Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Barcelona

EL VALLÈS OCCIDENTAL (Barcelona)

Rutes, excursions i sortides de natura, cultura i història: El Vallès Occidental


BARCELONA
Mapa comarques Barcelona
Alt Penedès
Anoia
Bages
Baix Llobregat
Barcelonès
Berguedà
Garraf
Maresme
Osona
Vallès Occidental
Vallès Oriental

^top

VALLÈS OCCIDENTAL - Rutes, excursions i escapades

El Vallès Occidental és una comarca de Catalunya que pertany a la província de Barcelona. Limita al nord amb el Bages; al nord-est amb el Vallès Oriental; al sud-est amb el Barcelonès; i al sud-oest amb el Baix Llobregat. La seva capitalitat és compartida per les ciutats de Sabadell i Terrassa.

Web turística: Turisme del Vallès Occidental.

^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 3 hores i 20 minuts
Distància: 9 km
Desnivell: +640 m. / -640 m.
Punt inici/final: Masia de can Robert (Matadepera)
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / Cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Interessant i clàssica ascensió a la Mola, cim culminant del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, de 1.104 m d'altitud, amb extenses vistes sobre bona part de la Catalunya nord-oriental, que abasta des dels Pirineus occidentals fins als orientals, de la costa a les serres meridionals; en especial, destaca la imponent visió de Montserrat.

El monestir de Sant Llorenç, malmès durant l'ocupació francesa d'inicis del segle XIX, però posteriorment consolidat, és un exemple valuós del romànic llombard.

El singular paisatge del parc està format per cingles i monòlits de conglomerat rogenc que contrasten amb el verd de les pinedes i els alzinars que colonitzen els faldars i les canals de la muntanya.

L'itinerari a peu comença a can Robert. Per arribar a aquesta masia, ara deshabitada, cal agafar la carretera BV-1221 que uneix Terrassa amb Talamanca. Passat Matadepera, just en el km 7,2, cal trencar a la dreta (al nord est) i prendre una pista que travessa la riera de les Arenes, segueix amunt uns 100 m i torça a la dreta. Més endavant hi ha una bifurcació: es continua per la dreta i s'arriba a can Robert (a 1,85 km de la carretera). Cal estacionar el vehicle a l'aparcament que hi ha al costat de la casa.

Aquest camí pot estar malmès per l'aigua, llavors, també es possible arribar-hi des de l'interior de la urbanització Cavall Bernat (accés directe des del km 6 de la carretera, al nord de Matadapera) prenent l'avinguda de Can Marcet cap a l'esquerra, en direcció noroest, fins al final, i torçant a la dreta pel carrer Boixaderes.

Els punts d'interès d'aquest ruta es troben al terme municipal de Matadepera: el Vallès i Collserola des de la Mola, Camí dels Monjos, Monestir de Sant Llorenç del Munt, Can Pobla i Can Robert.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 1 hora
Distància: 12.85 km
Desnivell: +290 m. / -290 m.
Punt inici/final: Escola del Casal (Castellar del Vallès)
Senyalització: No
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / Cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Recorregut entre les poblacions de Castellar del Vallès a Guanta per la serra de Palau, entre frondosos boscos, prats i camps de conreu.

El punt de sortida de l'itinerari és Castellar del Vallès, al peu de la C-1415a (per la qual s'hi accedeix des de Terrassa).

Ja als afores de la població, al km 28,2 de la carretera de Sentmenat (l'esmentada C-1415a), hi ha una rotonda (km 0) sota l'escola del Casal: cal aparcar entre la rotonda i l'escola. Se surt des de la rotonda i es puja cap a l'escola per la ronda Cosidor i el carrer de la Virreina.

Els punts d'interès els trobem als termes municipals de Castellar del Vallès (Can Mariner i la font del Cosidor) i a Sentmenat (Serra de Palau, Font d'en Fargues, el salt del Corró, castell de Guanta, Guanta i els salts d'aigua, Can Montllor, Can Padró, i l'entorn de Sentmenat).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 3 hores i 20 minuts
Distància: 11.9 km
Desnivell: +470 m. / -470 m.
Punt inici/final: Collada de l'Obac
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / Cultura
Tipologia: Patrimoni paisatgístic
+ info: Veure fitxa ruta

Trajecte carener pels dos vessants de la serra de l'Obac que permet gaudir de bones vistes del massís i de les valls i planes que l'envolten.

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac té un paisatge boscós i de frondosa vegetació que compta amb belles i espectaculars formacions rocoses d'aspecte montserratí. Durant l'època migratòria d'ocells aquestes muntanyes acullen gran diversitat de rapinyaires.

L'excursió comença a la collada de l'Obac, on s'arriba per la carretera B-122 de Terrassa a Rellinars. Cal dirigir-se a l'aparcament situat al nord del coll. S'hi estaciona el cotxe i es pren el camí que es dirigeix a la casa Nova de l'Obac.

Un cop a la casa Nova de l'Obac, cal visitar-hi el magnífic Centre d'Informació del Parc Natural. En acabat, s'inicia l'itinerari.

