línia de mar, o s'haurà de buscar una alternativa com l'aparcament dels Horts, molt proper i indicat. Se surt de la platja de la Ribera, just abans d'entrar al nucli del Port de la Selva i al costat dels plafons d'informació turística.

La ruta finalitza en el far del cap de Creus, el punt més oriental de la península Ibèrica. Es recomanable continuar el camí per arribar arran de mar (a 0,50 km cap a l'est).

Els punts d'interès d'aquesta bonica ruta els trobem als termes municipals de El Port de la Selva (cala Tamariua, Sant Baldiri, Cala Taballera, i Mas de la Birba) i Cadaqués (el cap de Creus i el seu far).

El vídeo Des del Port de la Selva al cap de Creus pel GR 11 mostra l'extraordinari paisatge de cales i racons d'aspecte salvatge i rocallós d'aquest punt de Catalunya.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cadira de rodes
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 3 hores
Distància: 12.2 km
Desnivell: +6 m. / -6 m.
Punt inici/final: Pavelló esportiu de Castelló
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
Tipologia: Rutes amb cadira de rodes
+ info: Veure fitxa ruta

Aquest recorregut lineal, a través d'una pista de terra compactada, comença a Castelló d'Empúries i acaba a Empuriabrava.

L'itinerari discorre paral·lel al riu de la Muga des del km 1,10 fins al final. A Empuriabrava es pot aprofitar per recórrer el passeig Marítim, ja que també està adaptat, igual que la platja, que disposa d'unes passarel·les per poder arribar a l'aigua. El paisatge de bosc de ribera és present al llarg de tot l'itinerari fins a la desembocadura de la Muga.

El centre històric de Castelló d'Empúries, la basílica i el seu museu i l'Ecomuseu Farinera es poden visitar sense problemes, així com el Butterfly Park, un papallonari i una exposició d'ocells tropicals envoltat d'un jardí botànic.

L'inici de la ruta és al poliesportiu de Castelló d'Empúries, on s'hi pot aparcar fàcilment i hi ha espai suficient per baixar còmodament la cadira del cotxe i començar l'excursió. L'itinerari comença just darrere del poliesportiu, on hi ha l'inici de la pista (11 m): per arribar-hi, s'ha de superar un pendent del 4,7% durant 42 m.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

Itinerari transfronterer de monestirs

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 2 dies
Distància: 143.5 km
Punt inici/final: Monestir de Santa Maria de Panissars (El Pertús-la Jonquera) / Monestir de Santa Maria de Roses (Roses)
Senyalització: Sí
Temàtica: Patrimoni cultural

L'itinerari pels monestirs de l'Albera, àrea declarada en part Paratge Natural d'Interès Nacional, i la serra de Rodes permet visitar alguns dels testimonis més notables de l'art preromànic i romànic del Rosselló i l'Empordà.

Encara que els seus edificis sovint ens hagin arribat fragmentats, evidencien la unitat de l'art altmedieval dels comtats d'Empúries-Peralada i Rosselló, unes terres catalanes dividides avui per la frontera entre França i Espanya. Es pot afirmar que l'art preromànic té unes característiques ben definides. Trobem els seus màxims exponents en alguns dels monestirs d'aquest recorregut.

Per fer aquest itinerari, calen dos dies: la primera jornada discorre al nord dels Pirineus i la segona al sud.

La ruta proposada recorre el Monestir de Santa Maria de Panissars (El Pertús-la Jonquera), l'Església de Santa Maria del Vilar (Vilallonga dels Monts, el Rosselló), l'Església de Sant Genís de Fontanes (Sant Genís, el Rosselló), l'Església de Sant Andreu (Sant Andreu de Sureda, el Rosselló), el Monestir de Sant Quirze de Colera (Rabós), el Monestir de Sant Pere de Rodes (El Port de la Selva), i el Monestir de Santa Maria de Roses (Roses).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en família

Ruta a peu en família pel Paratge de Tudela

Ruta en família
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 15 minuts
Distància: 2,8 km
Desnivell: +75 m. / -75 m
Punt inici/final: Cruïlla de la carretera de Cadaqués al Cap de Creus
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura

Situat al nord de la península de cap de Creus i exposat a la força del mar el Paratge de Tudela és una de les raconades geològiques més espectaculars del país.

És un espai natural de primer ordre, dotat d'una singular configuració geològica, amb estructures i afloraments de roques que formen un conjunt únic a nivell mundial.

Des de l'aparcament de Tudela i fins a la cala Culip, l'itinerari transcorre per una via ferma des de la qual podrem observar les roques que, erosionades pel vent, donen lloc a morfologies singulars com les de s'Àliga o es Camell.

Des del punt de vista biològic, destaca la diversitat i la riquesa del patrimoni vegetal adaptat a la força del vent, les condicions salines i l'hostilitat del rocam. I en l'àmbit marí és també una de les zones més valuoses de la Mediterrània.