Els punts d'interès es troben als termes municipals de Terrassa (collada de l'Obac amb Montserrat al fons, Casa Nova de l'Obac, i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac) i de Vacarisses (Castellsapera i el Paller de Tot l'Any).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

Itinerari pel passat tèxtil de les ciutats de Sabadell i Terrassa

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 6 hores
Distància: 8 km
Punt inici/final: Sabadell / Terrassa
Senyalització: Sí
Temàtica: Cultura
Tipologia: Patrimoni cultural

Les ciutats de Sabadell i Terrassa comparteixen un passat d'esplendor de la indústria llanera catalana que els ha deixat nombrosos edificis singulars de l'època, alguns visitats en aquesta ruta.

El Museu Tèxtil i el Museu de la Ciència i la Tècnica, ambdós a la ciutat de Terrassa, permeten ampliar coneixements al voltant de l'antiga explotació tèxtil de la contrada.

Cal entrar a Sabadell per la carretera de Caldes de Montbui (la C-1413a) i observar, poc abans d'arribar-hi, al costat del riu Ripoll, la Torre de les Aigües. Més avall del riu, es troba el pont de la Salut.

Al carrer del Sol, hi ha el primer vapor de la ciutat, Can Pissit. Els vapors eren fàbriques tèxtils que comptaven amb grans naus industrials que funcionaven principalment amb la força de màquines de vapor. Tenien xemeneies força característiques.

Al carrer de Sant Pau, es pot veure el vapor de Buxeda Vell, que compta amb una espectacular xemeneia de 30 metres d'alçària. Can Llonch és un altre vapor emplaçat al carrer de la Salut (al nº 115). Al barri també es troben el Vapor Codina, al carrer Blasco de Garay, i el Vapor Badia (actualment és la biblioteca municipal), al nº 64 del carrer de l'Estació, que és el que conserva millor el seu aspecte inicial. Fent cap al carrer de Gràcia, es pot contemplar també l'edifici modernista, de l'any 1911, de l'Escola Industrial de Sabadell.

Es pren la carretera N-150 i se segueix cap a ponent en direcció a Terrassa. S'accedeix a Terrassa (km 8) per la rambla d'Egara, on, al nº 270, es pot fer una visita al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Es continua pujant per la rambla i es tomba a l'esquerra pel carrer de Volta, en què, al parc de Sant Jordi, hi ha la masia Freixa, edifici modernista obra de Lluís Muncunill.

Cal desfer el camí fins a tornar de nou a la rambla i seguir per l'altra banda d'aquesta, ara amb el nom de carrer de la Rasa. S'arriba a la placeta de Saragossa i, recte pel carrer Nou de Sant Pere, es troba el parc de Vallparadís. Es baixa pel carrer de la Rectoria i se surt al de Salmerón, on al número 25 està el Museu Tèxtil de la ciutat. Fi de l'itinerari.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

En cotxe per la vall alta del Ripoll: de Castellar del Vallès a Gallifa

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 4 hores
Distància: 25 km
Punt inici/final: Castellar del Vallès / Gallifa
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / Cultura

Itinerari que transcorre per la zona nord del Vallès Occidental, entre les serres de la Granera i l'Obac, molt pròxim al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

La ruta comença a Castellar del Vallès, al peu de la carretera C-1415a -per la qual s'hi accedeix des de Terrassa-, on destaca el castell de Castellar, als afores, i la magnífica església de Sant Esteve.

Una vegada visitada aquesta població, la ruta continua cap al nord per la B-124 en direcció a Sant Llorenç Savall. A 1,5 km, ens desviem a l'esquerra per la carretera BV-1249 fins a l'indret de Sant Feliu del Racó. Després es continua amunt (nord) seguint el curs del Ripoll i se surt de nou a la B-124, que es pren a l'esquerra (N) fins a les Arenes i Santa Maria de les Arenes.

Seguint riu amunt, s'arriba a Sant Llorenç Savall (km 12), poble molt bonic envoltat pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Del seu important patrimoni natural, destaca la bellíssima vall d'Horta, que s'endinsa força al massís. Un cop visitat el poble, l'itinerari es desvia cap a al nord-est per la BP-1241 en direcció a Sant Feliu de Codines.

Es passa pel nucli de la Ferreria i, finalment, després de 21 km, s'arriba a Gallifa. A Gallifa, petit poble situat enmig d'un paisatge molt ben conservat, bell i harmoniós, cal veure el nucli urbà, on destaca l'església parroquial de Sant Pere i el taller del ceramista Llorenç Artigas. Als afores, hi ha el singular castell de Gallifa i l'església de Santa Maria, declarats santuari de la Mare de Déu de l'Ecologia. És un lloc de repòs i meditació obert a tothom ubicat en un turó de vasta perspectiva. S'hi s'accedeix des de la mateixa carretera que s'ha utilitzat per venir (la BP-1241) tot reculant 2 km i prenent una pista de l'esquerra (est). Fi de l'itinerari.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 3 hores i 5 minuts
Distància: 31 km
Desnivell: +580 m. / -580 m.
Punt inici/final: Plaça Octavià (Sant Cugat del Vallès)
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / Esport
+ info: Veure fitxa ruta

Aquesta ruta dóna resposta a la qüestió de quins són els itineraris en bicicleta més curts, segurs i fàcils per anar de la ciutat de Barcelona a Sant Cugat del Vallès o a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), i viceversa, sense passar per carreteres asfaltades, és a dir, circulant amb seguretat i tranquil·litat per camins o pistes de terra, on el trànsit de vehicles a motor hi és prohibit o restringit.

Encara que la ruta sigui explicada com un itinerari d'anada i tornada, en el text es donaran les referències suficients per abordar cada tram per separat.

L'itinerari entre Sant Cugat del Vallès i Barcelona es descriu en la seva direcció més favorable; fet a l'inrevés, la pujada de les Llars Mundet a la pista del portell de Valldaura és dura.

Per tant cal situar-se a Sant Cugat del Vallès utilitzant els FGC (línies S2, S1, S5 i S55). Els trens d'aquesta línia destinen les plataformes del cap i de la cua del comboi al transport de bicicletes.

Els punts d'interès de la ruta es reparteixen entre Cerdanyola del Vallès (Sant Iscle de les Feixes, la Vall de Sant Iscle, Can Lloses, el portell de Valldaura i Santa Maria de les Feixes), Barcelona (Passeig de la Vall d'Hebron, Llars Mundet, la Torre del Baró, i la Plaça Karl Marx) i Sant Cugat del Vallès (Turó del Maltall de la Magarola, Camps de Can Borrell, la Torre Negra, el monestir de Sant Cugat, l'ermita de Sant Medir, forn ibèric, ermita de Sant Adjutori, can Borrell, el pi d'en Xandri, i el Parc de Collserola).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 3 hores i 10 minuts
Distància: 12.5 km
Desnivell: +130 m. / -130 m.
Punt inici/final: Plaça Octavià (Sant Cugat del Vallès)
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / Cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Es recorre la vall de Sant Medir (o de Gausac), situada entre el Tibidabo i Sant Cugat del Vallès, a través de boscos de pi blanc, alzinars i una frondosa vegetació de ribera vora el riu.

La ruta permet contemplar alguns dels boscos més ben conservats del Parc de Collserola. Les antigues ermites de Sant Adjutori i Sant Medir i l'espectacular monestir de Sant Cugat -museu, claustre i església monumentals- afegiran el vessant cultural a l'excursió.

L'itinerari és idoni per a ser fet amb bicicleta tot terreny. Fins ben a prop de Sant Medir se seguirà el recorregut del sender GR-6 (marques blanques i vermelles). De fet cal parar atenció a les nombroses bicicletes tot terreny que acostumen a circular per aquests paratges.

L'inici de l'itinerari és a la plaça Octavià de Sant Cugat del Vallès, davant mateix del magnífic monestir. A Sant Cugat s'hi pot accedir utilitzant les línies S2, S1, S5 i S55 dels FFCC de la Generalitat de Catalunya, R4 i R8 de Rodalies, a través de les autopistes C-16 (Túnels de Vallvidrera) i B-30 i de les carreteres BP-1417 (L'Arrabassada) i BV-1462.

Tots els punts d'interès es troben al terme municipal de Sant Cugat del Vallès i alguns d'ells són: Ermita de Sant Medir, Ermita de Sant Adjutori i Can Borrell.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 2 hores i 20 minuts
Distància: 10.3 km
Desnivell: +50 m. / -470 m.
Punt inici/final: Entrada del Parc d'Atraccions del Tibidabo / Estació FGC de Sant Cugat del Vallès
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / Cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Des del cim del Tibidabo (512 m), donant l'esquena a la ciutat de Barcelona, es contempla la gran planura del Vallès emmarcada per les serralades de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i el Montseny.

Més a prop, als peus de la serra, destaquen el monestir i la població de Sant Cugat del Vallès, vers els quals es dirigeix l'itinerari tot seguint la històrica vall de Gausac. Malgrat que el desnivell acumulat en pujada és de només 50 metres, hi ha un desnivell de baixada d'uns 470.

La ruta comença dalt del cim del Tibidabo, concretament a l'entrada del Parc d'Atraccions, on s'arriba per la carretera de Barcelona a Sant Cugat del Vallès (la BP-1417 o carretera de l'Arrabassada), seguint després per la de Vallvidrera (la BV-1418) i, finalment, prenent la carretera del Tibidabo (la BV-1800) fins al cim.

L'itinerari finalitza a Sant Cugat del Vallès, on es recomana la visita al monestir, l'església romanicogòtica i, sobretot, el claustre romànic, els capitells del qual són una veritable filigrana escultòrica. Caminant 10 minuts s'arriba a l'estació dels FFCC de la Generalitat de Catalunya.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
MAPA BARCELONA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí


facebook
twitter
Youtube

Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2015 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2015 © Viatgeaddictes.com