A partir dels anys seixanta, el sector de Tudela va estar ocupat per les instal·lacions de la ciutat de vacances del Club Mediterranée. Amb la creació del Parc Natural de Cap de Creus, l'any 1998, aquest espai quedava inclòs com a zona d'ordenació específica, motiu pel qual a partir de l'any 2007, es va iniciar un procés de restauració ambiental finalitzat l'any 2010 i que ha comportat la deconstrucció de tots els edificis, la retirada de les plantes invasores i el condicionament de camins que faciliten la seva visita.

Vista sobre el Paratge de Tudela
Vista sobre el Paratge de Tudela

Aquesta és una ruta fàcil, ideal per anar amb nens. El recorregut segueix una pista asfaltada tancada al trànsit motoritzat des d'on s'agafen alguns caminets per visitar alguns dels punts d'interès indicats. Cal anar amb compte els dies de molta tramuntana.

El punt d'inici i final de la ruta proposada és la cruïlla de la carretera de Cadaqués al Cap de Creus, on comença la pista asfaltada de Tudela. Des d'aquest punt hi ha uns 400 metres de pista fins a l'aparcament de Tudela (només obert alguns períodes de l'any i caps de setmana assenyalats).

Per arribar al punt de d'inici des de Cadaqués s'ha d'agafar la carretera GI-614 en direcció al Cap de Creus. Al cap d'uns 5 km, a mà dreta, trobarem la pista asfaltada de Tudela.

Just a l'inici d'aquesta pista hi ha una tanca del Parc Natural. Si l'accés està obert, podem baixar per la pista fins a l'aparcament de Tudela. Si l'accés està tancat, podem aparcar el vehicle en un lateral en aquest mateix trencall (o podem utilitzar els diversos espais que hi ha habilitats al far del Cap de Creus, a 1,5 km per la carretera).

Els punts d'interès que trobem al llarg d'aquest itinerari són els següents: Mirador d'es Camell, Mirador del Pla de Tudela, Mirador de la Gran Sala, Mirador de l'illa de Portaló, Mirador de Pamperris, Cala Francalús, Cala Culleró i Cala Culip.

© Viatgeaddictes.com  |  Data publicació: 12/2014
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 35 minuts
Distància: 5 km
Desnivell: +330 m. / -330 m
Punt inici/final: Carretera de Vilajuïga a Sant Pere de Rodes
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Als voltants de Vilajuïga comença l'anomenada Ruta dels Dòlmens, primitius monuments megalítics utilitzats com a sepulcre a la prehistòria.

De la mateixa època són també uns curiosos gravats esculpits en unes lloses planes anomenats inscultures, ancestrals representacions dels primers pobladors de les terres baixes de l'Albera.

Per accedir al punt d'inici de l'excursió cal sortir de Vilajuïga per la carretera GIP-6041 en direcció a Sant Pere de Rodes (per arribar a Vilajuïga des de Figueres es pren la N-260 en direcció a Llançà i es trenca a la dreta per la GI-604). Un quilòmetre més enllà un camí senyalitzat a mà dreta indica el començament de la Ruta dels Dòlmens. Hi ha espai per aparcar. Més endavant el camí s'acaba i es continua per un sender. Ben aviat el sender es divideix i cal seguir per l'esquerra, travessant un petit torrent, i continuar ara en pujada.

Els punts d'interès d'aquesta ruta circular es troben a Vilajuïga: la cova del Cau del Llop, els Dolmen del Caigut I i II, les inscultures, el Dolmen de la Carena, el Dolmen de les Ruïnes, el Dolmen de la Talaia, el Dolmen del Garrollar i el Dolmen de la Vinya del Rei.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 45 minuts
Distància: 8,1 km
Desnivell: +0 m. / -0 m
Punt inici/final: Centre d'Informació del Cortalet
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura
Tipologia: Rutes a peu en família
+ info: Veure fitxa ruta

Agradable passejada pel Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el darrer testimoni del que van ser les àmplies zones humides que cobrien la costa del golf de Roses.

Imprescindibles uns binocles (es poden llogar al Centre d'Informació del Cortalet, el punt d'inici de la ruta).

Per arribar-hi cal dirigir-se a Figueres, des d'on s'agafa la C-260 cap a Roses. Just passada la cruïlla cap a Castelló d'Empúries, cal prendre a mà dreta la carretera que es dirigeix cap a Sant Pere Pescador (la GIV-6216).

A 3 km es troba a mà esquerra l'indicador per anar al Centre d'Informació del Cortalet, que acull les oficines del Parc Natural.

En aquest centre s'hi pot trobar informació dels possibles recorreguts a fer així com un full informatiu de l'itinerari complet, òptimament senyalitzat en la seva totalitat.

És recomanable començar aviat per tal de veure més ocells i estar més tranquils als amagatalls. De l'1 d'abril al 15 de juny la platja està tancada perquè hi ha ocells nidificant i no es pot fer la volta sencera.

També cal informar-se bé els mesos d'hivern o èpoques de pluja, ja que el camí d'accés a la platja pot trobar-se inundat, tot i que amb escassa profunditat.

Els punts d'interès de la ruta, tots ells a Castelló d'Empúries, són el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i els estanys del Matà.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
MAPA GIRONA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí


facebook
twitter
Youtube

Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2015 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2015 © Viatgeaddictes.com